Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2008 00:00
Türkiye’nin efsane tencere markası Emsan’ı 2000’de alan ve 2001 krizine çarpan Taib Bank’ın patronu İqbal Mamdani ile Çin ve Tayvan’da şirket kurtarma operasyonlarında görev alan Hong Kong ve Türkiye vatandaşı Mahmut Tümenbatur ortak oldu.
Emsan’ın yüzde 25’ini Tümenbatur’a verip ’hadi kurtar’ dedi. Tümenbatur, Emsan’ı zarardan kára geçirdi, 12 milyon dolar ciro hedefi koydu.
DENİZLİ’nin çıkardığı önde gelen markalardan Emsan, Çin ve Tayvan’ın en acar şirket kurtarıcılarından Adanalı Hong Kong vatandaşı Mahmut Tümenbatur’a emanet edildi. 2000 yılında Emsan’ı satın alan ancak 2001 krizine yakalanıp yatırımdan vazgeçen Bahreynli Taib Bank’ın patronu İqbal Mamdani, şirketi tekrar ayağa kaldırmak için Mahmut Tümenbatur’a yüzde 25 hisse verdi ve Emsan’ı eski günlerine döndürmesini istedi. Mahmut Tümenbatur, "İqbal Mamdani 67 yaşında, İngilizce ve Japonca biliyor. Bankacılığa Bank Of Amerika’da başlamış kendisi New York’ta yaşıyor. Bana Emsan’da iyi işler yapamadıklarını söyledi ve ’Bu yapamayacağımız anlamına gelmiyor. Sen bu şirkete gir ve bu işi başaralım’ dedi. Ben de kabul ettim" diyor.
EMSAN’A GİREN PARA BATMIŞ: Mahmut Tümenbatur, Taib Bank’ın bugüne kadar Emsan’a 7.2 milyon dolar para koyduğunu ancak Türk zücaciye sektörünün zorluğunu bilmediği için de başarılı olamadığını söylüyor. Tümenbatur, şöyle konuşuyor: "Bahreynli Taib Bank 2000 yılında Emsan’ı satın almış. 2000 yılı sonbaharında 2 milyon dolar sermaye aktarmışlar. 2001 Şubat krizi olunca sermaye (TL’ye çevrildiği için) erimiş. Bu tatsız durumdan dolayı motivasyonlarını da kaybetmişler. Emsan da rölantide devam etmiş. 2006 yılına kadar ’bekle gör’ politikasıyla devam etmişler. 2005 aralık ayında ben Mamdani ile tanıştım. Teklifi kafama yattı. Çünkü daha önce bu tür şirketlerle uğraştım. Yeniden sermaye konuldu ve çok köklü bir operasyon başlattık."
8 İNOVATİF ÜRÜNLE ÇIKIYORUZ: Daha önce Çin ve Tayvan’daki şirket kurtarma operasyonlarından edindiği tecrübeleri Emsan’da uygulayan Mahmut Tümenbatur, şöyle devam ediyor: "Endüstriyel tasarıma odaklandık. Çünkü yeni ürünler gerekiyordu. Bu konuda çok iyi bir ekip kurduk. Yeni Zelanda’da bir tasarım firmasıyla anlaştık. Çin’de ve Tayvan’da da kalıpları yaptırıyoruz. 8 adet çok ilginç inovatif ürün tasarladık ve ürettirip hemen pazarlamasına başladık. Ben geldiğimde Emsan bir önceki yıl 1.5 milyon YTL zarar etmişti. Şimdi zarar yok ve ciro 2006’da 3, 2007’de 6 milyon dolar oldu. 2008’de 12 milyon dolar ciro bekliyoruz. 8 yeni endüstriyel tasarım ürünü çıkardık. Şu anda 50 ürünümüz var. Kuşhane tencere yaptık; 21 bin set sattık. Yan kapaklı tencere yaptık 12 bin set sattık. 2008’de bu rakamlar katlanacak. Demce çaydanlığımız da çıktı ve bu üründe de çok iddialıyız. Çünkü çok yüksek enerji tasarrufuyla devrilme riski minimize edilmiş bir çaydanlık oldu. Türkiye’de yılda yaklaşık 4 milyon adet çaydanlık satılıyor. Bunun 2.5 milyonu süpermarketlerdeki ürünler, gerisi orta ve üst segment ürünü. Bizim çaydanlıktaki pazar payı hedefimiz yüzde 10."
Tahtakale’den Hong Kong’a gitti küresel şirket kurtarıcısı oldu
1971 Adana doğumlu Mahmut Tümenbatur, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler’de okurken iş hayatına Tahtakale’de bir kırtasiyecide atıldı. Tümenbatur şöyle anlatıyor hikayesini: "Üniversiteden her gün Eminönü’ne inip vapura biniyordum. Tahtakale de yolumun üzerindeydi. Tahtakaleli işadamlarıyla samimi oldum. Vakıf Han’da da ticarete başladım. Orada 3 yıl çalıştıktan sonra, Vakko’da pazarlama direktörü oldum. Fırat Plastik’te de 2.5 yıl dış ticarette çalıştım. Zass elektrikli ev aletlerinde Genel Müdür Yardımcısı oldum. 2000 yılının başında Hong Kong’dan iş teklifi geldi, gittim. Sonra Taipei Borsası’nda halka açık, elektrikli ev aletleri üreten bir firma için teklif geldi. Bu firmada işler kötüye gidiyordu. Şirkette 3 ay içinde yönetimi ele geçirdim. 22 ay içinde de firma kára geçti. Sonra İtalyan De Longhi’ye geçtim. Çin’den bir fabrika almışlardı. Çin’deki fabrikada CEO olarak başladım. 7 ay sonra orada da yönetimi ele geçirdik. İtalyanlara yönetimi devrettik. Sonra Kore’deki dağıtım şirketi teklif edildi. Ben de ’artık yeter’ dedim. Bir İngiliz yatırım bankacısı arkadaşım Taib Bank’tan ve sahibi Iqbal Mamdani’den söz etti. Beni New York’tan aradı ve Bahreyn’de buluştuk, anlaştık, 2006’da döndüm."
Karım mahkemede ’183 gün eve uğramadı’ dedi hakim boşadı
MAHMUT Tümenbatur, Hong Kong-Kore arasında mekik dokurken, evliliği de bitme noktasına gelmiş. Tümenbatur’a "Artık yeter, Türkiye’ye dönmeliyim" dedirten boşanma davasından çarpıcı cümle şöyle: "Türkiye’deki karım boşanma davası açmıştı. Mahkemeye gittiğimde karımın avukatı ’Pasaport kayıtlarına göre Mahmut 183 ün eve uğramamış’ dedi ve boşandık. Böylece Türkiye’ye dönme kararı aldım."