(hurriyetim.com.tr)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2005 09:41
New York Filarmoni Orkestrası’nda çalışan bir müzisyen kadının yazdığı kitap, klasik müzik dünyasını karıştırdı. Kitapta, orkestra müzisyenlerinin seks partileri düzenledikleri anlatılıyor.
New York Filarmoni Orkestrası’nda çalışan bir müzisyen kadının yazdığı kitap, klasik müzik dünyasını karıştırdı. Kitapta, orkestra müzisyenlerinin rock yıldızları gibi seks ve uyuşturucu partileri düzenledikleri, evli olanların birbirlerini aldattıkları anlatılıyor.
NEW York Flarmoni Orkestrası’nda obuacı olarak görev yapan Blair Tindall’in yazdığı ‘Mozart in the Jungle: Sex, Drugs and Classical Music’ (Cengelde Mozart: Seks, Uyuşturucu ve Klasik Müzik) adlı kitap, Amerika’da ve klasik müzik dünyasında ‘şok’ etkisi yaptı.
24 dolara satılan kitapta dünyanın en ünlü orkestralarından birinin ciddi görünümlü, özel tuvaletli kadın müzisyenlerin özel hayatı anlatılıyor. Perde indikten sonra kendisinin de dahil olduğu orkestra arkadaşlarıyla yaşadığı çılgın partileri ayrıntılarıyla anlatan Blair Tindall, 1982-1991 yılları arasında orkestrada obua çalmış.
Kendisinin de bir gecelik aşklar yaşadığını itiraf eden Tindall, bu ilişkileri sayesinde Broadway’deki bazı özel konserlere katıldığını belirtiyor. Bugün 45 yaşında olan Tindall, tutucu bir aileden geldiğini ve tüm bu yaşananları anlatmasının kendisi için de zor olduğunu vurguluyor.
KOKAİNMAN ÇELLİST
‘Tüm bu yaşananları açıklamak uğruna şerefimi kurban ettim’ diye konuşan Blair Tindall, klasik müzikle uğraşanların yeterince tanınmadığını ve aslında eğitimsiz olduklarını göstermek için bu kitabı yazdığını söylüyor.
Tindall, kitabında yer alan kişilerin birçoğunun önadını da veriyor ve ‘Bizler de toplumun bir parçasıyız’ diyor. Tindall kitabında kokain alabilmek için bedenini satan bir çellist kızın hikayesini anlatıyor. Kız bedenini satarken, 350 bin dolar değerindeki çellosunu satmayı asla düşünmüyor. New York’taki dairesini satarak Kalifornia’daki ailesinin yanına taşınan Tindall, para kazanmak için beste yapıyor, Stanford Üniversitesi’nde gazetecililik mastırı yapmayı düşünüyor ve ‘Hayatım artık çok sıkıcı ve trajik’ diyor.
Perde arkasındaki ilgimizi çekmiyor
Klasik müzikseverler kitaba tepkili. New York Filarmoni’nin sahnedeki performansıyla ilgilendiklerini, perde arkasındaki olan bitenin hiç ilgilerini çekmediğini söylüyor. Bazıları da klasik müzik yapanların kitapta anlatılan tiplere kesinlikle benzemediğini belirtiyor. ‘Juilliard School’ mezunu 39 yaşındaki bir violacı ise arkadaşlarının ‘çok çalışan, ciddi’ insanlar olduğunu söylüyor.