Neden hálá plak dinliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Neden hálá plak dinliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2005 00:29

Compakt disk (CD) gibi gelişmiş ve kaliteli müzik dinleme olanağı sunan bir ürün dururken, bazı müzikseverler çeşitli nedenlerden dolayı hálá plakları tercih ediyor. Geçtiğimiz aylarda EMI Türkiye’nin girişimi ile sektöre yeniden sokulan plaklar ve Yalın’ın kısa bir süre önce piyasaya çıkan yeni albümünün plak formatı, bize bunun nedenlerini düşündürdü ve CD yerine hálá plak satın alan ünlü isimlere sorduk: ‘Neden hálá plak dinliyorsunuz?’

Kimisi plakla müzik dinlemek daha büyük çaba gerektiriyor, bu çabayı seviyorum dedi, kimisi plak dinlemenin bir alışkanlık olduğunu söyledi, kimisi ise plaklarla ilişkisini fetiş bir ilişkiye benzetti. İşte plak arşivcilerinin bu soruya yanıtları.

Yeni albümü plak olarak yayınlandı

Pop müzik şarkıcısı Yalın da plak tutkunlarından. Sırf bu yüzden yeni albümünü plak formatında da yayınladı. Böylelikle uzun zaman satışa çıkan ilk Türkçe plak, onun ‘Bir Bakmışsın’ albümü oldu. Sınırlı sayıda basılan plak, aynı zamanda albümün de bir simgesi gibi. ‘Klipte ve konserlerde de plak kullanıyoruz çünkü benim şarkılarım akustik olduğu için insanlara geçmişi çağrıştırıyor. Ben de hálá büyük tutku ile plak dinleyenlerdenim. Çünkü plakta bütün notaları çok daha iyi duyabiliyorsunuz. CD’den çıkan ses çok daha mekanik oluyor. Oysa plak analog bir kayıt olduğu için plaktan müzik dinlemek çok daha lezzetli’ diyor Yalın.

KANAT ATKAYA / Hürriyet müzik yazarı

Daha fazla çaba sarf etmek hoşuma gidiyor

Plaktan çıkan hafif çıtırtılı o sesin doğallığı ve derinliğini ne kadar mükemmel olursa olsun CD’de bulamıyorum. Geçenlerde EMI, yeni albümlerin plak baskılarını da getirmeye başlayınca, ben de kendime bir pikap alarak, yeniden plak dinlemeye başladım. Bir müzik markette bu yeni plakları görünce, evde neredeyse her birinin CD’si varken, kendime hakim olamayarak hepsini yeniden almak istedim. Çünkü plaklar çok daha görkemli duruyor. Plak kapağı sanatı diye bir şey var bir kere. Ayrıca plak dinlerken en sevdiğim şey ise, daha fazla çaba sarf ediyor olmam. CD’nin bize sunduğu kolaylıkların müzik dinleme zevkini olumsuz etkilediğini düşünüyorum.

ERTAN AKAR / Multimedya programcısı

Plak dinlemek özel bir tören

Plaklar analog olarak çoğaltıldığı için doğal ve doygun ses verirler. CD’ler dinleyicisiyle yeterli bir bağ kuramaz, birçok insan dinledikten sonra kutusuna yerleştirmeye özen göstermez, çizilir, torpido gözünde, çekmecelerde kaybolur. Ancak bir plağı kapağından ve zarfından çıkartmak, tozunu almak, dinlemek özel bir törendir. Türkçe plaklar yurtdışına açılmak isteyen şarkıcılarımız için. Plağınız yoksa yurtdışında gece kulüplerinde şarkınızın çalma olasılığı düşüktür.

HAKAN EREN / Radyo programcısı-arşivci-müzik şirketi sahibi

Yeni plakların ses kalitesi çok iyi

Plak dinlemek benim için bir alışkanlık. Çocukluğumuz plak dinleyerek geçti. CD dinlemek çok pratik ama plaktaki ses gerçekten bana daha parlak geliyor. Zaten 70’lerdeki kayıtları CD olarak bulamayacağınız için plaklardan dinlemek zorundasınız. Yeni albümleri de plak olarak alıyorum, çünkü oradan dinlemek keyif veriyor. Ayrıca koleksiyon değeri var benim için. Bu arada şunu da belirteyim, yeni yayınlanan plaklar teknoloji sayesinde CD gibi çalıyor öyle çıtırtı falan yok.

NAİM DİLMENER / Müzik yazarı-arşivci

Dinlemek için değil biriktirmek için

Müziği dinlemek için değil biriktirmek için satın alıyorum. Müziği CD’den dinlemenin rahatlığı başka hiçbir şeyde yok. 45’lik ve LP kapaklarının-ambalajının, koleksiyoncular için çok daha fazla şey ifade ettiği de bir gerçek. Bunların tasarımları üzerinde çok daha fazla kafa yoruluyor. Koleksiyoncuların bir kısmı bu işten para da kazanıyor. 45’lik ya da LP, çok az sayıda basılıyor ve bir zaman sonra alınan plağın değeri yükseliyor, alınan fiyatın birkaç katına elden çıkarılabiliyor. Promo baskılar hariç, ilk fiyatının beş-on katına tırmanan CD’ye pek rastlanmaz. Plakta ise bu mümkündür.

MURAT MERİÇ / Arşivci-DJ

Benim için fetiş gibi bir şey

Plak dinliyorum, çünkü en temiz sesi hálá plaklardan alıyorum. Plak dinlemek, benim için başlıbaşına bir ritüel, hatta bir ayin. Plağı önce kabından, sonra zarfından çıkartarak ve dikkatlice tozunu alarak pikabın üzerine koymanın, şarkı boşluğunu tespit edip iğneyi tam da onun üzerine getirmeye çalışmanın keyfi tarif edilir gibi değil. Zaten, her şeyden öte, bir nesne olarak plak çok güzel bir şey. Sadece plağı basıldığı için, hiçbir zaman dinlemeyeceğim Kayahan’ın bile arşivime giriyor olması bu yüzden. Fetiş diye isimlendirebileceğim bir tutku bu

ÖMER ÖZYILMAZEL / Dinamo FM’de DJ

Plakla DJ’lik daha kolay

Abimle yaklaşık 12 senedir plak biriktiriyorum ve dinliyorum. DJ’lik yaptığım için çaldığım müzik türüyle ilgili yeni çıkmış plakları takip edip, onları çalıyorum. Neden plak derseniz ses kalitesi olarak daha iyi ve daha sıcak bir atmosfere sahip. DJ’lik yaparken CD’ye nazaran hakimiyeti daha kolay ve pratik. Plak dinleyip biriktirmemin en önemli sebebi ise plağı kapağından çıkartıp pikaba oturtup, iğneyi üzerine koyduğum zaman çalan müzikten aldığım ve kendimin de anlam veremediği tarifsiz hazdır.

Yeni plak fiyatları CD ile hemen hemen aynı. Tekli plaklar 28, çiftli olanlar ise 30-32 YTL. Sahaflarda bulabileceğiniz orijinal kapaklı eski plaklar ise 5 YTL’den başlıyor. Çok nadir bulunan bir plakta rakam 250 YTL’ye çıkabiliyor. İnternet sitesi www.gittigidiyor’da ise genelde az bulunan plaklar yüksek fiyatlarla satışta.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!