Nasıl gurme olunur

Güncelleme Tarihi:

Nasıl gurme olunur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2005 00:00

Damağınızı dünyada var olan her türlü tada açık tutabiliyorsanız ve yine her cins yemeği, tatlıyı hiç burun kıvırmadan merakla tadıp yiyebiliyorsanız, gurme olma yolunda hızla ilerliyorsunuz demektir.Yine çok iyi bilmelisiniz ki; seyahat edip farklı ülkelerin farklı yemek kültürlerini tanımadıkça gurme olamazsınız. Zaten yemekçilik serüveni sizi öyle bir sürüklüyor ki, dünyanın neresine gitseniz, özel restoranları arayıp çarşı ve market gezmekten kendinizi alamıyorsunuz, İtalya’ya gittiğimizde herkes giyim kuşam peşinde koşarken ben pastane vitrinlerinde duran greyfurt büyüklüğündeki kurabiyeleri inceliyorum. Fıstıklı yemyeşil ya da üzeri iri bademli, üzümlü kocaman kurabiyelerin sertliği ilyinati. Ama tiramisuların lezzeti unutulacak gibi değildi. İrmik helvasının tane tane olması için şekerini en son koyun.Yoğurtlu nohut yemeği8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 70 dakikaMalzeme listesi500 gr kuşbaşı dana eti 1 yemek kaşığı margarin (veya 4 yemek kaşığı zeytinyağı)3 adet orta boy kuru soğan2 su bardağı haşlanmış nohut2 su bardağı yoğurt1 yemek kaşığı un1 çay kaşığı tuz, karabiber1 çay kaşığı kuru naneMargarin ve eti orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak etler suyunu verip tekrar çekinceye kadar, 10-15 dakika kavurun. Üzerine incecik kıydığınız soğanları ekleyerek 5 dakika daha pişirin. Tuz ev karabiberi serpiştirip haşlanmış nohutları da ilave ettikten sonra yemeğin üzerini kapatacak kadar sıcak su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp etleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, yoğurt ve unu pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Hazırladığınız sosu etlerin üzerinde gezdirin. Yemeği hızlıca karıştırıp yoğurdun kesilmesini engelleyin. Kuru naneyi de serpiştirip 15 dakika daha pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun. Etimekli dilruba tatlısı10 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 paket tuzsuz etimek4 su bardağı süt2 adet yumurtanın sarısı2 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı nişasta1 paket vanilya1 su bardağı toz şekerKaramel sosu için1,5 su bardağı toz şeker1 adet portakalMuhallebi için; yumurta sarısı ve toz şekeri tencerede çırpma teli yardımıyla çırpın. Un, nişasta ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın. Sütü de ilave ederek karıştırın. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp 5-6 dak. daha çırptıktan sonra bekletin. Karamel sosu için; toz şekeri teflon tavaya aktarıp kısık ateşte tahta bir kaşıkla karıştırın. Şeker karamel rengi alınca kabuklarını soymadan ince halkalar halinde doğradığınız portakalı ekleyerek 1-2 dak. pişirin. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip 5 dak. daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Etimekleri kenarları yüksek orta boy bir servis tabağına yan yana dizin. Üzerine portakallı karamel ekleyerek etimeklerin karameli çekmesi için 1-2 dakika kadar bekleyin. Üzerini muhallebi ile kapatıp bir sıra daha ekmek dizdikten sonra tekrar muhallebi gezdirin. Son olarak tekrar karamel sos gezdirip tatlıyı buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!