Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2005 00:00
"Bir
Yemek Masalı" adlı kitabım, İsveç’te düzenlenen bir yemek kitabı yarışmasında "En İyi Yerel Yemek Kitabı" ödülünü aldı.35 ülkeden 5400 kitabın katıldığı bu yarışmada üç ayrı katagoride finale kalıp, dünya birinciliği almayı hayal bile edemezdim itiraf edeyim. Eşim, büyük oğlum ve kalabalık bir dost kafilesiyle Stockholm’e hareket ederken rüyada gibiydim. Dünyanın dört köşesinden gelen yüzlerce yemek kültür yazarı, ünlü şeflerle toplantı ve gezilere katıldım. Bendeniz de Türk Mutfağını temsilen sorulan her soruya elimden geldiğince doğru cevaplar vermeye çalıştım. Heyecanlıydım, mutluydum ve bu mutluluğu sizlerle de paylaşmak istedim. İnce noktalarLimondan çıkardığınız suyu artırmak için limonu yıkayıp kuruladıktan sonra üzerini çatalla bir yerinden deldikten sonra sıkmanız yeterli. Kişnişli sebze çorbası8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi1 adet orta boy havuç1 adet orta boy patates1 adet orta boy kabak1 yemek kaşığı bitkisel margarin8 su bardağı sıcak su2 yemek kaşığı pirinç2 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı kişniş2 yemek kaşığı un1 çay bardağı su1 su bardağı yoğurt1 paket et suyu tabletiÖncelikle, havuç ve patatesi soyup tavla zarı formunda doğrayın. Kabağın üzerini kazıyıp dikine ikiye böldükten sonra, yarım ay şeklinde ve ince ince doğrayın. Diğer taraftan, margarini çorbayı yapacağınız tencerede eritip üzerine havuç ve patatesleri ekledikten sonra 3-4 dakika karıştırarak kavurun. Kabakları da ilave edip 2-3 dakika daha karıştırdıktan sonra sıcak suyu da aktarın. Yıkanmış pirinci ekleyip karıştırın. Tuz, karabiber ve kişnişi serpiştirin. Et suyu tabletini katıp tekrar karıştırdıktan sonra, çorbayı 20 dakika kadar kaynatın. Öte yandan, derin bir kapta unu yarım bardak suyla karıştırıp ezin. Üzerine yoğurdu ekleyip pütürsüz hale gelinceye kadar çırpın. Ocağın altını kapatıp hazırladığınız yoğurtlu karışımı, yoğurdu kesilmesin diye, azar azar çorbaya ilave edin. Ocağın altını tekrar yakıp çorba kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayan çorbayı 15 dakika da kısık ateşte pişirip ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servise sunun. Bademli nupera8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi125 gr margarin (yumuşamış)1 adet yumurta (oda sıcaklığında) 100 gr pudra şekeri1 paket vanilya1 paket kabartma tozu250 gr unÜzeri için1 paket hazır kakaolu puding3 yemek kaşığı dolusu fındık ezmesi1 kahve fincanı çekilmiş fındık içi1 kahve fincanı soyulmuş bademOda sıcaklığında bekleyen yumuşak margarin, pudra şekeri ve yumurtayı bir kapta karıştırın. Üzerine vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip, unu azar azar ilave ederek yoğurun. En az 7-8 dakika yoğurduğunuz hamuru 6 eşit parçaya bölüp parçaların her birini küçük tart kalıplarına kenarlarını yükselterek yerleştirin. Hamurları birkaç yerinden çatalla delip fırının orta rafındaki ızgaranın üzerine yerleştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Öte yandan, pudingi üzerindeki tarife uygun şekilde hazırlayın. Pudingin ılınmasını bekleyip üzerine fındık ezmesi ve fındık içini de katarak mikserle 3-4 dakika kadar çırpın. Bu harcı soğumuş olan tartların orta kısımlarına kaşık yardımıyla paylaştırın. Kenarlarını bademlerle süsleyip 30 dakika kadar bekledikten sonra servise sunun.
button