Güncelleme Tarihi:
Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu ile AB belgesi alan ilaç ilk olarak Fransa ve İspanya’da Akdenizli erkeklerin hizmetine sunulacak. Türkiye’de ruhsat aşamasındaki ilacın önümüzdeki yıl raflarda yerini alması bekleniyor
Bayer Schering Pharma’nın piyasaya sürdüğü yeni sertleşme ilacı aslında Türkiye’de yıllardır bulunan vardenafil etken maddeli ilacın ta kendisi. Ancak üretici firma ilacı kullandığını saklamak isteyen erkekler için bazı kolaylıklar geliştirdi. Susuz çözülebilip ağızdan kana kolay geçebilen yeni forma soktu. Geliştirme sırasında erkeklerin hangi tatları tercih edeceği soruldu. Çoğunluğu meyveli tatlar yerine, naneyi seçti. Kredi kartı büyüklüğünde siyah renkte, dikkat çekmeyecek şekilde ince ambalajlar tasarlandı. İlaçtan çok şeker ya da sakız formu verildi. Cüzdan veya cepte kolayca taşınabiliyor. Artık erkeklerin partneri anlamadan, kaşla göz arasında ilacı şeker gibi ağza atması ve sekse hazır olması mümkün. Doktorların umudu, yaşadığı sorunu onlara bile söylemekten utanan erkekleri daha kolay kullanılan bu yeni ilaçla tedaviye ikna edebilmek.
TÜRK ERKEKLERİ AYDA 45O BİN KUTU İÇİYOR
Sertleşme sorunu, tatmin edici bir cinsel ilişki için yeterli ereksiyona ulaşamama/sürdürememe anlamı taşıyor.
Dünyada 20-75 yaşlarındaki erkeklerin yüzde 16’sı sertleşme sorunu yaşıyor. Başka bir deyişle 152 milyon erkek bundan muzdarip. 2025 yılında bu sayının 322 milyona ulaşması bekleniyor. Avrupa Üroloji Derneği’nin bir araştırmasına göre, 40-70 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 17.2’si minimal, yüzde 25.2’si orta düzeyde, yüzde 9.6’sıysa tam anlamıyla sertleşme sorunu yaşıyor. Bunlar alt alta konup toplandığında üzücü bir tablo ortaya çıkıyor. Erkeklerin yüzde 52’sinde az veya çok düzeyde sertleşme sorunu var.
Türkiye’nin bu konuda tablosu da çok parlak değil! Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Akkuş’un yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de 40 yaş üzerindeki her 10 erkekten 7’si herhangi bir derecede sertleşme sorunu yaşıyor. Türkiye’de sertleşme sorunu tedavisi için 2010’un ilk dokuz ayında toplam 4 milyon 129 bin 216 kutu ilaç satıldı. Sorunu yaşayan erkekler ve eşlerinin tedaviden beklentileri var elbette. İlk beklenti ilacın her seferinde işe yaraması. Sonra ihtiyaç olduğunda hemen işe yaraması isteniyor. Hergün kullanılabilmesi, yan etkilerinin az olması ve başka ilaçlarla birlikte içilebilmesi de diğer önemli beklentiler arasında.
ERKEKLER DOKTORDAN BİLE UTANIYOR
Avrupa’da yayılan bir araştırmaya göre 40 yaşındaki erkeklerin yaklaşık yüzde 52’sinde sertleşme sorunu bulunmasına rağmen bunların önemli bir bölümüne tanı konamıyor. Tanı konanlarınsa sadece yüzde 30’u uygun bir tedavi alıyor.
Yurtdışında yapılan bir araştırmaya göre erkeklerin:
* Yüzde 74’ü utanma,
* Yüzde 71’i bunu tıbbi bir sorun olarak görmeme,
* Yüzde 68’i ise cinsellik konusunda konuşmanın doktorunu rahatsız edeceği korkusuyla doktoruna dahi sorunlarını söylemiyor.
SERTLEŞME SORUNUNA BAKIŞINIZI TEST EDİN
Amerikan Üroloji Derneği’nin sertleşme sorunu testini yapın, karar verin.
Aşağıdaki sorulara evet ya da hayır yanıtını verin:
1. Yaşlanmaya bağlı sertleşme sorunu olabilir Evet Hayır
2. Sertleşme sorunu sadece ve en fazla endişe ve stres yüzünden olur Evet Hayır
3. Sertleşme sorunu endişelenmesi gereken bir durum değildir Evet Hayır
4. Sertleşme sorununa birşey yapılamaz, onunla yaşamak zorundayız Evet Hayır
DEĞERLENDİRME:
1. Evet, yaşlanmaya bağlı sertleşme sorunu görülebilir. Sağlıklı erkeklerde bile yaşlanmaya bağlı olarak cinsel işlev azalır. Bunun nedeni testosteron düzeylerinde ve sertleşmenin sağlanmasında yer alan dokularda yaşa bağlı değişiklikler. Daha da önemlisi, erkeklerin yaşlanırken sertleşme sorunu riskini artıran kalp hastalığlı ve diyabet gibi sağlık sorunlarının olması. Yine de unutulmamalı ki ‘yavaşlar’, fakat ‘durmaz’. Sertleşme sorunu tedavi edilebilir bir durum. Cinsel hayatınızın ölmesi anlamına gelmez. Size yardımcı olacak ruhsatlı ilaçlar mevcut.
2. Kesinlikle yanlış. Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 75’inde fiziksel bir nedeni var. Sadece yüzde 25’inde stres ve endişe yüzünden bu sorun çıkıyor.
3. Sertleşme sorunu endişelenilmesi gereken bir durumdur. Sertleşme sorunu erkeğin kendine güvenini, yaşam kalitesini ve partneriyle ilişkisini negatif yönde etkiler. Bunun yanında, sertleşme sorunu kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi daha ciddi hastalıkların da erken uyarı bulgusu olabilir. Soruna yol açan durumun belirlenmesi ve tedavi edilmesi genel halini ve tabii ki cinsel sağlığını da iyi hale getirir.
4. Kesinlikle hayır. Sertleşme sorunu birçok erkekte kolaylıkla tedavi edilebilir.
PROTEZDEN BUGÜNE
1970’lerde penil protezlerin daha sonra 1980’lerde enjeksiyon tedavilerinin uygulanmaya başlaması erkekte sertleşme bozukluğu tedavisinin kilometre taşları oldu. 1990’lı yılların sonuna doğru bunlara yeni bir kilometre taşı eklendi: Ağızdan alınan ilaçlar. Bu yolu açansa, peniste düz kas gevşemesinden sorumlu olan mekanizmanın keşfi ve bunda etkili enzimin bulunması oldu. İlaç firmaları birer birer devrim niteliğindeki ağızdan alınan hapları keşfettiler.
HASTALIK VE İLAÇLAR DA ETKİLİ
Yaşlanma, sertleşme sorununun risklerinden biri. Ama yaşlanmanın doğal sonucu değil. Sertleşme sorununun yaştan bağımsız değerlendirildiği bir çalışmaya göre, diyabetik hastaların yüzde 28, kalp hastalarının yüzde 39, hipertansiyon hastalarının yüzde 15’inde söz konusu bozukluk var. Sertleşme sorunun ilaçlarla da ilgisi olabilir. Aynı araştırmada, hipoglisemik ilaç alanların yüzde 26, hipertansiyon ilaç alanların yüzde 14, vazodilatatör (damar genişletici) ilaç alanların yüzde 36 ve kalp ilaçları alanlanın yüzde 28’inde sertleşme sorunu saptandı.