Güncelleme Tarihi:
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dün dünyada bir ilk olarak aynı anda çift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır’ın nakil yapılan sağ bacağında ekimozlar (kılcal damar kanamaları), kararma va aşırı morluklar oluşması nedeniyle sabaha karşı 06.00 sıralarında yeniden ameliyata alındı. Ameliyatı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan yönetirken, Atilla Kavdır’ın yakınları kan bulmak için seferber oldu. Hastaneye 30 ünite kan getirildi, doktorlar 6 saat süren ameliyat sonunda nakil yapılan bacağı aldı.
BİR DOLAŞIM PROBLEMİ YAŞANDI
Ameliyat sonrasında açıklama yapan Prof.Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar ile iki kol ve bacak nakli yapılan Atilla Avdar’ın birinci günün sonunda sağlık durumlarının gayet iyi durumda olduğunu söyledi. Aynı anda çift kol ve bacak nakli olan Kavdır’ın nakil bacağını almak zorunda kaldıklarını aktaran Prof.Dr. Ömer Özkan, şunlcarı söyledi:
"Hastanın sağlığı açısından bize geldiğinden fazlasını vermeyi taahhüt ediyoruz. Ama bir dokuyu tutturalım derken hayati riske atmamak lazım. Onun için bu dönem önemli, onu feda ettik. Bir dolaşım problemi yaşandı. Bu dokuyla veya damarlarla ilgili olabilir. Hastaya daha fazla yük vermemek içi bacağını ampute etmek zorunda kaldık. Diğer sistemleri açısından bir sorunu yok."
Bacak naklinin kol nakli gerçekleştirildiği için yapıldığını, protez gibi araçlarla bu yoksunluğun telafi edilebileceğini kaydeden Prof.Dr. Ömer Özkan, hastanın ailesinin de zorlamamayı önerdiğini söyledi.
İKİ HASTA DA YARIN UYANDIRILACAK
Cerrahi problemleri genellikle ilk 10 gün içinde gördüklerini aktaran Prof.Dr. Özkan, iki hastanın da şu an uyutulduğunu belirterek, "Uyuması bizi biraz rahatlatıyor. İnşallah yarın her iki hastamızı da uyandırmayı planlıyoruz" dedi. 10 gün boyunca her iki hasta için çok önemli riskler olduğunu, bunlara hazırlıklı olunması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Ömer Özkan, kol nakli olan Atilla Kavdır’da olası riskler karşısında geri döndürmek kolayken aynı sözleri yüz nakli olan Acar için söyleyemeyeceğini kaydetti.
Yüz nakli olan Uğur Acar’ın şu ana kadar en ufak problemi olmadığını kaydeden Prof.Dr. Özkan, "Enfeksiyon problemi çok fazla olabilir. Bir de doku olduğundan alternatifin çok fazla yok. Yüz naklinde eskiye döndürmek hemen hemen imkansız" dedi. Prof.Dr. Özkan, böylesi bir durum karşısında ya vücudun farkı yerlerinden doku nakli ya da acil bir yeni verici bulunması gerektiğini dile getirdi.
Hastalarının yoğun bakımda tutuduğunu ve ailelerine gösterilmediğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, "Aslında görebilirler, ama biz çok yoğun çalışıyoruz. Çalışmayı engellememesi açısından böyle bir tercih yaptık" dedi.