Faruk ZABCI/LONDRA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2005 01:35
Tıpta devrim yaratan yapay kalp takılan İngiliz hasta, bundan böyle ‘nabzı atmadan’ yaşayacak. Yapay kalp, bir motor gibi sürekli kan akışı sağlıyor.
KALP rahatsızlığı nedeniyle ölümün eşiğinden dönen George Carter’e takılan yapay kalp, normal bir kalbin altıda biri büyüklüğünde. 6.35 cm çapında, 283 gr ağırlığındaki yapay kalp, bir motor gibi sürekli kan akışı sağladığından vücuttaki nabız atışı ortadan kalkıyor.
Mayıs ayında yedi saat süren bir ameliyat geçiren Carter, taburcu olarak Romford’daki evine döndü. 21 yıl önce kalp krizi geçirdikten sonra sürekli kalbinden şikayetçi olan 57 yaşındaki emekli döşemeci, son yılda artık evinden dışarı çıkamaz hale gelmişti. Takılan yapay kalbin çok sessiz çalıştığını ve acı vermediğini söyleyen George Carter, ‘Avrupa’da bu aletin takıldığı ilk insan olmak başka bir duygu. Nefes darlığından bir şey yapamaz hale gelmiştim. Merdivenleri çıkamıyordum. Şimdi kendimi bomba gibi hissediyorum. Avustralya dışında bu aletin takıldığı ilk insan olduğum için çok şanslıyım. Önümüzdeki hafta
balık avına çıkabileceğim’ diyerek duygularını ifade etti.
Operasyonu yapan kalp cerrahı Steven Tsui ise ‘Hasta, aylardır rahatsızdı. Ameliyattan sonra yaşamı düzeldi. Yeni yapay kalp, kalp nakline uygun olmayan hastalar için, uzun vadeli tedavilerle yararlı olacak’ dedi. Şarj edilebilir pille çalışan ‘VentrAssist’ adlı yapay kalp, titanyum, silikon ve lastikten yapılma ve üçüncü nesil bir alet.