Müzik sektörüne yeni bir soluk geliyor

Güncelleme Tarihi:

Müzik sektörüne yeni bir soluk geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2011 21:33

Albüm piyasası karışık. Korsan yüzünden satışlar sallantıda. Bunu körükleyen en büyük nedenlerden biri de fiyatlar. Özellikle yabancı bir albüm satın almaya kalktığınızda el yakıyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta bunu dert edinip kendi prodüksiyon şirketleri Eterna Prodüksiyon’u kuran iki kişiyle tanıştım. Ali Doyran ve Sertaç Topuksal.
İkili, İstiklâl Caddesi’ndeki Mephisto’da tezgahtarlık yaparken tanıştı. Sertaç Topuksal Türk Müziği ve Halk Müziği severken, Ali Doyran dünya müziğini tercih ediyordu. İkisi de iyi birer arşivci olmalarının yanı sıra, boş kaldıkları her an yeni çıkan albümler hakkında kendi aralarında kritikler yapıyor, piyasayı değerlendiriyorlardı. Yıllar içinde Topuksal aynı işi yapmaya devam etti, şimdi mağaza sorumlusu. Doyran ise önce Akustik Müzik’te klasik Türk müziği albümlerinin prodüksiyonunu yaptı. Ardından DJ’lik yapmaya başladı.
Balkan göçmeni bir ailenin çocuğu olduğundan Balkan müziği yapan gruplardan “Bizim konserlerin öncesinde çal” teklifleri geldi. Sonra iş iki sene önce İstanbul Caz Festivali’nin Balkan Vapuru organizasyonuna kadar açıldı. Yasmin Levy, Taksim Trio öncesinde müzik yaptı. Sadece dünya müzikleri çalıyordu, alışıldık DJ müziğine aykırıydı.
BAĞIMSIZLIK ÖNEMLİ
İşte bu dönemde müzik dünyasında bir şeyleri değiştirmeye karar verdiler: “Arşivci olduğumuzdan sürekli CD alıyorduk. Yabancı CD’ler Türkiye’ye belli başlı firmalar tarafından ithal ediliyor. Bunun için de albümün yurtdışında çok iyi bir firmadan çıkmış olması gerekiyor genelde. Fiyatı da yüksek oluyor. Bu, bizim gibi arşivciler için büyük sıkıntı. Bunun yanı sıra, yurtdışındaki bağımsız gruplar ve küçük firmalar albümlerini ihraç edemiyor bu sebeplerden dolayı. İşte buna ‘dur’ diyecek bir şeyler yapmaya karar verdik. Eterna Prodüksiyon’u kurduk. Amacımız hem Türkiye’ye gelmeyen, gelme ihtimali de olmayan bağımsız grupların dinlenmesini sağlamak, hem de basımı burada yaparak yerli işletmeciye de faydalı olmaktı. Albümün yanı sıra ileride bu grupları Türkiye’ye davet edip giriş ücreti uygun olan konserler de düzenlemek istiyoruz.”
İkili uzun süre bu yolda düşünerek planlar yaptı. Sonunda geçen yıl işe koyuldular. Pek çok albüm dinlediler. Özellikle Ali Doyran Balkan kökenli olduğundan Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya gibi ülkelerden sanatçıları araştırdılar: “Albümleri seçerken bağımsızlık önemli. Kendi ülkelerinde bağımsız olan grup ya da müzisyenleri seçmeye çalışıyoruz. Bir de farklı tarzları denemesi önemli. Bu yüzden çıkardığımız ilk iki albümü Yunanistan’dan Empirotechnes ve Loxandra olarak belirledik. Bu iki albüm de Türk müziği ağırlıklı. Loxandra’da rembetiko dikkat çekiyor. İstanbul, İzmir, Selanik, Atina’dan rembetikolar var. Empirotechnes’ta ise Trakya Bölgesi’nden eserler görülüyor. Makedonya, Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan’dan pek çok eser mevcut.”
Bu iki albüm, uygun fiyatlara satışa sunuluyor. 13-15 lira arasında. İstanbul’daki tüm müzik marketlerde, İstanbul dışında D&R’larda bulmak mümkün.
Ali Doyran ve Sertaç Topuksal, son olarak Türkiye’deki bağımsız sanatçılara da sesleniyor: “Türkiye’deki bu tür gruplar da bize başvurabilirler. Sadece albüm basmak amaçlı değil. Yabancı sanatçılarla tanışıp yurtdışında konser vermek için de yardımcı olacağız.”

Haberin Devamı

RED KIT POSTA ARABASINI KORUYABİLECEK Mİ

Haberin Devamı

Red Kit’in maceralarını yayımlamaya devam eden Yapı Kredi Yayınları, bu kez klasikler arasında yerini çoktan alan Posta Arabası’nı raflara koydu. Kitapta, Batı’nın en önemli posta ve yolcu taşıma şirketinin başı haydutlarla derttedir. Batı’da haydut ve dert denince ilk akla gelen isim olan yalnız kovboydan yardım istenir. Hepsi birbirinden masum görünen yolcuları, çok değerli altın yükü, sürücüsü Hank’la yola çıkan arabanın yolu tehlike ve engellerle dolu olsa da Red Kit ile Düldül’ün varlığı, her koşulda hedefe ulaşma garantisi anlamına gelmektedir.

ATÖLYELERE GEÇ KALMAYIN

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM), eğitim sponsoru Akbank’ın desteğiyle çocuklar için özel olarak tasarladığı Yaz Okulu devam ediyor. Matematik, arkeoloji ve tasarım konulu atölyeler; “Bahçede Saklanmış Matematik”, “Geçmişi Kazıyorum” ve “Atıktı Eser Oldu” isimleriyle gerçekleştiriliyor. Teorik ve uygulamalı eğitimlerden oluşan ve katılımın 15 öğrenciyle sınırlı tutulduğu atölyeler, 25 Ağustos tarihine kadar sürecek. Hâlâ düşünüyorsanız, geç kalmadınız. Tel: (0212) 277 22 00.

Haberin Devamı

DENEYİMLERİNİ  ALBÜM YAPTILAR

2006’da ilk indie dance tarzındaki albümleriyle çıktıklarından beri yükselişte olan The Japanese Popstars grubu, şimdi büyük bir ivme ile yükselişine devam ediyor. Kuzey İrlanda’dan bu üç yetenek son iki yıldır dünyanın dört bir yanını dolaşıp tecrübe ettiklerini Controlling Your Allegiance albümünde topladılar. Albümde favori parça Fight The Night’ı Morgan Kibby ile beraber seslendiriyorlar.

TANIMSIZ UÇURUMLARI DOLDURMAK

Varlık ve yokluk arasındaki tanımsız uçurumu kapatmak için yola çıkan ressam Rıfat Koçak, eserlerini Zaman, Mekan, An adlı sergide topladı. 15 Ağustos’a kadar Cihangir’deki 21 Sanat Evi’nde görülebilir. Tel: 0212 251 75 65.

Haberin Devamı

ADADA MÜZİK KEYFİ

İstanbul’un cennet köşelerinden biri olan Büyükada, Ramazan ayı boyunca her hafta sonu farklı müzik türlerinden sevilen sanatçılara ev sahipliği yapacak. Bu akşam Türk sanat müziğinin güçlü seslerinden Melihat Gülses, 13 Ağustos’ta ise efsanevi grup Yeni Türkü var. Caza farklı bir konser tarzı getiren Taylan Erler Jazz Quartet 21 Ağustos, Yırtık Uçurtma ise 27 Ağustos’ta sahnede olacak.

HAFTANIN SİTESİ www.imza.la

Kafanıza takılan bir konuya imza toplayıp destek vermek istiyorsanız, bu site tam size göre. www.imza.la sitesinde isterseniz yeni bir başlık oluşturup binlerce imza toplayabilirsiniz. İsterseniz de gündemde olan başlıklara destek verebilirsiniz. Şu sıralar sitenin ana sayfasında “İnternetime Dokunma”, “ODTÜ Yol Olmasın”, “Çocuk Gelinler İmza Kampanyası”, “Sokak Sanatlarına Özgürlük” gibi başlıklar dikkat çekiyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!