Güncelleme Tarihi:
DUMAN
CANLI
Pasaj Müzik
Duman’ın en çok sahne tavrını beğeniyoruz. O kendi hâlindeki ambiyansları bizi çeker hep... Stüdyo albümleriyle kanımıza giren grup, sahnede bizi alır ve o kelimelerin yetmediği hissiyatların durağında bırakır. Hele bazı Duman şarkılarıyla özdeşleşen “an”larınız varsa ve hatırlamak canınızı yakıyorsa... Ama Duman şarkıları böyledir işte, acıyı sevdirir size... Kaan’ın sesiyle, Batuhan’ın gitarıyla üflersiniz gökyüzüne... Eğlence nerede mi? ‘İstanbul’, ‘Bu Akşam’ veya ‘En Güzel Günüm Gecem’ neredeyse, orada mesela. İki CD’den ve tüm Duman albümleri gibi oldukça sade ve minimal bir görsel tasarımdan oluşan “Canlı”da toplam 32 adet konser kaydı var. İlk CD’de İzmir Ooze Venue konserinden 12 şarkı, Ankara konserinden ‘Senin Marşın’ ve Otto konserinden iki şarkı var. İkinci CD’nin ilk 11 şarkısı Beyoğlu Olimpia konserinden ve hepsi akustik. Son beş şarkısı ise Bostancı’daki çılgınlıktan.
ARCH ENEMY
KHAOS LEGIONS
Century Media / EMI
Arch Enemy, melodik death metal’in sınırlarını en çok zorlayan gruptu. Sıra artık bu sınırları aşmaya gelmiş durumda. Müzisyenliğe adımını punk metal sahnesi içerisinde atan ve Discharge, GBH, The Exploited gibi grupları dinleyerek büyüyen gitarist Michael Ammott’un bir önceki Arch Enemy albümü “Rise of the Tyrant” sonrasında eski grubu Carcass ile yeniden turlamaya başlaması, bu albümün yaratım sürecine de etki etmiş. Şarkı sözü olarak konsepti tamamen “anarşi” kavramı içerisine yedirilmiş olan bu albümde yer yer basit punk rifflerinin yanı sıra sıkça thrash taramaları da duymak mümkün. Albüm akıp gidiyor gibi gelse de içine girilmesi zor bir yapıya sahip ama birkaç tur sonrasında Ammot kardeşlerin bitmek bilmeyen melodilerine ve Angela’nın brutal ötesi vokallerine kendinizi kaptırmanız kolaylaşıyor.
DEPECHE MODE
REMIXES 2: 81-11
Mute / EMI
Depeche Mode remiksleri en az orijinalleri kadar başarılı materyallerdir. Grup bu tarz çalışmaların ilkini 2004 yılında yayımlamış, bir remiks albüm için rekor olabilecek sayıda, milyonlarca satmıştı. Remiks albümlerin ikincisi de ilkini aratacak gibi görünmüyor, zira gene şarkı seçimleri ve remiksleri fena hâlde başarılı. Hem tek CD hem de 3 CD versiyonlarıyla piyasaya çıkan albümde remiksleriyle dikkat çeken isimler arasında Röyksopp, Unkle, Stargate, Eric Prydz, M83, Stargate, Trentemøller, François Kervorkian ve Dan The Automator gibi isimler var ama hiç kuşkusuz en dikkat çekici isimler grubun eski elemanları Alan Wilder ve Vince Clarke tarafından yapılan remiksler. Daha önce bir grubun eski elemanları ayrıldıkları grubun yeni albümü için remiksler yapmış mıydı bilmiyoruz. İkilinin ayrı ayrı yaptığı remiksler sadece 3 CD’lik versiyonda yer almakta, belirtelim.
SEPULTURA
KAIROS
Nuclear Blast
Sepultura’nın kurucuları Cavalera Kardeşler olmadan hâlâ Sepultura’yı takip edenlerden misiniz bilmiyoruz ama biz öyleyiz ve her yeni albümde bir umutla sarılıyoruz şarkılara. Gelin görün ki son 3 albümdür ivme oldukça negatifti ve biz bile ümidi kesmeye başlamıştık artık. Nihayet “Kairos”ta bir şeyler değişmiş durumda. Son albümlerde sürekli şikâyet ettiğimiz gitar sound’u bu sefer daha net ve tok bir tona ayarlanmış ve bu sefer besteler ta “Against” albümünden beri olmadığı kadar “yakalayıcı”. Daha akılda kalıcı düzenlemeler, daha sıkmayan riffler, daha oturaklı davul partisyonları ve daha eşlik edilebilir vokal yürüyüşleri... “Kairos”un müzikal içeriğini bu şekilde özetlemek mümkün. Thrash metal kalıplarından çok kopmuyor gitarist Andreas Kisser ama zaman zaman doom gibi farklı türlere geçtiği de oluyor. İyi de oluyor, zira albüm bu sayede katman kazanıyor.