Müzik: Haftanın albümleri

Güncelleme Tarihi:

Müzik: Haftanın albümleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2011 22:03

Haberin Devamı

ALTERNATİF ROCK
TOTAL: FROM JOY DIVISION TO NEW ORDER
JOY DIVISION / NEW ORDER
EMI

Müzik hayatına Joy Division olarak başlayıp vokalist Ian Curtis’in ölümünden sonra New Order’a evrilen grubun her iki isim altında yaptığı çalışmaların hepsi bu albümde toplandı. Joy Division’ın ömrü kısa sürdüğü için haliyle albümde New Order baskın karakter olarak göze çarpıyor. Ancak Joy Division’ın albümde yer alan 5 parçasının hepsinin de klasik kabul ediliyor olması grubun büyüklüğünü kanıtlıyor. Joy Division’dan ‘Love Will Tear Us Apart’, ‘She’s Lost Control’, ‘Isolation’, New Order’dan ‘Blue Monday’, ‘Thieves Like Us’, ‘True Faith’, ‘Bizarre Love Triangle’ ve ‘Regret’ albümün öne çıkanları. Bu iki grup İngilizlerin brit pop, post punk, new wave ve elektronic müzik soundlarının temelinde yer aldıkları için önem arz ediyorlar. İki grupla da tanışmadıysanız bundan ideal bir başlangıç düşünemiyoruz.

Haberin Devamı

NU-METAL
GOLD COBRA
LIMP BIZKIT
Interscope/Universal/Topkapı Müzik

Nu-metal akımının fırtına gibi estiği, Limp Bizkit logolu herhangi bir şeyin milyonlarca sattığı günler geride kalmış olabilir ama tam altı yıl sonra çıkan “yeni” bir LB albümünün beni bu denli coşturacağını tahmin etmezdim. Hiç yaşlanmayacakmış gibi görünen Fred Durst hâlâ 10 yıl öncesi gibi... Yazdığı sözler, vokalleri ve albümün ilk klibi olan ‘Gold Cobra’daki hâl ve tavırları hiç değişmemiş. ‘Shotgun’ konserlerde bir zıplama marşı olacak kadar güçlü ve enerjik, ‘Why Try’ın tokat gibi etkisini biliyorduk zaten, ‘Loser’ın sonundaki autotune’la başlayan ‘Autotunage’in yanı sıra, bizi asıl şaşırtan ‘Walking Away’deki damar tribi oldu. Albümün gizli golcüsü o şarkıdır. Twitter’da baktık, ‘Douche Bag’i de seven çok. Kısacası LB fena döndü millet! Bekle bizi Rock’n Coke!

TÜRKÇE RAP
POETİKA
DA POET
PMC

2002’den beri Türkçe rap’in içinde olan Da Poet (gerçek adıyla Ozan Erdoğan) ilk yasal albümü “Poetika”da sivri dili ve akıllıca yaptığı toplumsal göndermeleri ile dikkatimizi çekti. Ama sorun şu ki; Ozan’ın sesi, bu albümdeki ‘Diz Çök’te düet de yaptığı Türkçe rap’in esaslı isimlerinden Fuat’a çok benziyor. Kulağınız bu benzerliğe alışırsa, albüm bir Türkçe rap sever için çok iyi! Da Poet’in en iyi yaptığı işlerden biri, her şarkı için çok etkileyici fonlar seçmiş ve yaratmış olması. Sadece onları dinlesek bile iyi bir albüm derdik buna. Kafiyeli fakat anlamsız kelimeleri arka arkaya sıralamayı ve arkaya da basit, ucuz sample’lar döşemeyi rap yapmak zannedenlerin olduğu yerlerde “Poetika” ilaç gibi gelecektir. Favori şarkımız, Ceza düetiyle dikkat çeken ‘Kör Düğüm’ gibi duruyor şimdilik.

Haberin Devamı

ALTERNATİF
ÇİĞDEM ERKEN
KIZ KAFASI
Ada Müzik

Albümün ismi, kartonetin arkasında yazan “Bu albüm Nursen-Erdoğan Erken çiftinin ölümsüz aşkına ve sarsılmaz dostluğuna armağan olsun...” cümlesi, kapak görseli falan ilginç geldi, bi dinleyeyim dedim. Dokuz şarkı boyunca kafamda dönüp dolaşan fikir şuydu; güzel cümleler kurabilen, anlamlı bağlantılar bulabilen, aşkı hisseden, acıyı yaşayan, kelimelerle ve anlamlarıyla iyi oynayabilen herkes, bu özelliklerini işin içine notalar da dâhil olunca koruyabilecek diye bir kural yok. Çiğdem kötü albüm yapmış demiyorum ama bence bir roman veya şiir kitabı yazma girişimi daha verimli sonuç ortaya çıkarırdı gibime geldi. Piyano ve hafif gitar destekli müzikal yapı vasat, sözler ise dediğim gibi, özellikle de kadın bakış açısı düşünülünce etkileyici.

Haberin Devamı

ETNİK POP
BALKAN HITS
ÇEŞİTLİ
SONY MÜZİK

Dünyadaki en eğlenceli kafalardan biri olan Balkan kafasının zor zamanlardaki popüler örneklerinden seçmelerin yer aldığı bir toplama. Sırpça, Bulgarca, Yunanca ve İngilizce seslendirdiği 300’ün üzerinde şarkıyla başarısı Balkan ülkelerini aşarak Avrupa’ya taşan Alisia, Serdar Ortaç’tan “Haksızlık” adıyla dinlediğimiz şarkının orjinal versiyonuyla konuk oluyor albüme. Emanuela, Ivena, Stefani ve Krum gibi Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya ve  Hırvatistan’ın popüler müzik temsilcileri albümde yer alan diğer tanıdık isimler. Her ne kadar geleneksel tavrı daha çok tercih etsek de, Balkanlarda son zamanlarda popüler müzik adına nelerin yapıldığı ve dinlenildiğini görmek için iyi bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz.
Yazın güneşli günlerini en yeni Balkan şarkılarıyla karşılamaya ve eğlencenin doruklarına çıkmaya hazır mısınız? O halde müziğin sesini açın ve bu coşkuya kulak verin!

Haberin Devamı

ROCK
MOVE LIKE THIS
THE CARS
Hear Music

Klasikler asla bozulmazlar

Tevellütü ’70 ve 80’leri yakalayan ve şu anda 40’lı yaşlarını süren zevk sahibi bütün kadayıf rock dinleyicisi The Cars’ı bilir, sever, takdir ve baş tacı eder. Onlar, Amerika’ya synth’lerle renklendirilmiş gitar bazlı New Wave’i sokan adamlardı ve üstelik de şahane şarkı yazar ve o şarkıları hiç sulandırmadan sade bir düzenlemeyle dinleyenlerine ulaştırmayı bilirlerdi.
1987 tarihli son albümleri ve onu izleyen yıl dağılmalarının üzerinden neredeyse çeyrek asır geçmiş. Ama ne biz ne de rock radyolarının airplayleri onları unutabildi. Geride kalan uzun süreçte, radyolarda çalan ‘Drive’ ve ‘Just When I Needed’ gibi ölümsüz şarkılardan başka onlardan gelen tek ve üzücü haber, basçıları ve Rick Ocasek’ten sonraki en mühim adamları Benjamin Orr’u 2000 yılında ebediyete uğurlamaları oldu. Ancak şimdi, nasıl ve neden olduğunu bilmeden ve asla sorgulamadan yeniden bir araya geldiklerini ve bu işi bıraktıkları zamanki kadar güzel bir albümle geri döndüklerini sizlere muştulamaktan kıvanç duyuyoruz.
Gelelim albüme... Ric Ocasek, genelde olduğu gibi “Move Like This”te yer alan bütün şarkıları yazmış. Sesinin zaten hastasıyız ve geride kalan 25 yılda majör değişimler yaşamadığını görmek mutluluk verici. Ama en az bunlar kadar mühim ve keyif verici olan, grubun müziğinin hiç değişmemiş olduğunu görmek. Son cümleden bir şaşkınlık izlenimi edinenleri hemen düzelteyim. Bilakis, hiç şaşırmadım çünkü The Cars bundan 25 yıl önce bugünün müziğini yapıyordu, o yüzden hiç değişmemeleri onları günümüzün genç gruplarının bulundukları yere konumlandırıyor. Vizyoner olmak böyle bir şey işte, 60 yaşında genç olabiliyorsunuz. Tanrı herkese nasip etmiyor tabi... Albümde çok sayıda iyi şarkı mevcut. ‘Sad Song’, ‘Too Late’, ‘Blue Trip’, ‘Take Another Look’ bunlardan sadece birkaçı. Popüler müzikte gitar ve klavyenin örnek uyumu nedir diye sorulsa, ‘işte budur’ diyeceğim bir iş olduğu için işin o kısmını fazla yağlayıp ballamaya gerek yok diyorum, bilen biliyor zaten. Bilmeyen genç kuşaklar içinse tek bir tavsiyem olabilir. Bu alemde yeni diye bir şey yok, her şey siz doğmadan yapıldı çocuklar, dinleyin ve öğrenin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!