Güncelleme Tarihi:
ECE GÜRSEL
YARI FARKINDA
Seyhan Müzik
Manken Ece Gürsel’in müzik dünyasında da şansını deneyeceğini biliyorduk, kendisi 2 yıldır müzik eğitimi alıyordu. Gürsel; “amatör çalışmalarım” olarak yorumladığı ve dışarıdan bakınca tahmin edilenin aksine Türkçe pop kulvarının dışında alternatif bir tarza sahip bu ilk albümünde yer alan tüm şarkıların sözlerini kendisi yazmış. Ayrıca albümün müzik yönetmeni olan ve bestelerin aranjörü kimliğiyle de karşımıza çıkan İsmail Tunçbilek’in de bir bestesine söz yazmış. Yani toplam 10 şarkıdan 9’unun tüm söz ve müziği Ece Gürsel’e ait. Albümde geri vokalleri de kendisi seslendiren Gürsel, ayrıca kadın vokal kullanmamış. Cesareti ve tutkusu dikkat çekici... Albümden sonra modellik mesleğini bırakmayacağını ve yoluna her iki kulvarda da devam edeceğini açıklayan Gürsel’i sadece “bakkal pop” kafasında bir işle karşımıza çıkmadığı için bile kutlamak gerek aslında. Bazı şarkılara (mesela ‘Hain Oyunlar’) daha sade, daha yalın düzenlemeler daha şık otururmuş. Aslında keşke sadece akustik gitarla kaydetseymiş tüm şarkıları... Sonuçta gene de iyi bir ilk adım... Bakalım devamı gelecek mi?
MUHTEŞEM 100 KLASİK
KLASİK MÜZİĞİN 50 UNUTULMAZ BESTECİSİ
Artist Müzik
Artist Müzik, kaliteli derlemeler çıkarmaya devam ediyor. 5 CD’den oluşan, 6.5 saati aşan bu klasik batı müziği derlemesinde Rönesans, Barok, Klasik, Romantik ve Modern dönemin en önemli 50 kompozitörüne ait eserler bulunmakta. Vivaldi’nin ‘4 Mevsim Keman Konçertosu’, Mozart’ın ‘40. Senfonisi’, Carl Orff’un ‘Carmina Burana’sı, De Debussy’nin ‘Su Müziği’, Bach’ın ‘Toccata’sı, Eric Satie’nin ‘Gymnopédie’si, Chopin’in ‘Cenaze Marşı’, Beethoven’ın ‘Fur Elise’si, Puccini’nin ‘Nessun Dorma’sı, Tchaikovsky’nin ‘Kuğu Gölü’ ve ‘Fındıkkıran’ yapıtları, Schubert’in ‘Ave Maria’sı, Brahms’ın ‘Macar Dansı’, Pachebel’in ‘Canon’u, Korsakov’un ‘Şehrazad Süiti’, Ravel’in ‘Bolero’su ve Rodrigo’nun efsanevi ‘Gitar Konçertosu’ başta olmak üzere 50 dehanın en bilinen klasikleri 5 CD’ye ayrılmış. Paketleme mantığı da başarılı. Ama ufak da olsa bir kitapçık olsa iyi olurdu. Teybinin yanında ihtiyaç anında dinlenmek üzere en iyi klasik müzik eserlerini bulundurmak isteyenler bu seçkiyi arşivlerine katmalı.
İYİLİK GÜZELLİKSPOR
ÇOCUKLAR İÇİN SÖYLENEN FERİDUN DÜZAĞAÇ ŞARKILARI
Sony Music
“İyilik Güzellikspor”u yakın geçmişte yayınlanan “tribute” albümlerden ayıran bir şey var; “tribute”dan ziyade, yani Feridun Düzağaç için söylenen şarkılardan daha çok başlığında söylediği gibi çocuklar için söylenen şarkılar bunlar. Tüm geliri de Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlanacak. Albümü baştan sona dinlerken müzik sahamızın 1.liginde ama orta sıralarda konumlandırılan FD’nin aslında ne kadar çok “hit” şarkıya sahip olduğunu anlıyorsunuz. En büyük hitlerinden ‘Alev Alev’ albümde olmamasına rağmen! Redd’in ‘Nadas’ı, Emre Aydın’ın ‘Dipteyim Sondayım Depresyondayım’, maNga’nın ‘Beni Unutma’ ve Multitap’ın ‘Boş Ders Şarkısı’ albümün en iyileri. Melis Danişmend, Badem, Bertuğ Cemil, Jehan Barbur ve Pinhani’nin yorumları da güzel. Bu tip albümlerde hep en iyi işlere imza atan Hayko Cepkin’in ‘Deli’si ise sanki daha iyi olabilirmiş. Albümün en iyisi ise açık ara farkla Cem Adrian’ın ‘Beni Bırakma’sı. “İyilik Güzellikspor” popüler müziğimizin en ayrıcalıklı şarkı yazarlarından FD’nin şarkılarını farklı seslerden dinlemek için çok iyi bir fırsat. Gerçek bir koleksiyon nesnesi.
MOBY
DESTROYED
EMI
Önümüzdeki ay Rock’n Coke sahnesinde arz-ı endam edecek kıdemli müzisyen Moby, onuncu stüdyo albümüyle dinleyicilerinin karşısında. Moby’nin turne döneminde yaşadığı uykusuzluk problemi ve otel odalarıyla olan neredeyse şizofrenik bağını yansıtan bu 15 parçalık albüm, fazlasıyla orta halli bir çalışma. Albüm kapağındaki fotoğrafın da bizzat Moby tarafından, yine turne esnasında New York’taki LaGuardia Havaalanı’nda çekilmesi oldukça ilginç bir detay olsa da, Moby’nin artık imzası haline gelmiş benzer melankolik elektro tınıları için aynı şeyi söylemek ne yazık ki mümkün değil. Albümün en öne çıkan parçası şüphesiz ‘Stella Maris,’ bir hayli sert bir parça olan ‘Be The One’a da bir şans vermek gerek. Ülkemizde satışa sunulur mu bilinmez, ancak albümle birlikte aynı isimli bir fotoğraf kitabının da piyasaya sürüldüğünü hatırlatalım.
SOUNDS OF ANJELIQUE İSTANBUL
VOL.5
NR1 Müzik
İstanbul gece hayatının değişmez adreslerinden Anjelique’in eşsiz atmosferini, o atmosferin dışındayken de tatmak isteyenler için hazırlanan “Sounds of Anjelique” albümleri serisi 5’inci albümle dinleyicilere ulaşmaya devam ediyor. NR1 Müzik ve İstanbul Doors Group iş birliğiyle hazırlanan bu albümde deep house, progresif house ve techno house tarzlarında toplam on dört şarkı bulacaksınız. Ayrıca Anjelique’te oldukça ilgi gören DJ Doğuş Cihan’ın ‘Till We Find It’ remix’i de sadece bu albümde yer almakta. Bu tarz albümlerin, diğer albümlerden en büyük farkı; içine girebilmek için sizden ful konsanstre bir dikkat istememesi. Yani herhangi bir başka işle meşgulken veya yolda araç kullanırken fon olarak sizi rahatlatabilecek ezgilere ve tınılara sahip bir notalar silsilesi olarak yaklaşabilirsiniz olaya. Ya da evde bir kokteyl ortamı yaratmak istiyorsanız da buradaki 14 şarkı size uygun olacaktır. Daha fazlasını da beklememek lazım...
IRON MAIDEN
FROM FEAR TO ETERNITY–THE BEST OF 1990-2010
EMI
19 Haziran’da Sonisphere kapsamında Küçükçiftlik Park’ta konser verecek olan Iron Maiden yeni “best of” derlemesiyle adeta konsere gelecek olanlara yakın geçmişinin özetini veriyor. Aslında İngiliz metal efsanesi sıkça benzer best of’lar yayınlamasıyla bilinir. “Best of the Beast”, “Ed Hunter”, “Edward the Great” gibi derlemelerden sonra 2008’de “Somewhere Back in Time” derlemesiyle grubun “altın yılları” olarak anılan ilk 7 albümünden şarkıların yer aldığı bir seçki sunmuşlardı. Şimdi ise kariyerlerinin geri kalanını, yani 1990-2010 yılları arasını kapsayan bir derleme önümüzde. Grup bu zaman diliminde ‘Bring Your Daughter To The Slaughter’, ‘Be Quick or Be Dead’, ‘Afraid to Shoot Strangers’, ‘Fear of the Dark’, ‘Man on the Edge’, ‘Wicker Man’, ‘Rainmaker’ gibi hit’lere imza atmıştı. Bu derlemede hepsi var. Aynı zamanda ‘Dance of Death’, ‘Paschendale’, ‘No More Lies’, ‘When the Wild Wind Blows’ gibi “hayran favorileri” de mevcut. Çift CD’lik bir koleksiyon olmasına rağmen grubun şarkılarının ortalaması 7 dakika civarında olduğundan bazı önemli şarkılar yer bulamamış, ‘Ghost of the Navigator’, ‘From Here To Eternity’ ve ‘Wasting Love’ gibi... Derlemede Blaze Bayley dönemine ait 3 şarkının orijinal halleriyle değil, Bruce Dickinson yorumlu canlı halleriyle sunulmuş olması grupta 5 yıl boyunca mikrofonu tutan Blaze’e haksızlık edildiği şeklinde okunabilir. Fakat Bruce’un bu şarkılara getirdiği yorumlar muhteşem olunca çok da şikâyet edemiyorsunuz. “From Fear to Eternity” İngiliz heavy metal devinin geçirdiği evrimi kulaklar önüne seren başarılı bir “özet”. 80’lerle anılan Iron Maiden’ın yakın geçmişinde de eskisi kadar iyi müzik yaptığının bir kanıtı. Ve tabii ki 19 Haziran’daki konser öncesinde çalışmak ve havaya girmek için ideal bir seçki!