Güncelleme Tarihi:
****
Korku edebiyatı sever misiniz?
CRADLE OF FILTH
THE MANTICORE AND OTHER HORRORS
Peaceville / Nuclear Blast
29 Haziran’da İstanbul Life Park’ta düzenlenecek Hi-Voltage festivali kapsamında ülkemizde ilk defa ağırlayacağımız İngiliz ekstrem metal topluluğu Cradle of Filth, kariyerinin 10’uncu stüdyo albümünde yine mitolojik / fantastik / kurgusal bir korku hikâyesine imza atıyor. Manticore; kuyruğundan dikenler saçan, mitolojik bir yaratığın ismi. Bu yaratık; aslan bedenine, akrep kuyruğuna ve insan başına sahip. Albüm; Cradle of Filth’in kariyeri boyunca yarattığı korkunç ve tekinsiz vampir erotizminin metal’le yoğrulmuş özünü yaşatmakla kalmıyor, modern çehresiyle grubun ölüm tarlalarına ekilen yeni tohumları da müjdeliyor. Müzikal anlamda ise NWOBBM (New Wave of British Black Metal) adı verilen tarzın punk kulvarından ilerliyor. Grubun 2000 tarihli ‘Midian’ albümü ile başlayan ikinci döneminin dolaysızlığı; bu albümde çok sert ve çok hızlı gitarların merhametsiz rifleriyle de şatafatlı orkestrasyonlarla da birleşiyor. Kısacası Cradle of Filth, kışkırtıcı harmanlara devam ediyor... Şarkı sözlerine gelirsek... Sadece ekstrem metal tarihinin değil; tüm sert müzik tarihinin en yetenekli isimlerinden biri olan vokalist Dani Filth bu albümde de her satırından kan, vahşet, aşk, nefret ve erotizm akıtıyor. Bu albüm aslında bir bakım da ‘bestiary’, yani Orta Çağ’da yazılan ve hayvanlara ait hikâyeleri barındıran bir kitap. Zira hemen hemen her şarkıda karşımıza devasa canavarlar, korkunç yaratıklar ve çok başlı hayvanlar çıkıyor. Tabii onların yanı sıra kötü ruhlar, esrarengiz olaylar, mitolojik kurgular da... Yine de tıpkı bu tarz her albümünde olduğu gibi, konuları günümüz dünyasına bağlamadan da edemiyor Dani Filth. Mesela albüme adını veren ‘Manticore’ adlı şarkı, muazzam bir korku efsanesinden esinleniyor. İngiltere’nin Hindistan’ı sömürgesi olarak kullandığı yıllarda ortaya çıkan esrarengiz bir hikâyeyi konu alan şarkı, hem Filth’in alışılagelmiş ürkütücü başyapıtlarına bir örnek teşkil ediyor hem de satır aralarındaki mesajlarla günümüzdeki toplumsal olaylara sert bir tokat atıyor.
****
STONE SOUR
HOUSE OF GOLD & BONES - PART 2
Roadrunner / EMI
Rock/metal dünyasında günümüzün en büyük şarkı yazarı ve vokalistlerinden Corey Taylor, 2000’li yılların en büyük metal grubu Slipknot’ın frontman’i olmakla yetinmiyor, diğer grubu Stone Sour ile de akıl almaz işlere imza atıyor. Vasat üzeri sanat eseri bulmanın neredeyse imkânsızlaştığı çağımızda, ‘hayat değiştirici’ şarkılar üretiyor. Stone Sour, Ekim 2012 sonlarında çıkardığı başyapıtı ‘House of Gold & Bones-Part 1’ ile sadece o yılın değil, hayatımızın en iyi albümlerinden birine imza atmıştı. Bu albüm ise konsept olarak (Kısaca ‘orta yaş krizindeki bir adamın hayata bakış açısı’ diyebiliriz.) o albümün devamı. Üstelik sound açısından da keskin farklar yok. Ama beste yapıları açısından ayrılıyor ilk albümden. Bu albümde ekip biraz daha tekdüze bir şarkı formülüne sadık kalmış. Yine de ‘Blue Smoke’tan müthiş nakaratlı ‘Do Me a Favor’a geçişteki gibi, dinleyince anlayacağınız incelikler de mevcut. ‘Part 1’i dinlememek günah, bu albümü dinlememekse mekruhtur kitabımda.
****
THE GAME
JESUS PIECE
Interscope
Batı yakasının asi çocuğu The Game, yeni albümünde rumuzunun aksine eğlence falan vaat etmiyor. Hip hop sevenler arasında bugüne dek bu adamı ıskalayanlar varsa özellikle bu albüme dikkat kesilsinler, son zamanlarda sözleri bu derece tokat gibi çarpan bir rap albümü pek çıkmamıştı. Albümün adı ‘Jesus Piece’, ‘İsa’nın Silahı’ manasına gelmekte. Albümün deluxe versiyonunda kapaktaki siyahi İsa Peygamber vitrayı ortalığı ayağa kaldırmıştı. Albümün standart kapağındaysa The Game’in henüz 21 yaşındayken bir mafya hesaplaşmasına kurban giden abisi Jevon Taylor’ın çekilmiş son fotoğrafı yer almakta. Prodüktörlüğünü rap dünyasının en büyük prodüktörlerinden biri olan Dr. Dre’nin yaptığı albüme yıldız yağmış durumda bu arada tabii. Meek Mill, 2 Chainz, Kanye West, Common, Big Sean, Pusha T ve Jamie Foxx bu isimlerden sadece birkaçı. The Game müzikal manada oyunu kurallarına göre oynamış olabilir ama iş sözlere geldiğinde diline kesinlikle dizgin vurmamış. Rap’ini sert sevenlere tavsiyemdir.
***
AYŞEGÜL İNCİ
ZAMANI TAMİR EDEN ADAM
Arpej
Ayşegül İnci’yi Teoman’ın basgitaristi olarak tanıyor olabilirsiniz. Kendisi artık solo olarak yola devam etmeye karar verdi ve işte bu da ilk albümü. Albümün ismiyle, bir saatçi olan babasına gönderme yapan genç müzisyen, basgitarı Levent Candaş ve prodüktörü Alen Konakoğlu’na bırakıp vokalistliğe odaklanmış bu albümde. Ve açıkçası, besteciliğini konuşturmuş vokalinden ziyade. Sözünü ve müziğini yazdığı şarkılardan ‘Hatırlıyor musun?’ hit potansiyelli bir şarkı, Teoman okulundan mezuniyet buram buram hissediliyor. 3 şarkıda Barlas’ın imzası var. ‘Kahır’da ise Yüksek Sadakat’ten ayrılan Kenan Vural’la düet yapıyor. 5 şarkıda gitarlarda Can Şengün’ü duyuyoruz. Kolektif bir yaratım süreci durumu var kısacası ve iyi besteleri zıplatan katkılara sebep olmuş bu ortaklıklar. Son zamanlarda Yasemin Mori, Ceylan Ertem, Melis Dânişmend gibi isimlerle dikkat çeken ‘alternatif müzikte kadın uyanışı’nda Ayşegül’ün de yeri olabilir. Tabii bu akıma göre daha klasik bir sound’a sahip kendisi.
****
ASAP ROCKY
LONG. LIVE. ASAP
RCA
Aslında işin özünde olan freestyle ve mixtape gibi disiplinlerden son yıllarda yeniden beslenmeye başladı rap müziğin ana akımı. Mesela bu disiplinlerin son yıllarda popülerleştirdiği en büyük isim Nicki Minaj’dır. New York’un rap’le en iç içe yerlerinden Harlem’de doğup büyüyen ASAP Rocky ise mixtape yıldızlığından ana akım rap camiasının zirvesine doğru tırmanışa geçti. Bu, onun ikinci albümü ve karakteristik ses tonu, kafası beton gibi sözleri, akıcı sample’larıyla şahane bir işe imza atmış Rocky. Yıllarca bu işin bağırsaklarında gezinmiş biri için ana akıma bu denli bir uyum şaşırtıcı doğrusu. Gelenek olduğu üzere albüme yıldız yağmış; Santigold, Drake, 2 Chainz, Kendrick Lamar gibi isimler ve fazlası mevcut. (Son anda albüme giremeyen ‘National Anthem’de ise ASAP Rocky’e Lana Del Rey eşlik ediyordu, onu da YouTube’da bulabilirsiniz.) Bu arada ASAP Rocky’nin trajedi yumağı yaşamından pek çok kesitin sansürsüzce anlatıldığı albümün sözleri yetişkin temalara sahip, uyarayım.