Mutluluğun sırrı çözüldü!

Güncelleme Tarihi:

Mutluluğun sırrı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 11:52

İşte bilimsel araştırmalara göre mutluluğun sekiz yolu...

Haberin Devamı

Psikoloji araştırmaları gösteriyor ki mutluluğun bir donma noktası var. Bu donma noktası kişinin bütünsel varlığını ve karakterini belirliyor.Ruh halimiz, bu donma noktası çevresinde geziniyor. Pozitif bir olay olduğunda mutlu oluyoruz, negatif bir durumla karşılaşınca üzülüyoruz ama zamanla o dengedeki noktaya tekrar ulaşıyoruz.

Buna göre mutluluk herkesin seçebileceği bir seçenek.Psikoterapist William James şöyle diyor: "Tüm zamanların en büyük buluşu şu bilgidir: Bir insan hareketlerini ve tutumunu değiştirerek hayatını değiştirebilir."

İşte kendi mutluluğunuzu kontrol edebilmenizin sekiz yolu..

1. Sadece deneyin. Küçük bir çaba bile işe yarayacaktır.
Pozitif Psikoloji dergisinde yayımlanmış deneysel bir araştırma sadece mutlu olmayı denemenin bile işe yaradığını gösterdi.Deneyde iki grup öğrencinin bir bölümüne neşeli müzikler dinletildi ve iyi hissetmeleri söylendi. Diğer gruptan ise daha duygusal müzikler eşliğinde hüzünlü anılarını düşünmeleri istendi.Deneyin sonucunda mutlu hissetmeye çalışan grup deneyden moralleri yüksek olarak ayrıldı.İletişim ve kişisel becerilerinizi yükseltecek eğitimlere katılın. Çevrenizde pozitif enerjisi yüksek, sizi iyi hissettiren insanları tutun.

Haberin Devamı

2. Mutluluğu amacınız haline getirin Mutlu insanların hayattaki bir numaralı amacı mutlu olmaktır.
Bunun için gerekiyorsa inançlarınızı ve değer sisteminizi yeniden gözden geçirin.İletişim ve kişisel becerilerinizi yükseltecek eğitimlere katılın.Çevrenizde pozitif enerjisi yüksek, sizi iyi hissettiren insanları tutun.

3. Farkındalığı seçin Nöropsikolog Rick Hanson’a göre beyinlerimiz her şeyin kötü olanını keşfetmeye çalışırlar.
Negatif tecrübelere sımsıkı sarılırken, pozitif olanlara karşı teflon (geçirgen olmayan tabaka) gibidirler.Bu negatif önyargı beynin kötü haberlere iyi haberlere göre şiddetli bir biçimde tepki vermesine neden olur.Bu negatif, bizi kötü anılara karşı tetikleyen önyargıya, ufak pozitif anlarımıza tutunarak, onların değerini bilerek karşı gelebiliriz

4.Pozitif alanların içinde kalın Mutluluğun sırrı farkındalığa önem verdikçe çözülür.
Zihnini susturmayı denemek için yeterli süre oturup herkesin herhangi bir yerde yapabileceği meditasyon mutluluk takviyesi bunun için bire birdir.Wisconsin Üniversitesi psikoloji profesörü Richard Davidson araştırmalarında şöyle bulgulara rastladı:Beyin faaliyetleri, meditasyon egzersizleriyle, endişe ve kaygı odaklı sağ beyinden mutluluk, heyecan ve keyif odaklı sol beyin tarafına geçebilir.

Haberin Devamı

5. Mutluluğun yolu gülümsemekten geçer Keyfinizi yerine getirmenin sırrı, en basit haliyle kendinizi gülümsetebilmek.
2011 yılında Michigan Devlet Üniversite’sindeki bir araştırmada, gülümseyerek çalışan işçilerin sonunda pozitif düşüncelere sahip olduğu, bununla birlikte ruh hallerinin de olumlu yönde geliştiği gözlemlendi.

6. Minnet duyun Şükran ve minnet duygusunun mutluluk üzerindeki pozitif etkisi de bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bir araştırmaya göre, ‘Dünyada herkesin kolaylıkla ulaşabileceği zevklerden’ keyif alan insanlar, basit şeylerle bile mutlu olmayı başarabilen mutlu insanlardır.

7. Mutluluğu takip et, onu bul ve başar.
Geleneksel düşünce başarıyı takip etmenin kişiyi mutluluğa götüreceğine inanır.Oysa araştırmalar bunun tersini gösteriyor. Mutluluğu takip etmek, kişiyi mutlulukla birlikte başarıya da götürüyor.Pozitif duygularla çalışanların performanslarının, yaratıcılıktan, odaklanmaya ve işi sahiplenmeye kadar birkaç alanda birden arttığını gözlemledi.

Haberin Devamı

8-Kendinize izin verin!
Yıllarca vaktini ölüm döşeğinde olan yaşlı insanlarla geçiren, Palyatif bakım hemşiresi Bronnie Ware, hastalarının sık sık, kendi kendilerine mutlu olmaya “izin vermedikleri” için pişman olduklarını fark etti.Birçok insan mutluluğun bir tercih olduğunu sona gelmeden fark etmiyor.İnsanlar, eski alışkanlıklarından ve yaşam şekillerinden kopamıyor.Tanıdık olanın sözde “rahatlatıcı“ etkisi fiziksel yaşam kadar, duygularına da taşımış durumda.Değişimin korkusu, insanları kendine ve başkalarına karşı durumundan hoşnutmuş gibi davranmaya itiyor.Aslında derinlerde içten bir kahkahaya ve uçuk şeyler yapmayı arzuluyorlar...Hayat bir seçimdir ve bu senin yaşamın! The Huffington Post

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!