Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2004 00:00
‘Sevgi olmadıkça iyi yemek pişirilemez. Bir sofranın çevresinde her şeyden önce insanlar arasındaki dostluk ve kardeşliği yerleştirmek asıldır’ demiş ünlü bir ahçı.‘Yeni mutfak’ ya da ‘çarşı-pazar mutfağı’ veya evdeki malzemelerle yemek yapmak gibi fikirlerin de öncüsü olan bu ahçıyı ben çok sevdim. Çünkü bu ünlü şef; neyin neyle yenileceği, sırası, sunumu gibi kuralları hiçe sayıyor. Kadına mutfakta özgürlük ve yaratıcılık veriyor. Yani tam benim kafamdan...İnce NoktalarGünlük veya uzun ömürlü sütlerin vitamin değeri çok az kaybolur. Halbuki evde kaynatılan sütlerin vitamin değeri çok daha fazla kayba uğrar.HAFİF VE KEYİFLİMilenyum tavuğuYapılışı:Geniş bir tavaya sıvıyağ, soğan ve sarmısağı aktarıp, orta ısıda soğanlar sararıncaya dek kavurun. Doğranmış tavukları ekleyerek 5 dakika daha soteleyip, ateşten alın. Yıkanmış kabakları ve domatesleri bir parmak genişliğinde, halka biçiminde doğrayın. Bir fırın kabının içine kabak ve tavukları sırt sırta dizerek, aralarına domatesleri yerleştirin. Kabın ortasına mısırı serpiştirin. Su, hardal, tuz ve karabiberi karıştırıp, üzerine gezdirin. 175 dereceli fırında 45 dakika pişirip, servis yapın.6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi2 adet tavuk göğsü (iri kuş başı doğranmış)2 yemek kaşığı sıvıyağ 1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)2 diş sarmısak (incecik kıyılmış)2 adet orta boy domates4 adet orta boy kabak 2 su bardağı mısır (konserve)1/2 yemek kaşığı hardal3 su bardağı su1 çay kaşığı karabiber, tuzToledo salatasıYapılışı:İyice yıkanmış roka yaprakları ve Akdeniz yeşilliğini elinizle iri parçalar halinde koparıp, salata kasesine koyun. Doğranmış sarı ve kırmızı biberleri ve zeytinleri yeşilliklerin üzerine yerleştirin. Mısırı ve peyniri üzerine serpiştirin. Ufak bir kasede karıştırdığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, servise sunun.8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 paket Akdeniz yeşilliğiYarım demet roka1 adet kırmızı dolmalık biber (ince halka doğranacak)1 adet sarı dolmalık biber (ince halka doğranacak)1 çay bardağı mısır (konserve)15 adet siyah zeytin3 yemek kaşığı kaşar peyniri (rendelenmiş)Kızartmak için3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı1 yemek kaşığı sirke1 adet limonun suyu1 çay kaşığı tuzVazgeçilmez irmik tatlısıYapılışı:Orta boy bir tencerede; süt, irmik, nişasta, yumurta, tereyağı ve toz şekeri iyice karıştırarak, orta ateşin üzerinde katılaşıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocaktan alın. Ilınınca bir mikser yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Suyla ıslatılmış dikdörtgen kalıbın içine irmik tatlısını döküp, buzdolabında en az 3 saat bekletin. Sos için, çilek ve pudra şekerini robotta püre haline gelinceye kadar çekin. Buzdolabındaki tatlıyı, kalıbı sallayarak servis tabağına ters çevirin ve üzerini çilekli sosla süsleyerek servise sunun.10 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi6 bardak süt3 yemek kaşığı irmik1 yemek kaşığı nişasta2 adet yumurta1 yemek kaşığı tereyağı2 bardak toz şekerŞerbeti için1 bardak çilek1 çay bardağı pudra şekeri
button