Güncelleme Tarihi:
? Yemek kursu kimin fikriydi?
CAN Benim fikrimdi. 6-7 aydır geliyoruz. Her ay 2-3 günlük kurslar açılıyor, onları takip ediyoruz. Atıyorum, İtalyan mutfağı kursuysa ilk gün spagettiler, ikinci gün balıklar gibi gidiyor. Ben asıl İtalya’da görmek istiyordum bu kursu.
? Nedir bu? Vücutçu, yemek yapan, İtalyanca konuşan seksi erkek klişesi mi?
CAN İşte İtalyanca sorun oldu zaten. Neyse dil konusunda benim asıl tutkum İspanyolca, ona da ufak ufak başladım, bir hocam var.
ÖNDER İtalyanca’yı üniversitede seçmeli ders olarak almıştım. Fakat ders haftada iki kez sabah sekizdeydi, üç ay dayanabildim, sonra maalesef bıraktım. İtalyanca çok zor bir dil.
? Yahu ben şaka yapmıştım... Peki eğlenmekten, arada bir şeyler öğrenmeye de vakit buluyor musunuz?
CAN İlk seferinde öğrendiğimiz şeyleri yapalım dedik. Malzeme falan, her şey hazır. Herkes yemeğin bir kısmından sorumlu. Benim hatam, bana düşen kısmında bazı şeyleri galiba karıştırıp fazladan attım. O yemek hepimize zehir oldu. Ama o ilk yemekten sonra hep çok güzel şeyler çıkardık.
? Nasıl tanıştınız?
ÖNDER 14 yıl önce spor salonunda tanıştık. Hoş beş selam kelamla başladı. Sonra sıkı bir dostluğa dönüştü.
? Ne sıklıkta görürsünüz birbirinizi?
ÖNDER Haftada en az bir kez görüşürüz. Genelde Arnavutköy-Bebek hattında. Ama evlerde de buluşuruz. Ayda bir iki kez birimizin evinde poker oynarız. Çok iyi blöfçü, hep Can kazanır. Kışın kayak yapıyoruz. Çoğunlukla Kartalkaya’da. Yazın yüzmeyi seviyoruz ama ben ona yetişemiyorum. Can şimdi plates yapıyor ama aslında milli sutopçu ve yüzücü. Müzik dinlemeyip içki içmeyi de severiz.
? Hiç darıldınız mı?
CAN 14 yıldır hiç darılmadık.
? Birbirinize en sık nasıl takılırsınız?
ÖNDER Can’la bir yaz Güney’deyiz. Sohbet ediyoruz. Ben şimdi açıklayamayacağım bir konuyu çok üstü kapalı geçiştirdim. Ona anlatmak istemiyorum o mevzuyu. Can onu yakaladı tabii... O anda bana dönüp, öyle bir “Paylaşmak ister misin” deyişi var ki asla unutamıyorum. İkimiz de kahkahalara boğulduk. O günden beri hep takılırız “Paylaşmak ister misin” diye birbirimize.
? Sizce neden bir erkeğin hayatında erkek arkadaşı çok önemli?
ÖNDER Erkekler davranış biçimi olarak, duygusal olarak kendilerini birbirlerinin yerine bir kadına oranla daha kolay koyabiliyor. O yüzden aynı cinsten arkadaşlarla dostluk hissi daha kolay gelişiyor.
KANKAMETRE
ARKADAŞINIZIN EN SEVDİĞİ YEMEK?
Önder Köfte-pilav (20 PUAN)
Can Suşi ve ete hiç hayır diyemez (20 PUAN)
EN SEVDİĞİ MEKAN?
Önder Boydan boya Bebek Koyu’ndaki her yeri çok sever (20 PUAN)
Can Bebek Lucca (20 PUAN)
EN SEVDİĞİ SANATÇI?
Önder Ajda (20 PUAN)
Can Madonna, tuttu Paris’e konserine gitti (20 PUAN)
VAZGEÇEMEYECEĞİ
ÜÇ ŞEY?
Önder Oğulları, spor ve domates (20 PUAN)
Can Fitness, ailesi ve kayak (20 PUAN)
EN SEVDİĞİ YER?
Önder Hep farklı yerlere gitmeyi tercih ama St. Tropez ve Mikonos’u çok sever (20 PUAN)
Can Kartalkaya, ve Marmaris (20 PUAN)
ÖNDER ARKADAŞI CAN’I ANLATIYOR
Varoluş olarak ben rahatsızım o rahat
Elinde mevsim çiçekleriyle misafirliğe gelen bir adamdan bahsediyoruz. İsmi gibi etrafa hayat veren bir yönü var. Mutlu, pozitif biri. Çocuklarını seven, eski eşiyle dost kalabilmiş... Benim kolay moralim bozuluyor. Varoluş olarak ben rahatsızım, o rahat. Gergin ve takıntılı olmamı sevmiyor. Ama bazen içki içerken bana eşlik etmemesi de beni sinir ediyor.
CAN, ARKADAŞI ÖNDER’İ ANLATIYOR
Koç’tan sonra en iyi giyinen adam benim arkadaşım
Kayağa gidelim dediğinde gidemiyorsam çok sinirleniyor. Kayak en büyük meditasyonu. Ufak tefek şeyleri kafasına çok takar. O GS’li, ben BJK’li. Onu eğitmeye çalışıyorum. Buna mukabil ben elektronik konusunda özürlüyüm. Onun inanılmaz yeteneği var. Bir de giyimine imrenirim. Bence Türkiye’de Rahmi Koç’tan sonra en iyi giyinen adam benim arkadaşım.
3 SORUDA MUTFAK ENSTİTÜSÜ
? MUTFAK ENSTİTÜSÜ NEDİR? Istanbul Culinary Institute, Türk mutfağını araştırmak, öğretmek, Türkiye’de ve dünyada tanıtıp geliştirmek üzere kurulmuş bir eğitim ve üretim merkezi. Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi’nde bir binada, restoranı ve eğitim merkeziyle hizmet veriyor. Saros’ta burada kullanılan ürünlerin önemli bir kısmını yetiştirdikleri kendi çiftlikleri var.
? NE YAPIYORLAR? Profesyonel ve amatör aşçılık kursları düzenliyorlar. Profesyonel kurslara girebilmek için, lise mezunu olmak, mülakattan geçmek gibi şartlar var. 28 haftalık program 14.500 lira. Amatör kurslar ise 1-3 günlük. Mesela şubattaki Türk mutfağından hamur işleri kursu tek gün, 100 lira. Ayrıca gastronomi gezileri düzenliyorlar.
? KİMLER GİDİYOR? Enstitünün eğitim koordinatörü Banu Özden “Burada bulunanların hepsinin ortak noktası yemek yapmayı ve yemeyi seven insanlar olmaları” diyor: Amatörlerin katıldığı kurslar daha eğlenceli geçiyor. Çoğunlukla beyaz yakalı ve öğrenciler geliyor. Kurslar en fazla 14’er kişilik. Herkes mutlaka bir şeyler öğrenerek gidiyor.