Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 00:00

Dağ

Murathan Mungan

Metis Yayınları

Bu yılın en üretken isimlerinden biri oldu Murathan Mungan. Oyun kitabı Káğıt Taş Kumaş, sinema yazılarından oluşan Kullanılmış Biletler, çeşitli yazarların metinlerinden oluşan proje kitap Türkçe Büyümek, hikayelerinden oluşan Yedi Kapılı Kırk Oda ve son olarak şiir kitabı Dağ.

Uzun bir zaman diliminde yazılıp yayınlana yayınlana birikmiş şiirler değil bunlar, çoğunluğu bu yıl kaleme alınmış. Geniş zaman imgeye zarar mı verirdi acaba?

Dağ’ın insanoğlunun tarihinde ne geniş bir yeri varmış meğer, farkında olmadığımız: "İnce memed ince dağ/peygamber eşkıya aynı dağ/aynı haritada bir nokta"

Çağdaş dünyanın simgesi gökdelenler size de dağları hatırlatmıyor mu? Ama aynı duyguyu verebilir mi: "Gökdelenin yüzüncü katı bile/dağın eteğinde gördüğün etmez/toprağa değmeyen ayak/gördüğüne ermez"

İnsan ilişkilerinin o yumuşak karnını da yine dağların üzerinden anlatıyor Kavuşma şiirinde Murathan Mungan: "İnsan insana kavuşursa/kavuşur/ dağ dağa/Geçit vermez insan insana/dağdan az dağdan fazla/sıra sıra yalnızlık/sıra sıra kalabalıklarda/ dağıla dağıla"

Doğrusu kitapta benim favori şiirim bu oldu. Murathan Mungan şiirinde yeni bir sayfa açılıyor bu kitapla.

Murathan Mungan’ı bizzat görüp sohbet etmek ve kitaplarını imzalatmak isteyenlere de ay başında başlayan imza günlerinin bu hafta sonu olan programını vereyim. Yarın 16.00-18.00 arasında Beyoğlu Mephisto Kitabevi’nde, pazar günü 15.00-17-00 arasında da Kadıköy Penguen’de olacak.

Kutuplar

Bernard Stonehouse

İllüstrasyonlar: Richard Orr

Çev. Aysun Yavuz

NTV Yayını

NTV Yayınları, Doğayı Öğreniyorum serisini başlatırken daha çok çocukları hedef kitle olarak düşünmüştür büyük olasılıkla. Ama çocuğuna oyuncak tren alan ve bir türlü elinden bırakamayan babalar vardır ya, bu kitabı alanlar da eminim işte o babalar gibi olacak.

Benim, serinin Kuzey ve Güney kutuplarının hayvanlarını anlatan sayısı elime geçti. Çizimleri ve grafiği ile insanı baştan çıkaran bir çalışma. Denizden karaya ya da buzula hayvanları doğal ortamlarında gösteren ve yaşamlarını anlatan poster haritalar oldukça kolay okunuyor. Canlı türlerinin bilmediğiniz pek çok özelliğini öğrenebiliyorsunuz. Hani küresel ısınma yüzünden kutup ayılarının kış uykusuna yatamadığı için huzursuz olduğu yönünde haberler çıkmış, daha sonra da bunun yanlış bir bilgi olduğunun farkına varılmıştı ya. Bu tür yanlışlara düşmemek için sadece küçüklere değil büyüklere de gerekli bir kitap kısaca. Serinin diğer kitapları; Okyanuslar, Tropik Yağmur Ormanı, Dağlar ve Çöller. Kesinlikle bir başucu kitabı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!