İhsan Yılmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 00:00
Bir Aşk Hikayesi
Stephen King
Çev. Canan Kim
Altın Kitaplar
Ünlü yazarların eşleriyle ilişkileri merak konusudur genelde ve sık sık dergi haberlerine de konu olur bu. Gölgede kalan eşler vs. gibi dosyalar yayınlanır.
Gerilim türünün usta ismi Stephen King böyle bir ilişki üzerine kurmuş son romanını.
Ünlü yazar Scott Landon konferans için gittiği bir üniversitede hayranının saldırısı sonucu ağır yaralanır. Karısı Lisey’in bakımına muhtaç olarak yaşar bir süre ve sonra hayatını kaybeder.
Ancak yazarın hayranları Lisey’i rahat bırakmazlar. Sık sık yayınlanmamış eserlerini, mektuplarını ne zaman gün ışığına çıkartacağını sorarlar. Hatta sevenlerinden bütün bunları gizlediği için suçlanır. Yani yazar eşine düşen, ölümünden sonra bile onun yaşaması için çalışmaktır.
Lisey, eşinin çalışma odasına girme gücünü ancak iki yıl sonra bulur. Araştırmalarına başladığı nokta ise kendisinin eşiyle ilgili çıkan haberlerde ne kadar yer aldığıdır.
Stephen King detaylı anlatımıyla bir yazar ve eşi arasındaki o girift ilişkiyi yatırmış tezgahına. Büyük bir aşk var aralarında ama King’e dünyevi olanaklar dahilinde bir aşk hikayesi yazmak yakışmaz değil mi? Barbara Cartland değil sonuçta söz konusu olan kişi.
Karı koca arasında ölümden sonra bile devam eden telapatik bir ilişki söz konusu. Ve bu da aşkın olanaklarını doğal olarak bir hayli ileri noktalara götürüyor.
Sonuçta böyle olur Stephen King’in yazacağı aşk romanı demek kalıyor bize de.
Tarihi Yargılıyorum
Gündüz Vassaf
İletişim
"Nasıl bir gelecek istediğimiz geçmişimizde nasıl bir tarih arayacağımıza bağlı" diyerek tarih anlaşıyışını özetliyor Gündüz Vassaf.
Son günlerin sık kullanılan deyimiyle tarih konusunda ezber bozan bir kitap bu.
Tarihin başlangıcından günümüze nasıl oluşturulduğu, tarihçilerin kimliklerinin tarih yazımını nasıl etkilediği, ısmarlama tarihlerin nasıl yazıldığı gibi pek çok konuda ufuk açıcı görüşler ileri sürüyor.
Her ulus kendi tarihiyle övünür mesela. Peki yazılan tarihler ne kadar gerçektir?
Ortadoğu ve Afrika gibi Batı sömürgelerinde sonradan kurulan sömürge ülkelerde nasıl ısmarlama tarihler yaratıldığını örnekleyerek şüphe tohumları atıyor insanın içine. "Tarihlerinin yazılması, sırf bağımsız devlet oldular diye ulusal havayolu kurmalarından farklı değil."
Tarih üzerine ufuk açıcı, işaret fişeği gibi bir kitap.