İhsan Yılmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 00:00
Başkomiser Nevzat
Tapınak Fahişeleri
Yazan: Ahmet Ümit
Çizen: İsmail Gülgeç
Güncel Yayıncılık
Yazar Ahmet Ümit’in sevilen polisiye karakteri Başkomiser Nevzat’ın maceraları farklı şekillerde karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Bazı karakterler galiba kendi kaderlerini kendileri belirliyorlar. Başkomiser Nevzat da işte bunlardan biri. Elli yaşlarında, polislik mesleğinin bütün kademelerinde bulunmuş, ailesini bu uğurda kaybetmiş, Balat’ta yalnız başına yaşayan biri. Adeta mesleğinin dervişi, sefasından çok cefasını çekmiş. İnsancıl yanları ağır basan bu babacan komiseri okurları da çok sevdi ve yazarı onu bir kenara bırakamadı.
Başkomiser Nevzat’ı önce Ahmet Ümit’in öykülerinde tanıdık. Sonra iki kez televizyon dizisine konu oldu. İlki Karanlıkta Koşanlar’dı ve bu dizide Komiser Nevzat’ı Uğur Yücel canlandırmıştı.
İkinci dizi ise Şeytan Ayrıntıda Gizlidir adını taşıyordu ve burada da Çetin Tekindor ete kemiğe büründürmüştü Nevzat’ı.
Daha sonra Kavim romanında da yine gizemli cinayetlerin peşinde bulduk onu. Yardımcısı Ali ile kökeni binlerce yıl öncesine dayanan cinayetlerin izini sürüyordu.
Yılların tecrübesi, deneyimi var Başkomiser Nevzat’ta; hikaye, dizi ve romanda anlatmakla bitmez.
Bir süre önce İsmail Gülgeç’in çizgileriyle tekrar hayat buldu. İlk çizgi roman Çiçekçinin Ölümü, Beyoğlu’nda geçen bir cinayet olayını anlatıyordu.
Gülgeç’in çizimiyle yayımlanan ikinci macera ise Tapınak Fahişeleri adını taşıyor. Hikaye İstanbul’un kenar semtlerinden birindeki çöplükte üç erkek cesedinin bulunmasıyla başlıyor. Cesetlerin ortak yanları ise cinsel organlarının kesilmiş olması.
Başkomiser Nevzat ve ekibi araştırmayı derinleştirdiklerinde sosyetenin ve manken dünyasının da işin içine olduğu bir tarikat hikayesi çıkıyor ortaya.
Daha çok mankenlik yapan güzel kızları etkileyip önemli kişilerle birlikte olmaya zorlayan ve bunu filme alıp şantaj amaçlı kullanan bir tarikat bu. Zengin ve ünlü ailelerin çocukları da bu tarikata dahil edilmiş. Kızlara tapınak fahişeleri deniyor, çünkü her şeyi din adına yaptıklarına inandırılmışlar. Ancak eski bir mafya babasının kızı bu ilişkiler yüzünden intihar edince dananın kuyruğu kopuyor.
Çizgi macera okumanın ayrı bir keyfi var ve İsmail Gülgeç’in çizgileri insanı alıp götürüyor. Sanırım romanda anlatılan tarikatı siz de tanıdınız. Çok yakından tanıdığımız en medyatik tarikat bu. Çizgiler arasında kim kimdir oyunu oynamak da olaya ayrı bir keyif katıyor.