Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2006 00:00

Haberin Devamı

Katil

Patricia Melo

Çev. Sanem Öge

Agora Kitaplığı

İkinci el araba satan, Sao Paulo taraftarı sıradan bir adamın acımasız katile dönüşünün romanı. Tanrı Kent’in sakinlerinden biri o, daha doğrusu acımasız dünyanın kurallarını yerine getirerek ayakta kalmayı başaranlardan. Girdiği bir iddia yüzünen Charles Bronson tarzı bıyıklarnı kestirip saçlarını sarıya boyatan roman kahramanı Maiguel sırf bu yüzden Gringo olarak aşağılanınca hemen silahına sarılıyor ve ilk cinayetini işliyor. Cinayetlerin arkası gelmekle kalmıyor, kiralık katillik işini ortak olduğu güvenlik şirketi aracılığı ile kurumsallaştırıyor da. Patricia Melo yaşadığı kentin arka sokaklarında geçen sert bir öykü anlatıyor ve bu anlatılanlar nedense bize de hiç yabancı gelmiyor. Şiddet bu romanda kol gezmekle kalmıyor adeta samba yapıyor.

Yeni Sevgili

Halil Gökhan

Dharma Yayınları

Yazar Halil Gökhan romandan çok novella sınıfına sokabileceğimiz kitabını ölümünün onuncu yılında Fransız yazar Marguerite Duras’ya adamış. Karşılık bulmayan bir aşkın peşinde sürüklenen genç bir gazetecinin yaşadıklarını anlatıyor yazar kitabında. Kaçan kovalanır sıradanlığında bir sürüklenme değil yalnız anlatılan. İlişkinin her çeşidini doğruyu bulmak adına denemek ve bu yolda bir aşk bilgesine dönmek. Aşkı değil aşığı daha çok ciddiye almalıyız ana fikrinin etrafında şekilleniyor kitap ve o aşk bilgeliğine giden yolda çile çeken dervişi tanıtıyor.

Günümüz Türk Kadınlarından Başarı Öyküleri

Gönül Bakay

Remzi Kitabevi

İdil Biret desek eklınıza ne gelir? Peki Betûl Mardin, Güler Sabancı, Hülya Koçyiğit, Pınar Kür, Ayşe Kulin, Filiz Çağman desek. Bu liste daha uzar elbette, şimdilik ilk akla gelenleri sayıyorum burada. Bu isimleri yan yana getiren şey nedir diye sorarsanız cevabını da hiç düşünmeden verirsiniz. Evet, alanlarında çok iyi olmaları, yani başarıları. Spordan siyasete, bilimden sanata hayatın çeşitli alanlarında uğraş veren ve yaşamlarında isminden başarıyla beraber söz ettiren toplam 57 kadının kendi kaleminden hikáyeleri bu kitapta bir araya gelmiş. Gönül Bakay’ın projesine katılan 57 isim sorularına verdikleri cevaplarla, anlattıkları hayat hikáyeleriyle kadın olmanın hiç de kolay olmadığını dile getirdikleri gibi, başarının nasıl kazanıldığını da dile getiriyorlar. İlk kadın validen ilk başbakana, ilk kadın hukukçulardan ressamlara kadar pek çok isim bu kitapta yer buluyor. Edebiyat dünyasının önemli yazarları, sinema perdelerinin unutulmaz isimleri. Başarılı kadın denince elbette bu kitaba girmemiş isimler de sayılabilir, ancak Cumhuriyet Türkiye’sinde yetişmiş 57 örnek, Gönül Bakay’ın da belirttiği gibi ’geleceğe umutla bakmayı bilen, toplumda kadın olmanın onurunu taşıyan, anlamlı bir ses’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!