Mürekkebi kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2004 00:11

Yazarın Kitabı
Feridun Andaç
Varlık Yayınları

Herkesin tanıdığı isimlerdir yazarlar. Onların yazdıklarını okumamızla bu tanıma yakınlaşmaya başlar. Edebiyat aracılığıyla bir dostluk kurulur arada. Peki bu isimler nasıl oldu da yazarlık yapmaya karar verdiler, buna nasıl yöneldiler? Elbette edebiyat serüveni okumayla başlar, bunun devamının nasıl olup da yazarlığa çıktığını merak etmiş Feridun Andaç. Daha sonra 50 yazara sormuş yazma serüvenlerinin nasıl başladığını ve neden yazdıklarını. Kalemi birbirinden kuvvetli isimler de tek tek bu soruya cevap vermişler. Bu sayede okurluktan yazarlığa nasıl geçileceğini, bir nebze nasıl yazar olunacağını veya olunmayacağını öğreneceğimiz bir kitap. Elli kalemden dökülenler Andaç’ın dosyasında toplanmış.

Yürekten Gülerekten Yürüdüm
Nur Batur
Doğan Kitapçılık

Komşu kelimesinin ülkemizde çağrıştırdıklarından birisidir Yunanistan. Ne yazık ki uzunca bir süre birbirimize dostça, komşuca düşünceler beslemedik. Gazeteci ve muhabir kelimeleri ise en zor mesleklerden birini getirecektir akla. Gecesi gündüzü olmayan, görev sorumluluğu mu yoksa müdahale etmek mi çelişkisinin yaşandığı bir meslek. 1976’da gazeteciliğe başlayan Nur Batur’un, bu zorlu mesleği yıllardır sürdüren pek çok ödül ve çalışmayla bezediği kariyerinde Yunanistan en önemli yerlerden birisine sahip kuşkusuz. Batur, Atina’da Türk, kadın ve gazeteci olmanın ne olduğunu anlatıyor bu sefer. Krizler, soğuk savaşın doğurduğu gerginlikler, halkı tahrik eden bürokratlar, milliyetçi siyasetçiler Batur’un anılarında tekrar sahne alıyorlar. Usta gazeteciden usta işi anılar.

Can Yücedir Göklerden
Mevlini
(Mesnevi’den seçmeler)
Dünya Kitap

Doğu klasikleri içinde her zaman anılan eserlerin başında gelir Mesnevi. Hz. Mevlini gerek hayatıyla, gerek söyledikleriyle, gerek yazdıklarıyla her zaman insanlara ışık tutmak, onlara yol göstermek istemiştir. Bu yüzdendir Mesnevi’nin güzelliği, insanları kuşatması ve her zamanın büyük eserleri arasında olması. Altı ciltlik Mesnevi bu sefer seçme bölümleriyle hazırlanmış. Türkçe’ye Kenan Sarıalioğlu’nun aktardığı ve Gültekin Çizgen’in resimlediği kitapta 30 hikáye yer alıyor ve kitabın başındaki T. S. Halman’ın kaleme aldığı Mevlini ve Mesnevi yazısı Mesnevi’ye kısaca değinirken, hazırlanan çalışmanın önemini de belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!