Güncelleme Tarihi:
Bayram tatiliyle hafta sonu tatilleri birleştirildi ve gelsin 9 gün lay lay lom! Yine ortalıkta tipik tatilciler dolaşacak, tozu dumana katacak. Kimine otobanda rastlayabilirsiniz, kimine de komşunuzda.
Siz hangi tatilci tipine uyuyor sunuz? Maratoncu mu, kurbanzede mi, yoksa kararsız mı?
İki dirhem bir ÇE.....
Arife günü berberler onlarla doludur. Bazıları Bayram boyunca takım elbiseyle, bazısı da cart renkli bir ceketle gezer. Aralarında kırmızı astarlılara da rastlanır. Yürürken kollarını hafifçe yana açar, ayaklarını da ileri yana doğru atar. Bir, iki bayram ziyaretinden sonra soluğu kıraathanede alır.
Maratoncular
Hafta sonu tatiliyle Bayram tatilinin birleştirilmesini çığlıklarla karşılar. Valizini o gün hazırlar. Nereye gideceğine bir önceki tatilden dönerken karar vermiştir zaten. Hangi tur iyi, ne zaman nereye gidilir, nerede ne yenir; bu konularda profesyoneldir.
Tatlıcılar
Bayrama annelerinin yaptığı tatlıyı aşırmakla başlarlar. Gittikleri ziyaretlerde hiçbir tatlı teklifini reddetmezler. Bu yüzden de kurbağa gibi su içerler. Ev baklavasına bayılır, kaymaklı kadayıf için ölürler. Akşama doğru mideleri kazınmaya başlar ama pek aldırmazlar.
Şekerpareler
Yaşları 8-12 arasında değişir. Kapı kapı dolaşıp büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperler. Maksatları bayram harçlığı toplamaktır ama çoğunlukla şekerlemeyle yetinirler. Tanıdık ailelere uğramışlarsa ‘‘Annene, babana selam söyle’’ cümlesiyle karşılaştıklarında verdikleri yanıt ‘‘İyi’’dir.
Günübirlikçiler
Yıllık izninde bile uzağa gidemez. Yerini yadırgar, yatağını arar. Bulunduğu yerin yakınındaki göl kıyısı, dağ, tepe ve alüvyonlarla ilgilenmeyi pek sever. Yola erken çıkmaya dikkat eder. En sık kullandığı laflardan biri de ‘‘Karanlığa kalmayalım’’dır.
Kararsızlar
Tatilin yaklaşması onlar için büyük stres nedenidir. Nereye gidileceği, hangi yoldan gidileceği, ne kadar kalınacağı, kimlerle gidileceği, hangi giysilerin alınacağı gibi hayati sorunların altında ezilir. Genellikle bu tür sorunlara verdiği nihai yanıt ‘‘Gitmiyorum ulan işte’’dir. Tatil bitince çok rahatlar.
Televizyonkolikler
Genellikle erkektir. Onlar için tatil demek televizyon seyretmek demektir. Büyük bölümü zap yapmaktan çok hoşlanır. Filmlerin ilk beş dakikasını, spor karşılaşmalarının ilk bir dakikasını izler. Yanında bira ve kuruyemiş bulundurmaya dikkat eder. Çerez reklamlarını dikkatle izler.
Organizatörler
Tatil yaklaşırken arkadaşlarıyla bir yere gitmek için organizasyona başlar. İşi gücü bırakıp turları arar. Tatilde herkes dinlenir, o yorulur. Tatil dışı zamanlarda tatil anılarını anlatmaya ve fotoğraflarını göstermeye bayılır. Tek başına bakkala bile gidemez.
Su kuşları
İşe giderken bile mayosu içindedir. Mayısta Akdeniz'e, Temmuzda Karadeniz'e, şubatta havuza girer. Hafta sonları can simidini takıp kendisini küvete atar. Favori renkleri lacivert ve beyazdır. Tişört ve kazaklarında çapa arması olmasına dikkat eder.
Kurbanzadeler
Evlerinde kurban kesildiği bakışlarından bellidir. Kasabın yanından bir an olsun ayrılmaz, kedileri kızgınlıkla kovalar. En büyük çelişkisi kurban derisinin ne yapılacağıdır. Genellikle temizletip koltuğunun üzerinde post olarak kullanır. Konu komşuya et dağıtırken gururlu, eve dönerken huzurludur. En sevdiği yemek kavurmadır.