Güncelleme Tarihi:
TBMM, yıllardan beri depolarda bekleyen 43 bin saray objesini gün yüzüne çıkarıyor. Saray Koleksiyonları Müzesi, bugün TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in katılımıyla İstanbul’da açılacak. Müzede sergilenecek saray eşyası arasında krema makinesinden yorgana, oyuncaklardan gramofona kadar birbirinden renkli objeler bulunuyor. Beşiktaş’ta açılacak müzede 19’uncu yüzyılın yaşam biçimini ve saray ortamındaki günlük hayatı bugüne yansıtmak amacıyla o döneme ait özgün eserler yer alacak. Saray Koleksiyonları Müzesi’nde son altı padişah ile Atatürk ve İnönü dönemine ait eser ve eşya sergilenecek. Televizyon dizilerinden sonra Osmanlı dönemine yönelik artan merakın, müzeye ilgiyi artırması bekleniyor.
6 padiÅŸah, 43 bin eser
Milli Saraylar Koleksiyonu’ndaki 70 bin eserin yaklaşık 43 binini barındıran müzede bulunan tüm eserler, Osmanlı sarayının dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiği bir dönemin örneklerinden seçildi. İmparatorluk dönemine ait koleksiyon, yalnız Dolmabahçe Sarayı’nda değil Osmanlı hanedanının kullanımında olan Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur ve Maslak kasırları ile Beylerbeyi ve Yıldız Sarayı’nda yaklaşık 70 yıllık sürede kullanılan eser ve eşyayı kapsıyor.
İlk kez gün yüzüne çıkanlar
Bugüne kadar hiç sergilenmeyen eşya arasında yer alan krema makinesi, tekerlekli soba, gramofon, ütü, sinema makineleri, elektro şok cihazı, ecza dolabı ve hava gazlı ısıtıcılar da müzede yer alacak.
Zıbın da var yorgan da
Sergilenen objeler arasında çocuk kıyafetlerinden mobilyaya, porselen takımlardan ısıtma, sağlık ve sanayi araçlarına kadar çok sayıda eşya yer alıyor. Milli Saraylar tekstil koleksiyonunda yer alan çocuk kıyafetleri arasında iç giyim grubu zıbınlar, mintanlar, pabuçlar, çocuk şapkaları, kundak takımı, yorgan ve bohçalar da sergilenecek.
Padişah çocuklarının oyuncakları
Ayrıca son halife Abdülmecid’in kızı Dürrüşehvar Sultan’ın 10 yaşına kadar kullandığı eğitim ve oyun gereçleri de sergilenecek eşya arasında bulunuyor. Saraylarda kullanılan mobilyalar, hat sanatı koleksiyonları ve yazı takımlarının yanı sıra kalemtıraş, hokka, Osmanlı hayatında önemli rol oynayan mühürler, Osmanlı devlet arması, dini objeler grubundan ise çini levhalar ve zemzem sürahileri de sergilenecek.
Sofra takımları ve saray giysileri
Özel işlemeli abdest havlularından seccadelere kadar kadın örtü ve kıyafetleri de sergilenecek eserler arasında yer alıyor. Gümüş ve kristal sofra takımları, sarayların aydınlatılmasında kullanılan kristal avize ve şamdanlar, ısıtma, sağlık ve sanayi araçları da ilk kez gün yüzüne çıkacak önemli eşyaları oluşturuyor.