Muhafazakârların stil danışmanı

Güncelleme Tarihi:

Muhafazakârların stil danışmanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 00:00

Esra Kavurmacı, Cacharel, Pierre Cardin, U.S. Polo gibi markalarıyla tanınan Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sait Kavurmacı’nın eşi. Aileden tekstilci diyebiliriz. Modayı yakından takip edenler, onu altı yıl önce kurduğu ama yaşatamadığı, dar kalıplı takım elbiseleri efsane olan Esas adlı erkek markasıyla hatırlayacaktır.

Şimdilerde, kişiye ve kurumlara özel moda danışmanlığı hizmeti veriyor. Beyoğlu Belediyesi Bando Takımı, Kuveyt Türk Bankası, Turkuaz Havayolları’na kıyafet tasarlayan Esra Kavurmacı’dan, tasarım danışmanlığı alan isimler arasında siyasiler ve eşleri de var. Kendisiyle neredeyse uzmanı olduğu bir konuda; türbanlı birine stil yaratma hakkında konuştuk.

Ben aslında iktisat okudum. Moda ve koleksiyonlarla ilgilenmem, eşimin işinden kaynaklanıyor. Aile şirketimizde uzun yıllar yöneticilik yaptım. Sekiz sene kadar böyle devam ettim. Ancak arka arkaya iki çocuğumuz olunca eskisi kadar yoğun çalışamadım. Kurumlara ve kişilere danışmanlık verebileceğim bir şirket kurdum. İlk müşterilerim arkadaşlarımdı. Ardından onların arkadaşları, sonra bu yolla duyanlar, kurumlar ve siyasiler oldu. Kendilerine yol gösterici olmamı istiyorlar. Ekibimizde moda eğitimi almış arkadaşlarımız var, ama benim yaptığım iş danışmanlık. Müşterilerim bana güveniyorlar çünkü fiyat konusunda onları aldatmıyorum.

OUTLET’DEN BİLE ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ

Sürekli tasarım danışmanlığı yaptığımız 20 kadar müşterimiz var. Birçoğu bakan eşi. Onlarla ihtiyaçlarına göre yıl içinde belli aralıklarla veya sezon başlarında bir araya geliriz. Stil oluştururken onları yakından tanımak gerekir. Hayat tarzlarını, zevklerini, sosyal alışkanlıklarını, sosyal etkinliklerini, gittikleri mekânları bilmemiz şart. Ardından vücut tiplerine göre ortak bir zevk oluşturmaya çalışırız. Önerilerimizde anlaştıktan sonra çizimler yapılır. Kumaş alternatifleriyle beraber çizimler sunulur, karar verilir ve başlanır. Dikilecek olanlar atölyemizde veya fabrikamızda üretilir, kalan kısmı için birlikte alışverişe çıkılır. Bazen İstanbul’daki mağazalardan karşılıyoruz ihtiyaçlarını bazen de yurtdışından. Outlet’lere bile gidebiliyoruz.

SİYASETÇİ EŞİ NASIL GİYİNMELİ

Günümüz Türkiye’sinde bir politikacı eşinin nasıl giyinmesi gerektiği konusu haddimi aşabilir, ancak bir vatandaş olarak ülkemi temsil edenleri nasıl görmek istediğimi elbette anlatabilirim:
Kesinlikle pastel renkler tercih edilmeli
Kumaşlar birinci sınıf olmalı
Düz hatlı tasarımlar giyilmeli
Ayakkabı topukları çok çok önemli; ince topuk, dolgu, platform, kalın topuk... Kişinin boyu, elbisenin veya tayyörün tarzı, topuk seçiminde oldukça etkili.
Örtü varsa kesinlikle düz renk olmalı; zengin ve büyük duran örtüler daha iyi bence.
Çanta boyları da önemli; genellikle “clutch” ile küçük boy çantalar tercih edilmeli.
Çorap rengi detayı da düşünülmeli.
Detaylar ve özellikle de kalıp çok önemli.
Sahte hiçbir şey takmamalı.
Örtü varsa kolye olmaz.
Yüzük ve saat çok önemli.
Broşlardan kişisel olarak hoşlanmıyorum.
Kışın eldiven iyi bir aksesuvardır.
Örtü-atkı ise sevimsiz bir ikili. Emin olduğum bir şey şu ki, örtü varsa kesinlikle sadelik daha güzel.

TÜRBANLI BİR BAKAN EŞİ NELERE DİKKAT ETMELİ

Kumaşın doğal içerikli olması önemli.
Teknolojik kumaşlar da tercih edilebilir, ama çoğunlukla doğal görünümlü olmalı, parlamamalı. Hatta örtü de doğal ketenden veya ipekten olmalı. Aker’in sahiplerinden Behçet Bey’e bu konuda bir çalışma yapmasını rica ettim. Şu anda yeni bir makine ile bunu deniyorlar. Yani doğal iplikle ve kumaşla ipekli görüntüyü yakalamaya çalışıyorlar. Bence şahane olacak. Kaymaması gerektiğini biliyoruz, bu ayrıntıyı da yakalamaya çalışıyorlar.
Uzun bluzlar ve trikolar kullanılabilir.
Kemere dikkat, herkese kalın kemer yakışmaz.

Hostes kostümü tasarladı

Esra Kavurmacı, Turkuaz Havayolları’na turkuaz rengi özellikle kullanmamış. “Turkuaz aksesuvar olarak kullanılabilirdi, ancak renkten sıkılmamak lazım. Turkuaz renginden sıkılmak olası bir şey. Şimdiki renklerimizi çok seviyoruz” diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!