Mucizelerin gerçek yüzü

Güncelleme Tarihi:

Mucizelerin gerçek yüzü
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tıp, ölümsüzlüğü bulamıyor, ama gençleşmeyi sağlayabiliyor. Bunun için de pekçok yöntem geliştirilmiş durumda. Gerdirme ameliyatları, yağ çektirme, peeling ve daha birçok yöntem gençleşmek isteyenlere yardım ediyor. Peki, bu yöntemlerden en iyisi hangisi?

Güzelleşmek uğruna uygulamaya giriştiğimiz yöntemlerden hangisi zararsız ya da en az zararlı? İşte, bu soruların cevabı pekçok kişi için bilinmiyor. Gençleşmek amacıyla yüzünü gerdirmek isteyen insanlar, bazen geri dönülmez sonuçlarla karşılaşıyorlar. Güzelleşeyim, gençleşeyim derken bir de bakıyorlar ki, hayatları boyunca yüzlerinde ya da vücutlarının bir başka yerinde taşıyacakları kötü izlere sahip olmuşlar.

Estetisyen mi, estetik doktoru mu?

Acaba, gençlik ve güzellik ararken estetik uzmanlarına mı, yoksa estetik cerrahlarına mı baş vurmalı? Ankara'daki Lazer Estetik Merkezi'nin sahibi olan iki estetik cerrah Dr. Engin Üstünsoy ve Dr. Mustafa Aydoğdu, bu soruyu ‘‘kesinlikle estetik doktorları’’ diye cevaplıyorlar.

Üstünsoy ve Aydoğdu, ‘‘Çünkü, herhangi bir yöntem uygulanırken bir estetik uzmanı sorunla karşılaşırsa, bu durumda ne yapacağını bilemez. Oysa bir doktor bunu bilir. En azında ortada bir hata varsa bunu en iyi şekilde telafi etmeye çalışır. Olayın bir de başka bir boyutu var. Biz hastamızın üstünde herhangi bir hasara yol açarsak, Tabipler Odası, Sağlık Bakanlığı ve daha birçok sağlık kuruluşu bizim tepemize biner. Bunun hesabını sorar. Oysa, Türk kanunlarında estetisyenleri sorumlu tutacak bir madde yok’’ diyorlar.

Hangi yöntem zararlı?

Dr. Üstünsoy, cilt gençleştirme yöntemlerinin bir çoğunun zarar verdiği için artık demode olduğunu savunuyor. ‘‘Ben özellikle peeling'e karşıyım. Peeling bilindiği gibi, kimyasal aşındırma yöntemidir. Kırışıklık olan bölgeye belli kimyasal maddeler sürülerek, cilt inceltilir ve oranın düzelmesi beklenir. Bunların yanında dermabrazyon (zımparalama) ve face-lift (yüz germe) yöntemleri de çok zararlı. Bir de bunların ehil ellerde yapılmaması eklenince ortaya korkunç sonuçlar çıkabiliyor. Kimyasal maddeler ya da zımpara bazı yerleri fazlasıyla aşındırır. Pekçok hasta bize gelerek daha önce uygulattığı peeling veya dermabrazyonun kötü etkilerini gidermemizi istiyor. Pek çoğunda da maalesef geç kalınmış oluyor’’ diyor.

Lazerle tedavi

Bu aşamada en iyi yöntem lazer olarak görülüyor. Ama onun da iyisi var, kötüsü var. Dr. Aydoğdu bu konuya açıklık getiriyor:

‘‘Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, lazer gerçekten çok iyi bir yöntem. Çünkü son teknoloji, kullanana pek de insiyatif bırakmıyor. Tabii, ustalık gerektiriyor, ama sonuçta herşey bilgisayar kontrolünde gerçekleşiyor. Yoksa, hiçbir insan eli, bir ışını 0,7 mikron gibi bir kalınlıkla insanın cildine uygulayamaz. Bu, bir sayı aşağı bir sayı yukarı olamaz. O zaman farklı sonuçlar elde ederiz.’’

Lazerle yüz gençleştirme yönteminin kişiye hiçbir yan etkisi yok. Uygulama sırasında anestezi yok, çünkü acı da yok. Sadece uygulama sonrası dört günlük bir pansuman devresi var. Bu arada hasta yüzünü gelişmiş kremlerle güneşten korursa, tamamen yepyeni bir cilde kavuşuyor. Doktorlar bu konuda hayli iddialı. Tam 15 yaş gençleşebiliyorsunuz.

Lazerin kötü sonuçlar vermesi; kötü makineler yüzünden oluyor. Amerika'da 40 bin dolara da makine var, 160 bin dolara da. Ama her makine istenen sonucu vermiyor. Zaten bu makinelerin kullanılması da, Amerika'da yasaklanmış durumda. Ülkemizde böyle bir yasak söz konusu değil. Böyle olunca da hasta yanlışlıklar kurbanı olabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!