Tuncay DAĞLI (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2002 01:58
Adana'da bir doçent, pek çok ülkede önemli besin kaynağı ve kozmetik hammaddesi olarak satılan ‘Spirulina’ adlı yosunu fakültenin çatısındaki havuzda üretti.
Adana Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oya Işık, daha çok ABD, İsrail, Japonya, Tayvan gibi ülkelerde satılan yosun projesini kendi olanaklarıyla yürüttü. İki ay önce işadamlarına da birlikte çalışma çağrısı yapan Işık, ‘‘Yosunla ilgili
haberler basında yer alınca onlarca kişiden telefon aldım. Hem yosunu üretmek için tesis kurmak, hem de hastalık ve
diyet için kullanmak isteyenler bilgi aldı. Halkımızın bu kadar ilgi göstereceğini ummuyordum’’ dedi.
Her şeye yarıyor
Doç. Dr. Işık şöyle dedi: ‘‘Spirulina'nın 90 tabletlik kutusu marketlerde 35 milyondan satılıyor. Daha çok Uzakdoğu'da tüketilen ‘Spirulina' açlık hissini giderdiği gibi önemli miktarda E vitamini içerip, kansere karşı korunma, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve AIDS virüsüne karşı engelleyici özellik taşıyor. Ayrıca cildi güzelleştiren, yaşlanmayı geciktiren, enerji verip, dayanma gücünü artıran özellikleri de var. Kan yapıcı niteliği bulunduğundan ameliyat olanlar ya da kan hastaları tarafından ilaç niyetine de alınıyor. Kolesterol içermiyor,
balık eti ve yumurtadan çok daha fazla protein bulunduğundan önemli bir besin kaynağı olarak tercih ediliyor.’’