Güncelleme Tarihi:
ŞEFTALİ REÇELİ
Malzemeler:
• Kabukları soyulmuş yaklaşık 1 kg şeftali
• 1 çay kaşığı tereyağı
• 400 g toz şeker
• 1 çay kaşığı limon tuzu
Tarif:
1- Kabuksuz ve çekirdeksiz şeftalileri küp şeklinde doğrayın. Doğradığınız şeftalileri derin bir tencereye boşaltın.
2- Şeftali ve toz şekeri kat kat olacak şekilde birbirinin üzerine koyun ve 2 saat kadar bekletin. Şeftaliler kendi suyunu salacak.
3- Tencereyi Arçelik Ankastre Ocak’ta kısık dereceye alın ve arada altı tutmaması için tahta kaşıkla karıştırarak kaynamasını bekleyin.
4- 1 çay kaşığı tereyağını da tencereye karıştırarak 15 dakika daha kısık derecede bırakın. Tereyağını koymanız reçelin köpürmesini engelleyecek.
5- Reçel koyulaşmaya başlayınca limon tuzunu ekleyin, 3 dakika kadar daha pişirin ve ocaktan indirin.
6- Oda sıcaklığına gelen reçelinizi kavanozlara alın ve kapağını sıkıca kapatın. Serin bir yerde muhafaza etmeye özen gösterin.
Â
Malzemeler:
• 1 kg yaban mersini
• 1.5 su bardağı su
• 1.5 kg toz şeker
Tarif:
1- Yaban mersinlerini iyice yıkayıp tencereye alın.
2- Tencereye suyu da dökerek meyvelerle karıştırın.
3- En fazla otuz dakika düşük ateşte Arçelik Ankastre Ocak’ta pişirin. Suyun yeterli gelmediğini düşünürseniz biraz daha su ekleyebilirsiniz.
4- 1.5 kg şekeri de tencereye ekledikten sonra karıştırın.
5- Ocağın ısısını yükseltin ve 15 dakika kadar daha pişirin.
6- Ä°ÅŸlemler bittikten sonra altını kapatın ve temiz bir tabaÄŸa alıp kıvamına bakın. Çok akışkan kıvamdaysa piÅŸirmeye devam edin.Â
7- Tam kıvamını aldıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin ve kavanozlara doldurmaya başlayın.
KAYISI REÇELİ
Malzemeler:
• 800 g kayısı
• Yarım kg şeker
• Çeyrek bir limonun suyuÂ
• Bir su bardağı su
Tarif:
1- Kayısıları ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkartın.
2- Çekirdeklerini çıkarttıktan sonra kayısıları tekrar kesin ve dörde bölün. Kesme işlemi bittikten sonra orta boy bir tencereye alın.
3- Şekeri de ilave ettikten sonra tencerenin kapağını 3-4 saat bekletmek üzere kapatın.
4- 4 saatin sonunda kayısılar sularını salmış olmalı. Tencereyi Arçelik Ankastre Ocak’a alın ve su ekleyerek kısık ateşte kaynatın.
5- Kaynatma süresince ara sıra yavaş yavaş karıştırın ve köpük oluşursa onları alın.
6- Reçel kıvamına geldiğinde limon suyunu sıkıp kapağını kapatın ve 5 dakika daha kaynamaya bırakın.
7- Ocaktan aldıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin ve kavanozlara koyun.
Â