Güncelleme Tarihi:
KADINLARA hukuksal ve psikolojik danışmanlık vermek amacıyla 10 yıl önce kurulan Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’na günde ortalama 10 kadın başvuruyor. Vakıf gönüllü çalışanı Altan Şahinoğlu, kurulduğu günden itibaren İstanbul ve çeşitli illerden telefon da dahil olmak üzere günde ortalama 10, bugüne kadar da toplam 9 bin dolayında kadının vakfa başvurduğunu söyledi.
Kadınların yüzde 50’den fazlasının eş dayağı nedeniyle vakfa başvurduğunu anlatan Şahinoğlu, ‘‘Baba ve ağabey dayağından gelen genç kızlar da var. Yani şiddet her kadın için var. Ekonomi, kültür, eğitim seviyesi fark etmiyor. Çok kültürlü, eğitimli, çalışan ya da üniversite mezunu kadınlar şiddete maruz kaldığı gibi, bu özelliklere sahip erkekler de şiddet uygulayabiliyor’’ dedi.
Başvuranların profili
Vakfa başvuran kadınların yüzde 70’i medeni nikahlı ve daha çok ilkokul veya ortaokul mezunu. Yüzde 40’ı 19-29 yaş grubunda, yüzde 80’i çocuklu ve yüzde 25’i ev dışında çalışıyor. Kadınların yüzde 34’ü yasal haklarını ve bunları nasıl kullanacağını bilmiyor. Kadınların yüzde 20’si umutsuzluğu, utanç ve korkuyu yenebilmeleri, yeni yaşam seçenekleri geliştirebilmeleri için gerekli psikolojik destek için vakfa geliyor.
4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun uyarınca, şiddete maruz kalan kadınların veya yakınlarından birinin bunu karakol, jandarma, savcılık ya da sulh hukuk hakimliğine bildirmesi halinde, şiddet uygulayan kişiye 3 aydan 6 aya kadar evden uzaklaştırma cezası veriliyor.