Monaco’da düğünden sonra ünlü tenor Yıldız Sarayı’nda

Güncelleme Tarihi:

Monaco’da düğünden sonra ünlü tenor Yıldız Sarayı’nda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 01:18

Ünlü tenor Tenor Kenneth Tarver, İstanbul Opera Festivali kapsamında Yıldız Sarayı’nda sahnelenen Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’ operasında bu akşam başrolde sahneye çıkıyor

Haberin Devamı

Günümüzün olağandışı seslerinden biri kabul edilen Amerikalı tenor Kenneth Tarver, New York Metropolitan Opera, Londra Covent Garden, Viyana, Berlin, Münih, Barcelona, Paris, Brüksel gibi dünyanın önde gelen operalarında pek çok önemli rolü üstlenmiş, başarı kazanmış. Sesinin güzelliği, usta tekniği, sahnedeki duruşu ve oyunculuğuyla neslinin en çok aranan ve ilgi gören tenorları arasında gösteriliyor.
İstanbul Opera Festivali kapsamında Yıldız Sarayı’nda sahnelenen Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’ operasında bu akşam başrolde. Eser 12 Temmuz’a kadar iki kez daha sahnelenecek.
Sanatçının İstanbul’a gelmeden önce nerede ve kimlere söylediğini açıklarsam eminim ilginiz artacak.
İstanbul’a Monte Carlo’dan gelen Kenneth Tarver, geçen hafta Monaco Prensi 2’nci Albert’le Zimbabve doğumlu eski yüzücü Charlene Wittstock’ın düğününde de şarkı söyledi.
Dini töreni sarayın açık avlusunda yapılan düğüne siyaset ve magazin dünyasından 3 bin 500 konuk katılmıştı. Davetliler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, İsveç Kralı Carl Gustav, modacı Karl Lagerfeld de vardı.
Dünya sosyetesinin ayakta alkışladığı bir sanatçıyı dinlemek için uzağa gitmenize gerek yok. Yıldız Sarayı’ndan kız kaçırmaya çalışırken görebilirsiniz.

Haberin Devamı


Caz Festivali’nin en çok talep gören beş konseri

Çok sağlam bir sanatçı kadrosu var bu yıl Caz Festivali’nde. Kimin çok ilgi gördüğünün göstergesi bilet satışları olsa da ben davetiye talep edilen konserleri merak ettim. İşte ilk beş: Paul Simon, Joss Stone, Tribute to Miles, Joe Sample Trio & Randy Crawford / Natalie Cole, Jamie Cullum

Hasan Rıza’dan kopya çekmek Fausto Zonaro’ya ne kaybettirir


Geçen haftanın bir önemli sanat olayı da ünlü saray ressamı İtalyan Fausto Zonaro’nun çok bilinen fetih konulu tablolarının orijinalinin Hasan Rıza Bey’e ait olduğunun kanıtlanması haberiydi. Konuyu Zonaro uzmanı sanat eleştirmeni Ömer Faruk Şerifoğlu, 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi’ne yazdı.
Haber aynen şöyleydi: Saray ressamı Zonaro’ya ait olduğu düşünülen, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’a girişini ve gemilerin karadan yürütülmesini tasvir eden resimlerin Balkan Savaşı şehidi ressam Hasan Rıza’ya ait olduğu iddiası, ressam Hüsnü Tengüz’ün ‘Sanat Hayatım’ adlı hatıratının ortaya çıkmasıyla kesinleşti.
Şerifoğlu, Esliha-i Atika (Eski Silahlar) Müzesi Komisyonu’nda Zonaro ile birlikte görev yapmış Tengüz’ün hatıratının bu iddiayı kesinleştirdiğini söylüyor. Tengüz hatıratında, “Bir gün Hoca Ali Rıza ve Ahmet Ziya ile Zonaro’nun Beşiktaş’taki dairesine gittik. Fatih’in Dolmabahçe’den gemileri karaya çekişinin tablosunu yapıyordu. Bu tablonun orijinali rahmetli Hasan Rıza Bey’indir. Aslı Askeri Müze’de bulunan ‘Fatih’in Büyük Topları Edirne’den İstanbul’a Nakli’ tablosu da Zonaro tarafından kopya edilmiş” yazıyor.
Şerifoğlu, Zonaro’nun da hatıratında Bahriye (Deniz) Müzesi’nden aldığı tablolardan yararlandığı söylediğini belirterek “90’lardan beri Zonaro’nun onun eserlerini kopya ettiği iddiası vardı. Ama belge yoktu. Tengüz’ün hatıratı Zonaro’nun tabloları kopya ettiğini doğruluyor” diyor.
Benim şimdi asıl merak ettiğim  en büyük Hasan Rıza koleksiyonunun kimde olduğu!
Ortaya çıkan gerçek Zonaro’ya değerinden bir şey kaybettirmez ama Hasan Rıza eseri sahiplerine çok şey kazandırır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!