Modern Dans Topluluğu gösteriye hazır

Güncelleme Tarihi:

Modern Dans Topluluğu gösteriye hazır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2006 00:00

Akbank Modern Dans Topluluğu’nda, Zeynep Tanbay önderliğinde on dansçı bir araya geldi. Modern Dans Topluluğu kuruldu. Topluluk ilk gösterilerini Tiyatro Festivali’nin açılış töreninde yapacak. Türkiye’de modern dans deyince akla gelen ilk isimlerden biri Zeynep Tanbay. Bale eğitimine Ankara’da Kuğu Bale Stüdyosu’nda başladı.

1981’de New York’a gitti ve Joffrey Bale Okulu’na devam etti. Alvin Ailey, Cleveland ve San Francisco bale okullarından burs aldı. 1983’te solist olarak dans etmeye başladığı Minnesota Dance Theather’da baş dansçı oldu. Öğrenmeye ve kendini geliştirmeye doyamadığı için 1989’da New York Paul Taylor Dans Okulu’nda, bir sene sonra da Martha Graham Çağdaş Dans Okulu’nda çalışmalarına devam etti. Aynı yıl Martha Graham Dance Company’de hocalık kadrosuna alındı. Türkiye’ye 2000 yılında döndü. O gün bugündür Zeynep Tanbay Dans Projesi adı altında dans ediyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde ders veriyor. Ve Akbank Kültür Sanat Merkezi Dans Atölyesi’nin yöneticiliğini yapıyordu. Şimdi durum biraz değişti. Çünkü Akbank Modern Dans Topluluğu kuruldu.
/images/100/0x0/55ea5e19f018fbb8f87b5780


"Geçmişte proje bazında çalışıyordum. Bu projelerde her seferinde değişik dansçıları kadroya alıyordum. Şimdi on kişilik sabit bir kadromuz olacak. Devamlı, maaşlı, profesyonel... Ön çalışmalarını çok uzun zamandır yapıyoruz. Her gün çalışacağız ve bir repertuar oluşturacağız."

Tanbay projenin tam zamanında gerçekleştirdiğini düşünüyor. "Keşke daha önce olsaydı diyemem. Çünkü Türkiye’nin şartlarında iyi bir şey olduğu zaman ’keşke’ değil, ’çok şükür’ denmesi gerektiğini biliyorum. Beş yıldır hazırlık yapıyoruz. Sabit bir seyirci kitlesi de oluşturduk. Yaptığımız gösterilerin biletleri hemen tükeniyor. Kendimize bir yer edindik. Çok da zor olmadı. Çünkü modern dans alanında özel oluşumlar yok. Birkaç kez denendi ama ekonomik problemler yüzünden devam edemediler. Çağdaş Dans Topluluğu ve Turkuaz Modern Dans Topluluğu ilk akla gelenler... Dans devletin tekeli altında. Modern sanatlar müzemiz bile var. Ama modern dans topluluğumuz yoktu. Bu çok büyük bir eksiklikti. Zamanı ancak geldi."

Akbank Modern Dans Topluluğu ilk gösterisini Tiyatro Festivali’nin açılışında yapılacak. Bir saat on beş dakikalık gösteride hiç ara verilmeyecek: "Gösteri 18 parçadan oluşuyor. Bütününde iskemleler, masalar, dört ayaklı her türlü eşyalardan yola çıkılarak yapılmış danslar var. Değiştirebilirim belki ama ismi büyük bir ihtimalle ’Dört ayak’ olacak. Festival açılışından sonra Caddebostan Kültür Sanat Merkezi’nde sahneye çıkacağız. Sonra Ankara, yazın Bodum. Sonbaharda ise Antalya ve İzmir. 2007’nin projesi eylül ayında başlayacak. Ama bu arada ilk gösteriyi sergilemeye de devam edeceğiz."

KADRO: Alper Marangoz (22): Y.T.Ü. Sanat ve Tasarım Fakültesi Modern Dans Programı, Ayşegül Güryüksel (26): M.S.Ü Devlet Konservatuarı Modern Dans ve Klasik Bale, Ece Gözmen(24): Y.T.Ü. Sanat ve Tasarım Fakültesi Modern Dans Programı, Evrim Akyay(26): Y.T.Ü. Sanat ve Tasarım Fakültesi Modern Dans Programı, Gizem Erdem (27): Ankara Bilkent Üniv. Oyunculuk Bölümü, Gizem Erden (27): Ankara Üniv. Devlet Konservatuarı Modern Dans Ana Sanat Dalı, Korhan Başaran (28): Bilkent Üniv. Tiyatro Bölümü, Pınar Güremek (28): Y.T.Ü. Sanat ve Tasarım Fakültesi Modern Dans Programı, Önder Çevik (25): Y.T.Ü. Sanat ve Tasarım Fakültesi Modern Dans Programı, Esra Yurttut (23): İst. Üniv. Devlet Konservatuarı ve M.S.Ü Konservaturı Modern Dans Bölümü.

ON KİŞİ NASIL SEÇİLDİ?

İlan vermedik, basın duyurusu yapmadık. Beyoğlu’da kafelere afiş astık, üstüne de "Modern Dansa Çağrı" diye yazdık. Akbank Sanat’ın Dans Atölyesi’nde ders verdiğim için potansiyeli biliyorum. 30-40 kişinin gelmesi bekliyordum. Kulaktan kulağa yayıldı Ankara’dan gelenler oldu. 77 kişi başvurdu. Burası doldu taştı. Seçmeler üç gün sürdü. Çok zor bir dönemdi. 10’a indirmeyi başardık. Katılanların hepsi bugünü beklediklerini söylediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!