Ayten SERİN
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2006 00:00
Yurtdışında federasyonları ve yarışmaları olan minyatür figür boyama alanında Türklerin büyük yeri var. 28 Mayıs’ta Tarihi Figür Boyama Yarışması Athens Shows 2006 ’ya, Dr. Engin Kayral jüri üyesi, Tekstil Mühendisi Ragıp Oy da yarışmacı olarak katıldı. Oy, yarışmadan bir ikincilik bir de üçüncülük alarak döndü.
Sadece 54 mm boyundaki bir şövalye figürünün kemerinin tokasını boyadığınızı düşünün. Duruşuna göre eteğinde oluşan kıvrımlardaki gölgelendirmeyi, tolgasının üzerindeki lekeleri, ayakkabısındaki toz izlerini...
Milimetrenin altındaki boyutlarda, mercekle görülecek detaylardan bahsediyoruz. Minyatür figür boyama hobisiyle uğraşanlar işte önce bu figürlerin tarihteki asıllarının nasıl göründüğünü araştırıp buluyor, sonra incecik fırçalarıyla sabırla boyuyorlar.
Yurtdışında federasyonları ve yarışmaları olan ’figür boyama dünyası’nda, Türklerin de büyük yeri var.
İnternette en büyük model sitesi olan 20 bin üyeli Armorama’nın yöneticilerinden biri Türk doktor Engin Kayral. Sitenin 280’i Türk üyesi için oluşturulan Türkorama isimli Türkçe bir forumu da o yönetiyor.
İNTERNETLE GENİŞLİYORLAR
İşi bu kadar ilerleten Türkler 28 Mayıs’ta Tarihi Figür Boyama Yarışması Athens Shows 2006 ’ya da davet edildi. Doktor Engin Kayral (43) jüri üyesi, Tekstil Mühendisi Ragıp Oy (42) da yarışmacı olarak. Üstelik Oy, yarışmadan bir ikincilik bir de üçüncülük alarak döndü.
Doktor Engin Kayral, İzmir Balçova ’da Sağlık Grup Başkanı. İşinde yöneticiliğinin yanı sıra hobisi olan figür boyama alanında da yöneticilik yapıyor. İnternette en büyük model sitesi olan Amerika kökenli ve 20 bin üyeli Armorama ’nın yöneticilerinden.
Sitede model boyama üzerine yazılar yazıyor. Türk üyelerin artmasıyla açılan Türkorama’nın bölümünün de sorumlusu.
İstanbul’da yaşayan ve ticaretle uğraşan Tekstil Yüksek Mühendisi Ragıp Oy ise aynı sitenin üyesi.
İkili Atina’da 26-28 Mayıs’ta bu yıl yedincisi yapılan Atina Tarihi Figür Boyama Yarışması Athens Shows 2006’ya davetli olarak katıldı.
Sonuç sevindiriciydi. Oy, standart boyama alanında ikincilik, kızılderili şeflerinden oluşan koleksiyonu ile de "Best of America" isimli özel ödül dalında üçüncülük kazandı.
Üstelik bu başarıyla Türkiye, ekim ayında İtalya’da yapılacak olan Dünya Uluslar Kupası’na katılacak 8 ülkeden biri olarak davet edildi.
Yine hem jüri hem de bir takım olarak temsil edileceğimiz yarışmaya 6 figür ile katılacağız.
Atina’daki yarışma Atina Star Club isimli kulüp tarafından organize edildi.
Uluslararası katılıma açık olan yarışmaya bu yıl Yunanistan ’ın her yerinden gelenler dışında, İtalya, İspanya, Fransa ve Türkiye katıldı. Engin Kayral 2 İtalyan ve 4 Yunan jüri üyesiyle birlikte jüri olarak davet edildi ama kendi figürlerini de sergi için yanında götürdü.
İLK YARIŞMASINDA DERECEYE GİRDİ
Bakır ve bakır ürünleri ticareti yapan Ragıp Oy, aslında tekstil mühendisi. Lise çağlarında ahşap gemi maketleriyle bu işe başlayan Oy, son üç yıldır figürle ilgileniyor.
İlk kez böyle bir yarışmaya katılan Oy, figürlerinin uluslararası alanda da çok iyi olduğunu gözlemlemiş: "Yurtdışındaki işlerin kalitesini gördük. Onların arasında yer almak çok hoştu, bize de çok büyük fayda sağladı... "
Oy, yarışma sayesinde Yunanlılarla da dost olduklarını söylüyor: "Yunanlı figürcüler, ’Biz Atina’da bir yarışma düzenliyoruz, siz de gelmelisiniz’ dediler. Biz orada bu kadar dostça davranacaklarını beklemiyorduk. Standart boyama alanında ikinci oldum, ayrıca Amerikan temalı bir başlık vardı. Burada da tüm Kızılderili figürlerinde üçüncü oldum. Engin Kayral jüri üyesiydi, ben onun üyeliği yarışmanın sonucu etkiler diye korkuyordum. Tam tersi oldu, benim bulunduğum kısma bakmadı. Yarışmada Türkiye’nin de isminin geçmesi çok iyi.
ÖNCE ARAŞTIRMA SONRA BOYAMA
Türkiye’de bu işin başını çeken Engin Kayral’ın modellere ilgisi 8 yaşında, hava subayı olan babası nedeniyle uçak maketlerine merak salarak başlamış.
Kayral figür boyama işini şöyle anlatıyor:
"Figürler, roman kahramanları, atlar, değişik yaratıklar, filmlerden karakterler olabilir ama genelde tarihi figürler tercih edilir. Tarihi figürler genelde 54 mm 90 mm arasındandır, daha küçüğünde detay görülmez, daha büyüğünde hatalar çok göze çarpar.
Bizim işimiz figürün boyanması. Figür yapımı ise bizden bağımsız, tek başına bir sanattır. Heykeltıraşlar 54 mm 90 mm veya 120 mm bir heykelcik yapar sonra bunun kalıbı alınıp döküm yapılarak çoğaltılır. Sırf bu işle uğraşan firmalar var. Biz ise figürü alıp monte ettikten sonra boyarız.
Tarihi figürler daha renklidir. Özellikle ortaçağ tarihi daha renkli olduğu için çok tercih ediliyor.
Tabii aslına uygun boyamak için bu iş tarihi araştırmaya da dayanır. Mesela bir Kurtuluş Savaşı figürü boyarken onu 1960’larda Türk ordusunda kullanılan kıyafetlere göre boyamak olmaz, ya da eline 1980’lerde kullanılan bir tüfek vermek.
Bu nedenle figür kutularında referans bilgisi olur ve biz de araştırırız. Atina’daki yarışma çok önemliydi. Jüri üyesiydim o yarışmada. Ben derece alan Ragıp Oy’u değerlendirmedim. Kurallar gereği kendi ülkenin yarışmacısına oy vermiyorsunuz."