Mini minnacık bir tutku

Güncelleme Tarihi:

Mini minnacık bir tutku
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2010 00:00

Özgür Eren arabakolik bir genç. Şimdiye kadar farklı modellerde otomobiller deneyip kendine en uygun olanı aradı. Sonunda Mini Cooper’a vuruldu. Arabasına aşkı o kadar büyük ki, diğer Mini sahipleriyle biraraya gelmek için www.miniciyiz.biz isimli bir internet sitesi kurdu. Kulübün üyeleri ilk kez geçen hafta 40 araçlık bir konvoyla Bahçeköy’de biraraya geldi.

Özgür Eren’in otomobil merakı birçok erkek çocuğu gibi küçük yaşlarda başladı. Çevresindekileri hep direksiyon başında gözledi. İlk icraatını 14 yaşında ablasının arabasını kaçırarak yaptı. Boş alanlarda biraz pratik yapayım, kullanmayı iyice öğreniyim derken yaşı 18’e geldi. Ehliyetini aldıktan sonra o artık bir arabakolikti. Sürekli yenilerini denemek istiyor bu yüzden durmadan araba modeli değiştiriyordu.
Mini Cooper’yla ilk kez 2004’de kuzeni sayesinde tanıştı. 2006’da artık onun da bir Mini’si vardı. Dün gibi hatırlıyor; “Metalik blue thunder (mavi yıldırım) 2 bin adet sınırlı üretilmiş bir otomobildi”. Peki bu modeli onun için bu kadar özel yapan ne? Özgür Eren, arabasının tarzının tarzına uyduğunu anlatıyor: “Öncelikle üzerinde çok oynayabileceğiniz bir araç. Dış görünümünü zevkinize göre değiştirebiliyorsunuz. Yaptığınız modifikasyonla yeri geldiğinde çok gaddar yeri geldiğinde sempatik ve masum görünebiliyor. Aksesuvarları bol. Ayrıca ufak, İstanbul gibi kalabalık bir şehirde kolay park ediliyor. Kısaca arabama resmen aşık oldum.”

EL BROŞÜRLERİ BASTIRILDI İMECE USULÜ ÇALIŞILDI

Özgür Eren, bir süre sonra aşık olduğu arabasını bir internet sitesiyle taçlandırmak istedi. Ve iki ay önce www.miniciyiz.biz adındaki adresi satın aldı. Amacı bu site aracılığıyla kendi gibi Mini kullananları veya sevenleri tek bir çatı altında toplamaktı. Arkadaşı Togay Tekşen’le kolları sıvayıp çalışmaya başladılar. 3-4 gün içinde ana sayfalarını tamamladılar. Ama önemli olan kısım sitenin içeriğini doldurmaktı. Bunun için de bol bol üyeye ihtiyaçları vardı. Hemen el broşürleri bastırıldı. İmece usulü çalışmaya başlandı. Geceleri sokak sokak gezerek Mini’si olanların araba camlarına el ilanları bırakıldı. Zamanla sitelerinin adı, kulaktan kulağa yayıldı. Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Antalya, Bursa ve Adana gibi önde gelen büyük şehirlerde toplam 275 üyeleri var. Bunlardan 200’e yakını Mini sahibi.
/images/100/0x0/55ead9d4f018fbb8f89ac21c

Site aynı zamanda bir sosyal platform. Üyeler burada sadece araçları hakkında değil güncel konularda da konuşuyor ve tartışıyor. Aralarında kaynaşıp yeni arkadaşlıklar kuruyor. Aktiviteler düzenleniyor.

BÜYÜK ARAÇLARIN TACİZİNE UĞRUYORUZ

Mini kullanan erkeklerin en büyük sıkıntısı otomobillerinin kadın arabası olarak görülmesi. Özgür Eren buna katılmıyor: “Küçük ve kullanımı kolay bir otomobil olduğu için böyle algılanıyor ama bir erkeği tatmin edecek kadar güçlü bir otomobil. İleride oğlum olursa ona hediye edene kadar saklamayı düşünüyorum.” Eren, bu otomobilleri kullanmanın zor yanları olduğunu da ekliyor: “Sahibini en zorlayan özelliği bakımlarının pahalı olması. Özellikle de yetkili servislerde. Özel servislerin fiyatları daha makul ama ne yazık ki özel servislerde yaptırılacak herhangi bir bakımda aracınız garanti dışı kalıyor. Kullanıcılar da bu nedenle ister istemez yetkili servislere götürmek zorunda kalıyor. Bir de küçük bir araba oluşu, trafikte büyük araçların umursamazca tacizlerine neden oluyor. Acı ama gerçek...”

HIZ PROBLEMİ YOK

Site üyeleri arasında r53 kasa kodlu Cooper S’ler en çok tercih edilenleri. Onu r56 kasa kodlu Cooper S takip ediyor. Clubman modelinin pek tutulmadığını düşünüyorlar. Kulüp üyesi Togay Tekşen, hız konusunda problemleri olmadığını söylüyor: “Güçlü motorları olduğu için hızlı otomobiller. Ben pek hız yapılmasını tavsiye etmiyorum ama bundan güvensiz bir araç olduğu sonucunu çıkarmayın.”

ZENGİN ARABASI DEĞİL

Mini üyeleri sıfır fiyatları biraz yüksek olsa da arabalarının zengin arabası olmadığı görüşünde. Onlara göre bu araçlara orta sınıf biri de rahatlıkla sahip olabilir. Ama buna değer: Arabaların dikkat çekme özelliği. Özgür Eren, trafikte sadece kadınların değil erkeklerin de yeterince ilgisini çektiklerini söylüyor: “Bu arabalarla yolda giderken gözlerin üzerinizde olduğunu hissediyorsunuz.”

SİTELERDEN MODİFİYE EDİLİYOR

Modifiye konusunda sınırsız denilecek kadar seçenek var. Frenlerinden yürüyen aksamına, motorundan gövdesine kadar her yeri için ayrı aksesuvar ve parçalar üretiliyor. Tabii bu parçaları Türkiye’de bulmak zor. ABD’deki sitelerden alışveriş yapmak gerekiyor.

MİNİ KULLANANLAR ANLATIYOR

KARŞI CİNSİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR
Gamze Ayhan (20) Bilgi Üniversitesi Ekonomi İkinci sınıf öğrencisi
2003 model, metalik kırmızı renkli arabamı 3.5 yıldır kullanılıyorum. Beni en çok çeken tasarımı ve hızı oldu. Aynı zamanda kendine göre çok çekici bir araba. Karşı cinsin ilgisini çekiyor. Yoldan her geçen önce arabama sonra bana bakıyor. Modifiye etmek de kolay. Ben arabama film ve iyi bir müzik sistemi taktırdım. Şimdi jantlarını değiştirmeyi düşünüyorum.

ÜYELER ARASINDA GÜZELLİK YARIŞMASI OLACAK
Yekta Doğan (22) İTÜ Maden Mühendisliği öğrencisi
Performansının iyi olmasından etkilenerek 2.5 sene önce siyah rengini aldım. Trafikte dikkat çekiyor. Sitenin kurucusu arkadaşımdı onun aracılığıyla üye oldum. Pistler açılırsa site üyeleri arasında yarış düzenlemeyi düşünüyoruz. Gelecek ay da üyeler arasında bir güzellik yarışması olacak.

ERKEKLER TAKİP EDİYOR
Anet Obapınar (26) Müzik Öğretmeni
İki senedir kullanıyorum. Benimki 2007 model Cooper S. Trafikte kadın kullanıcıları çok olduğu için dikkat çekiyor. Takip edenler bile oluyor. Özellikle erkekler sürücülerin araçlara ilgisi yoğun. Bu yüzden siyah renk olmasını istedim. Camlarına film yaptırdım. Bir de polislerin bu arabaların üzerine yoğunlaştığını düşünüyorum. Her hafta çeviriyorlar. Bunu kabul etmiyorlar ama bana kalırsa modifiye olması ve renkleri dikkatlerini çekiyor. Siteyle bir arkadaşım aracılığıyla tanıştım. İyi dostluklar kuruldu. Trafikte birbirimizi tanıyor, selamlıyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!