Cahit AKYOL cakyol@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2009 00:00
Beyoğlu’nda açılan Mimolett Restaurant’ın 400 çeşitlik zengin şarap kavından iki genç hanım sorumlu.
Someliye yani şarap garsonluğu zor ve ciddi bir meslek. Restoranın kavındaki bütün şarapları tanıyacak, hangi yemeğin yanına hangisinin yakışacağını bilecek ve masasına gittiğiniz kişinin zevkine göre öneri yapacaksınız. Belki de bu ağır mesuliyetten olsa gerek, someliye denince akla az gülen, burnundan kıl aldırmayan, jilet tıraşlı, ortayaş üstü erkekler geliyor. Ancak İstanbul Beyoğlu’nda açılan Mimolett adlı lokanta bu asık suratlı someliye imajını kökten değiştirecek gibi. İkisi de birbirinden hoş iki hanım someliye müşterilerin damak zevkleri kadar göz zevkine de hitap ediyor.
İnci Özay 29 yaşında. 14 yıl önce Milliyet Gazetesi’nin ülke çapında düzenlemiş olduğu Dans ve Müzik Yarışması’nda okulunu temsil ederek, Türkiye Modern Dans Şampiyonluğu var. Üniversite eğitimimi
sinema-TV üzerine yapmış. Sinema ve reklam filmlerinde asistan olarak çalışmanın yanı sıra 50’yi aşkın reklamda ve Komser Şekspir filminde rol almış. Ama asıl tutkusu gastronomi: “Çocukluğumdan beri tutkunu olduğum
yemek sanatında profesyonelleşmek için 5 yıl önce Amerika’ya gittim. Johnson & Wales Üniversitesi, Miami Kampüsü’nde gastronomi okudum. Ardından İstanbul’a dönüp Kuruçeşme’de Hotel Les Ottomans’da ızgara kısım şefliği yaptım. Bu arada şarap üzerine de çeşitli eğitimler aldım. Türkiye’deki birçok otel ve restoranda someliyelik üzerine eğitimler verdim. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Londra’da düzenlediği Türk Şaraplarını Tanıtım Gecesi’ne görev aldım. 5’inci Dünya Su Forumu’nda da Yiyecek ve İçecek Koordinatörü olarak çalıştım” diyor. Şu anda Mimolett Restaurant’ta Head Sommelier (baş şarap garsonu) olarak görev yapıyor.
ŞARAP MERAKI ANNEANNESİNDEN KALMA
Restoranın bir diğer şarap garsonu ise İlkgün Çam (26). Çam, İzmirli. Şarapla ilk tanışması küçük yaşlarda anneannesinin kendi bağlarında yetiştirdiği üzümlerden evde yaptığı şaraplarla olmuş: “Lise yıllarında kendi şaraphanemi kurmaya ve kendi şaraplarını yapmaya karar vererek ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’ne girdim. Okulda şarapla ilgili teorik dersler aldım. Üniversitedeyken öğrendiğim teorik bilgileri Kavaklıdere ve Corvus’ta stajlar yaparak pratiğe dönüştürdüm. Şarap eğitimi veren bir şirkette 2 yıl şarap danışmanı olarak çalıştım” diyor. İlkgün Çam’ın Advanced WSET (İleri Şarap) eğitimi var.
SIRASELVİLER’İN YENİ GÖZDESİMimolett, geçen ay başı Taksim Sıraselviler Caddesi’nde 120 yıllık tarihi bir binada açıldı. Sahibi, ketch, l’Atelier de Robouchon gibi Michelin yıldızlı lokantalarda çalışmış olan şef Murat Bozok. Kavında 400’ü aşkın şarabın bulunduğu Mimolett haftanın her günü açık.