Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2005 00:00
Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerindeki Kültür Bakanlığı Sanat Galerilerinde sergilenmek üzere, resmi yazıyla tablolar isteniyor.Yazıyı yazan Kültür Bakanlığı. Yazının yazıldığı ve tabloların istendiği yer, Ankara ile İzmir Resim ve Heykel Müzeleri. İstenen tablo sayısı tam 500.Hayır, bugün ya da dün değil. Yaklaşık oniki, onüç yıl önce. Emir büyük yerden ya, yıllar önce bu müzelerden istenen ve dolayısıyla gönderilen bu tablolar müzelere geri dönmüyor!..Milyonlarca dolar değerinde 500 tablo yok!.. Bu resimler, tablolar nerede?..ORİJİNAL Mİ, DEĞİL Mİ?TBMM’nin salonlarında, kulislerinde, toplantı odalarında, yine yıllar önce seramik sehpalar var. O sehpaların yerinde yıllardır yeller esiyor!.. Nerede bunlar?..Meclis yönetimi eşya ve demirbaş denetimi yapmıyor mu?.. Yapıyorsa, bu denetimin sonucu ne?..Bunun dışında, TBMM’ye bağlı sarayların elinde bulunan güzel sanatların çeşitli dallarına ait eserler, tam ve orijinal olarak yerlerinde duruyor mu?.. Duran eserler gerçekten orijinal mi?.. Orijinalleri ile değiştirildiği tesbit edilen tablolar var mı?..Bu soruların değeri milyonlarca dolarla ifade ediliyor. Soruları soran CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla.56 VE ÖTESİTanla yazılı soru önergesinde, Meclis Başkanından bunların yanıtlarını istiyor. Eserler var mı, yok mu, orijinalleri değişti mi, değişmedi mi, gibi sorular, insana ister istemez ‘buralarda bir şeyler mi olmuş’ izlenimi veriyor. Bir şey yoksa, zaten neden bu sorular?..Tanla’nın Kültür ve Turizm Bakanı Atilla
Koç’a yönelttiği sorular da, yine aynı izlenimi yaratıyor. Hem Resim ve Heykel Müzelerine dönmeyen eserler, hem de:‘Değişik tarihlerde devlet sergilerinden toplanan, değişik sanatçıların sergilerinden satın alınan, 1956’da Meclis tabloları sergisinden ve değişik biçimlerde temin edilen güzel sanatların çeşitli dallarındaki (resim, heykel, seramik, desen v.b.) eserlerin orijinalleri Bakanlığınızda eksiksiz olarak bulunmakta mıdır?..’Devletin gelir, gider ve mallarının denetimi, yasaya göre, Sayıştay’a ait. Sayıştay adı geçen müzeleri en son hangi tarihte denetliyor?.. Hangi sonuçlara ulaşıyor?..MİLLİ KÜTÜPHANEŞöyle bir olay anımsıyorum.90’lı yıllarda Milli Kütüphane’den resimler kayboluyor. Bunun üzerine bir komisyon kuruluyor. Daha sonra kimler bilmiyorum, birileri kaybolan resimlerin parasını ceplerinden ödüyor. Ama, resimler geri dönmüyor.Zaman zaman şu tablolar, bu halılar, öteki gümüşler, beriki eşyalar ya mahzenlerde çürümeye terkediliyor ya kayboluyor ya gönderildiği yerden geri dönmüyor. Bu tür açıkların hangi siyasal iktidar dönemine rastladığı hiç farketmiyor.Şimdi bunlara toplu bir yanıt, sonrasında da köklü bir çözüm gerek.Ilısu lobisiŞu anda ‘en dertli yatırım nerede’ diye sorulsa, devlette görev yapan önemli bir kesimden ‘Ilısu Barajı’ yanıtını almak mümkün.Ilısu Barajı’nın yapımı uluslararası arenada tam çıkar kavgasına dönüşmüş bulunuyor. Barajla ilgilenen her kesimin kendine göre bir beklentisi var.Önce bazı komşularımız!..
Atatürk Barajı, bir tarihte komşularımızın ‘şu kadar su verin, bu kadar su bırakın’ istekleri nedeniyle, gerilimlere yol açıyor. Bugün Ilısu Barajı için de, benzer baskılar eksik değil. ‘Barajdan vazgeçin’ türünde!..Bunun dışında, gerçek bir tarihi miras olan Hasankeyf nedeniyle, barajın yapımına karşı çıkan içerde ve dışarda etkin bir lobi var. Komşularımız haklı değil, dışardakileri bilemem ama, içerde Hasankeyf’in kurtarılması için çalışanlar haklı!.. Çünkü, baraj gölü Hasankeyf’i sular altında bırakıyor.Şu anda barajın yapımı sürüyor. Türk ve bazı yabancı firmalar ortaklığında. Ilısu’nun geleceğini merak ediyorum!..
button