Güncelleme Tarihi:
Bilardoya nasıl başladınız?
- 2001’de babamı kaybettikten sonra boşluğa düşmüştüm. Okulun yanında bir oyun salonu vardı, öğle aralarında gidiyordum. İlk zamanlar toplara vurarak rahatlıyordum. Sonraları düzenli oynamaya başladım. Öğrenip kendimi geliştirdikçe çok daha keyif aldığım ve vazgeçemediğim bir tutku haline geldi bilardo.
Çevrenizden bu konuda ne gibi tepkiler aldınız?
- Türkiye’de bilardo bir kahvehane ve erkek oyunu olarak görüldüğü için ilk başladığım zamanlarda çevremden pek destek almadım. Fakat zamanla başarılarımı görünce ailem ve arkadaşlarım da desteklemeye başladı.
Milli takıma nasıl seçildiniz?
- Yaklaşık dokuz yıl önce yakın arkadaşlarımın ısrarıyla Türkiye Bilardo Şampiyonası’na katıldım. Bu turnuvada üçüncü olarak milli takıma katılma hakkı kazandım.
Türkiye’yi nerelerde temsil ettiniz?
- 2006 ve 2007’de Avrupa Bilardo Şampiyonaları’na katıldım. 2008 ve 2010’da Kore’de Semih Saygıner ile ‘Trick Shot Show’ (bilardo gösterisi) yaptım.
Bu sporun zor tarafları var mı?
- Bilardo pahalı bir spor. Sponsorunuz yoksa çok fazla fırsattan yararlanamıyorsunuz. Türkiye’de sponsor bulmak kolay değil. Bunun için önce bir başarı sağlamanız gerekiyor fakat yurtdışında başarılı olabileceğinize inandıkları zaman sponsor oluyorlar.
Bilardo sizin için bir meslek olabilir mi?
- Çok fazla para kazandırmıyor. Fakat sürekli bir sponsor olanağı sağlanabilirse, tabii ki meslek olarak devam ettirilebilir. Türkiye’de sponsor desteği yok denilebilecek kadar az. Amerika’da daha fazla destek gördüm bu konuda.
KAHVE SPORU DEĞİL
Liseyi TED Ankara Koleji’nde okuyan Neslihan Gürel (26), Bilkent Üniversitesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde okurken eğitimine New York’ta devam etmeye karar verdi. Hayallerini gerçekleştirmek için ABD’ye yerleşen Gürel, moda pazarlaması eğitiminin yanında bilardoculuk hayatını da sürdürüyor. Babasını kaybettiğince terapi olsun diye bilardoya başlayan ve altı yıl Türkiye Milli Bilardo Takımı’nda yer alan Neslihan Gürel, artık bireysel olarak dünya turnuvalarında şampiyonluk arayışlarını sürdürüyor. Gürel’e göre en büyük başarısı; bilardoya kuşkuyla bakan ailesi ve çevresine bunun bir kahvehane oyunu değil spor olduğunu kanıtlamak.
BAŞARIYA KOŞUYOR
*2006 ve 2007’de Avrupa Bilardo Şampiyonası’nda Türkiye’yi iki kez
temsil etti.
*2008’de dünyadaki en iyi bilardo oyuncularının yer aldığı Japonya’da düzenlenen ‘All Japan’ şampiyonasına katıldı.
*ABD’de yaşamaya başladığı 2009’da Florida’da yapılan ‘Ozone Billards’ ve New York’ta düzenlenen ‘Tri State’ turnuvalarında birinci oldu.
*2010’da ABD elemelerini geçerek Çin’de düzenlenen Dünya Bilardo Şampiyonası’na katıldı.
*JPNIWT New York Eyaleti Profesyonel Kadınlar Bilardo Turnuvası’nda ilk üçte yer aldı.
*Dünyanın en ünlü bilardo dergilerinden ‘Inside Pool’un 2010 Ekim sayısına kapak oldu. Dergi, Gürel’e sekiz sayfa yer ayırdı.