Milli bisikletçiler kansere karşı 2000 kilometre pedal çevirecek

Güncelleme Tarihi:

Milli bisikletçiler kansere karşı 2000 kilometre pedal çevirecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2006 00:00

Bisiklet Milli Takımı üyesi sporcular, kansere karşı kampanya başlattı. Bisikletleriyle 15 kent ve kasabayı dolaşacak olan sporcular, uğradıkları şehirlerde broşür dağıtacak, konferanslara katılacak, kansere karşı önlemler alınması ve bisiklet sporunun yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütecek.

Kanserle mücadele için 2000 kilometre pedal çevirecek olan takımda 12 erkek ve 6 kız sporcu yer alıyor. Dün İstanbul’da şehir turuyla kampanyayı başlatan bisikletçiler bugün İstanbul’dan ayrılıyor. Yolculuk, 23 Eylül’de Antalya’da son bulacak.

Dünyada her yıl 10 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan, dünyadaki ölümlerin de yüzde 12’sini oluşturan kansere karşı bisikletçiler harekete geçti. Roche İlaç Grubu’nun bir toplumsal sorumluluk projesi olarak ele aldığı ve sponsoru olduğu bu kampanyanın adı, "Mavi Bisiklet - Kanserde Erken Teşhis İçin Yolaçık."

14 GÜNDE 2 BİN KM

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı ve Türkiye Bisiklet Federasyonu’nca da desteklenen kampanya dün saat 11.00’de Taksim Meydanı’nda başladı. Bugün Suadiye’deki Hotel Suadiye’den yine İstanbullu bisikletçilerle hareket edip Pendik’e kadar gidecek olan ekip buradan kenti terk edip İzmit’e doğru yol alacak.

Türkiye A Milli takımındaki 18 bisikletçinin memleketi İzmit’ten Sakarya’ya geçecek takım buradan Bilecik, Eskişehir, Sivrihisar, Ankara, Kulu, Konya, Akşehir, Eğirdir, Isparta, Burdur, Alanya üzerinden Antalya’ya varacak.

14 günlük yolculuk sırasında sporcular 2000 kilometre boyunca pedal çevirecek. Takımın başında bulunan Milli Takım Antrenörü Suat Torgay, Türkiye’nin en başarılı bisiklet sporcularından oluşan ekibin, hem bu önemli projeye destek vermek hem de bisiklet sporunun yaygınlaştırılmasına hizmet etmek için yola çıktıklarını söyledi. Geçtikleri kentlerdeki belediyelerin geçici olarak parkurlar oluşturacağını belirten Torgay, "Bu parkurların kalıcı kılınması için çaba sarf edeceğiz" dedi.

Kampanya sırasında şehirlerde düzenlenecek geçici bisiklet parkurlarında vatandaşlar da pedal çevirerek sporculara destek verecek. Roche ilaç firması da, kansere karşı duyarlılığı artıran, erken teşhis bilincini yaygınlaştıran kampanyayı destekliyor.

Firma her katılımcı adına, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı’nın uygun göreceği yerlerde, mamografi merkezlerinin kurulması amacıyla oluşturulan fona katkıda bulunacak.

Bisikletçilere eşlik edecek "Roche Mavi Bisiklet" TIR’ında ise uzmanlar kanserle ilgili bilinçlendirme toplantıları yapılacak. Toplantılarda; akciğer kanseri, meme kanseri, lenfoma, kolon kanseri, cilt kanseri konularında detaylı bilgiler verilecek ve erken teşhisin önemine dikkat çekilecek.

Babasını ve teyzesini kanserden nasıl kaybetti, anlatacak

Hasan Bayraktar, kanser hastası babasını ve teyzesini 2004’te birbiri ardına kaybetmiş. Kampanyanın kendisi için çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, "Babamın hastalığı iki yıl geç teşhis edilmeseydi bugün aramızda olacaktı" dedi. Genç bisikletçi, yol boyunca uğranılacak noktalarda babası ve teyzesiyle yaşadığı deneyimleri de vatandaşlara aktarmayı düşünüyor.

EMİN MÜFTÜOĞLU (Bisiklet Federasyonu Başkanı)

Bisiklet kansere karşı bire bir


Bisikletin yaygın kullanıldığı kentlerde hava kirliliği, egzoz gazından yayılan kurşun oranı az. Bu da kanser riskini azaltıyor. Tüm sporcular gibi bisikletçiler de sigara içmez. Bisiklet kanser ilacı gibidir. Yapılan araştırmalar bisikletçilerin kolesterol düzeylerinin düşük olduğunu gösteriyor. Damar sertliği hastalığına yakalanmadıkları, kalp hastalarının sayısının çok düşük olduğu, yüksek tansiyon ve obezite oranının az olduğu belirlenmiş. Bisikletçi kadınların bacaklarında, diğerlerine oranla çok daha az selülite rastlanmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!