Midye dolmada en iyi 10 adres

Güncelleme Tarihi:

Midye dolmada en iyi 10 adres
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 25, 2005 00:00

Bir Ermeni mezesi olan midye dolmanın fanatiÄŸi çok. Özellikle içki masasında veya içkili bir gece sonrasında, ya da yaz akÅŸamları deniz kenarına kurulan masalarda tercih ediliyor. Bir oturuÅŸta 50 tane yediÄŸini söyleyenler, birkaç kiÅŸi bir araya gelip tepsi kapatanlar var.Ağırlıklı olarak Mardinliler tarafından yapılan ve satılan midye dolma üzerine mutlaka limon sıkmak gerekiyor. Ä°stanbul’da deniz kirliliÄŸi dolayısıyla yoÄŸun cıva içerdiÄŸinden fazla yenmemesi tavsiye ediliyor. Müdavimleri en lezzetli midye dolmaların seyyar tezgahlarda bulunacağını söylüyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize en iyi midye dolma nerelerde bulunur diye sorduk. Listeye Ä°stanbul ve Ä°zmir ağırlığını koydu. EN Ä°YÄ° 101. Kıyı Restoran - Ä°STANBUL2. Seyyar Hikmet - Ä°STANBUL3. Foça Restoran - Ä°STANBUL4. Nesos Restoran - AYVALIK5. Seyyar Åžakir - Ä°ZMÄ°R 6. Mercan - Ä°STANBUL7. Kemal’in Yeri - Ä°ZMÄ°R8. Hayrettin BeÅŸ Åžarküteri - Ä° ZMÄ°R9. Åžampiyon - Ä°STANBUL10. Deniz Restoran - Ä°ZMÄ°RKIYI RESTAURANTTarabya’da 39 senedir hizmet veren balık restoranı Kıyı’da, midye dolmaları aşçı Kemal Usta yapıyor. Tek boy olan midye dolmaların tanesi 4 YTL. Lezzet sırrı ise malzemenin farklı kullanımında saklı. Kıyı Restoran’ın dolmalarında, pirinç az, kuÅŸ üzümü, fıstık, soÄŸan gibi malzemeler ise bol kullanılıyor. Midyeler Kavak’taki midyecilerden alınıyor. Todari Rizo’nun sahibi olduÄŸu restoranın baÅŸka bir ÅŸubesi yok. Her gün 12.00 ile 24.00 saatleri arasında açık. Ajda Pekkan, Hülya AvÅŸar gibi birçok ünlü müdavimi var. Kefeliköy Caddesi. No: 126 Tarabya. Tel: (212) 262 00 02SEYYAR HÄ°KMETGalatasaray Liselilerin midyecisi28 yıldır BeyoÄŸlu Balık Pazarı’nın Ä°stiklal Caddesi giriÅŸinde midye satıyor. Müşterileri saÄŸdaki çiçekçinin etrafında olmasından hemen tanıyorlar onu. Midyelerinin tanesi 300-400 bin lira. Hafta içi 18.00 ile 02.00 arası, haftasonu saat 20.00’den 02.00’ye kadar midye satıyor. Midye dolmaları kendi hazırlıyor ve müşterilerinin dolmalarını çok farklı bulduÄŸunu söylüyor. Hikmet’in müşterilerini Galatasaray Lisesi öğrencileri, bu liseden mezun olup profesör, doktor, mühendis çıkmış insanlar oluÅŸturuyor. Ãœnlü müşterilerinin adını vermek istemiyor. FOÇA RESTORANAçılalı dokuz ay olduFoça Restaurant, dokuz ay önce açıldı. Hür türlü deniz mahsulü bulunuyor. Midye dolmaları aşçı Nevzat Ekiz hazırlıyor. Kum midyesi ve dolma midye satılıyor, kum midyeler genelde fırın ve tavada kullanılıyor. Dolma midyelerin tanesi 2 YTL. Nevzat Ekiz, midye dolmaları içi kurumadan piÅŸirdikleri için lezzetli olduÄŸunu söylüyor. Midyeler Sarıyer’den günlük olarak alınıyor. Åžubesi yok. 12.00-02.00 arası açık. Ãœnlü müdavimleri arasında Metin Akpınar, Ä°brahim Ãœzülmez, Cem Davran, Zuhal Olcay ve Aziz Yıldırım gibi isimler bulunuyor. Turgut Özal Bulvarı No: 111 Sahilyolu, Küçükyalı. Tel: (216) 519 86 86NESOS RESTORANTüm midye çeÅŸitlerinde iddialıMezeleri ve baÅŸka yerde rastlanmayan lezzetleri ile tanınan restoranın ünü, özel olarak hazırlanmış midyelerden geliyor. Tereyağı ve ÅŸarap soslu ‘akoades’, viski ve ÅŸarap soslu ‘shell’ canlı olarak servis ediliyor. KaÅŸarpeyniri ile fırınlanmış ‘kideniya’, kuşüzümü ve özel baharat çeÅŸitleriyle harmanlanan pirinçle yapılan midye dolma, Ayvalık’ta yetiÅŸen özel otların eÅŸliÄŸinde sunulan midye salata, Nesos’un spesiyalleri. Restoran, kış aylarında 08.30-24.00 arası açık. Yaz aylarında 02.00’ye kadar hizmet veriyor. Servis 13.00’te baÅŸlıyor. 14 yıllık mekanın iÅŸletmecisi Murat TekinoÄŸlu. Midyeleri kendi eliyle seçiyor. Midye dolmanın porsiyonunda 8 tane bulunuyor ve fiyatı 8 YTL.Yaz aylarında rezervasyon mutlaka gerekli. Mithat PaÅŸa Mah. Sahilboyu No: 19 Cunda Adası - Ayvalık. Tel: (266) 327 17 48 / 327 22 39SEYYAR ÅžAKÄ°RKışın Ä°zmir’de yazın ÇeÅŸme’deMardinli babası Hüseyin Akagündüz’den bayrağı alan Åžakir Akagündüz, Ä°zmir’in en tanınmış midyecilerinden. 1969 yılından beri babadan kalma midyeciliÄŸi 13 yıldır sürdüren Åžakir, kış sezonunda Göztepe Parkı’nda, yaz aylarında ise ÇeÅŸme’de çalışıyor. Midyeler Karaburun ve Pınar’ın ÇeÅŸme’deki çiftliÄŸinden geliyor. Evde annesi tarafından yapılan midyelere sipariÅŸ üzerine kuşüzümü, fıstık ekleniyor. Günde 2 bine yakın midye tepside satılıyor. Fiyatları 20 ile 50 Yeni KuruÅŸ arasında deÄŸiÅŸiyor. Seyyar ama telefonla ulaÅŸmak mümkün. Tel: (536) 584 16 58.MERCANÄ°stanbul’da yedi ÅŸubesi varMercan’daki midye dolmalar Tokatlı Ali Usta’nın ellerinden, Mercan’ın sahibi Bülent Tamkaynak’ın 80 yıllık dede formülüyle çıkıyor. Dolmalar genelde tek boy ve tanesi 25 Yeni KuruÅŸ. BeyoÄŸlu Balık Pazarı’nda üç, Kadıköy’de üç, Etiler’de bir ÅŸubesi olan Mercan, Etiler Bebek YokuÅŸu ve Kadıköy’e birer ÅŸube daha ekleyecek. Etiler Mercan 1994 yılında açılmış. Midyeleri Sarıyer’den günlük olarak alıyorlar ve kabuklarını ilk Mercan çalışanları açıyor. Bülent Ersoy, Orhan Gencebay, Ä°brahim Tatlıses, Emre Kınay ve Sezen Aksu gibi isimleri Mercan’da görmek mümkün. Mercan, Etiler Bebek YokuÅŸu No: 12 Tel: (212) 257 06 90 KEMAL’İN YERİÖzel sosla servis ediliyorAlsancak’ta Ersin Özkan, Ä°dris Demirok, Zafer Demirok’un sahibi olduÄŸu Kemal’in Yeri, 60 yıldır müşterilerine midye çeÅŸitleri sunuyor. Mekanda Karaburun’dan çıkarılan midyeler kullanıyor. Özel soslu ızgara midye spesiyalleri arasında. Kendilerine ait özel midye sosları var. Ä°talyan midyesi, midye dolma, midye pilaki, içli midye, midye ÅŸiÅŸ çeÅŸitleri var. Bir porsiyon midye dolmanın fiyatı 2.5 YTL. İçinde altı tane midye dolma bulunuyor. Åženol Usta’nın yaptığı dolmalar, reçetesi kendisine ait özel bir sosla servis ediliyor. Gazi Kadınlar Sokağı No: 20/A Alsancak - Ä°zmir. Tel: (232) 422 31 90.HAYRETTÄ°N BEÅž ÅžARKÃœTERÄ°Denizden kendi dalgıçları çıkarıyorHayrettin ve Ahmet Akalan kardeÅŸlerin Karşıyaka Bostanlı semtinde açtıkları Hayrettin BeÅŸ Åžarküteri, 25 yıldır midye dolma satıyor. Kendi dalgıçları tarafından Karaburun’dan çıkartılan midyelerin en büyük özelliÄŸi hijyenik olması. Midye dolmanın malzemesini ise anneleri hazırlıyor. İçinde çam fıstığı, kuşüzümü, karabiber, yenibahar, az tarçın, özel baharatlar yer alıyor. SipariÅŸ üzerine fıstıklı da yapılıyor. Haftaiçi 3, haftasonu ise 5 bin adet midye satıyorlar. Tane fiyatı 15 ve 20 Yeni KuruÅŸ. Ä°zmir’in tanınmış iÅŸadamları ve bürokratları müşterileri arasında. Åžehitler Bulvarı No: 1 Bostanlı - Karşıyaka. Tel: (232) 336 71 85.ÅžAMPÄ°YONSahibinin elinden midye dolmaMidyelerini günlük olarak Kavak’taki midyecisinden alıyor. Midye dolmaların tanesi 40 Yeni Kuruş’tan satılıyor. Lezzet sırlarını açıklamayan Åžampiyon’da dolmalar, mekanın sahiplerinden de olan Galip Tokgöz tarafından yapılıyor. Hafta içi saat 10.00’dan gece 23.00’e, haftasonu ise aynı saatten 01.00’e kadar açık. BeyoÄŸlu Balık Pazarı’ndaki merkezi dışında BeÅŸiktaÅŸ, Bostancı, Kızıltoprak, Ãœmraniye’de de ÅŸubeleri var. Kadıköy ÅŸubesi ise açılmak üzere. Balık Pazarı’ndaki Åžampiyon’un ünlü müdavimleri arasında Süheyl ve Behzat Uygur kardeÅŸler, Deniz PulaÅŸ gibi isimler var. Tel: (212) 251 25 11DENÄ°Z RESTORANÄ°yisi deÄŸilse midye yokYılmaz Çelikkaya’nın sahibi olduÄŸu Deniz Restoran, 25 yıldır 1. Kordon’da hizmet veriyor. GeniÅŸ bir midye mönüsüne sahip olan restoranın midyeleri Pınar’ın ÇeÅŸme’deki çiftliÄŸinden ve Ayvalık’tan geliyor. Midyeler, uluslararası alanda ödüllere sahip, 47 yıllık aşçıbaşı Hayrettin Meydan tarafından yapılıyor. Ancak midye dolma yemek için gitmeden önce telefon etmenizde fayda var. Ä°yisini bulamazlarsa yapmıyorlar çünkü. Ä°steÄŸe baÄŸlı olarak, önceden sipariÅŸ verilirse de midye dolma yapılıyor. Porsiyon fiyatı 5 YTL. İçinde dört tane midye dolma bulunuyor. Tel: (232) 464 44 99 - 422 06 01. Atatürk Caddesi No: 188/B Ä°zmir. Gurmelerden, yemek kültürü yazarlarından, gazeteci ve gezginlerden oluÅŸan büyük jüri seçtiGurme, yazar ve gazeteci: Güngör UrasSeyahat yazarı, gurme: Mehmet YaÅŸinSinema eleÅŸtirmeni ve gurme: Atilla DorsayÄ°zmirli gurme: Ahmet GüzelyaÄŸdökenÄ°zmirli Hürriyet yazarı: Ebru ÇapaTur Rehberleri BirliÄŸi BÅŸk.: Åžerif YenenAdanalı gurme: Tayyar ZaimoÄŸluYelkenci, teknesiyle sahilleri dolaşıyor: Sedat ZincirkıranDamak tadı kılavuzlarından, gazeteci : Ali SirmenHürriyet Cumartesi’nin yemek kültürü yazarı: Figen BaturÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!