Midye dolmada en iyi 10 adres

Güncelleme Tarihi:

Midye dolmada en iyi 10 adres
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 00:20

Bir Ermeni mezesi olan midye dolmanın fanatiği çok. Özellikle içki masasında veya içkili bir gece sonrasında, ya da yaz akşamları deniz kenarına kurulan masalarda tercih ediliyor. Bir oturuşta 50 tane yediğini söyleyenler, birkaç kişi bir araya gelip tepsi kapatanlar var.

Ağırlıklı olarak Mardinliler tarafından yapılan ve satılan midye dolma üzerine mutlaka limon sıkmak gerekiyor. İstanbul’da deniz kirliliği dolayısıyla yoğun cıva içerdiğinden fazla yenmemesi tavsiye ediliyor. Müdavimleri en lezzetli midye dolmaların seyyar tezgahlarda bulunacağını söylüyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize en iyi midye dolma nerelerde bulunur diye sorduk. Listeye İstanbul ve İzmir ağırlığını koydu.

EN İYİ 10

1. Kıyı Restoran - İSTANBUL

2. Seyyar Hikmet - İSTANBUL

3. Foça Restoran - İSTANBUL

4. Nesos Restoran - AYVALIK

5. Seyyar Şakir - İZMİR

6. Mercan - İSTANBUL

7. Kemal’in Yeri - İZMİR

8. Hayrettin Beş Şarküteri - İ ZMİR

9. Şampiyon - İSTANBUL

10. Deniz Restoran - İZMİR

KIYI RESTAURANT

Tarabya’da 39 senedir hizmet veren balık restoranı Kıyı’da, midye dolmaları aşçı Kemal Usta yapıyor. Tek boy olan midye dolmaların tanesi 4 YTL. Lezzet sırrı ise malzemenin farklı kullanımında saklı. Kıyı Restoran’ın dolmalarında, pirinç az, kuş üzümü, fıstık, soğan gibi malzemeler ise bol kullanılıyor. Midyeler Kavak’taki midyecilerden alınıyor. Todari Rizo’nun sahibi olduğu restoranın başka bir şubesi yok. Her gün 12.00 ile 24.00 saatleri arasında açık. Ajda Pekkan, Hülya Avşar gibi birçok ünlü müdavimi var. Kefeliköy Caddesi. No: 126 Tarabya. Tel: (212) 262 00 02

SEYYAR HİKMET

Galatasaray Liselilerin midyecisi

28 yıldır Beyoğlu Balık Pazarı’nın İstiklal Caddesi girişinde midye satıyor. Müşterileri sağdaki çiçekçinin etrafında olmasından hemen tanıyorlar onu. Midyelerinin tanesi 300-400 bin lira. Hafta içi 18.00 ile 02.00 arası, haftasonu saat 20.00’den 02.00’ye kadar midye satıyor. Midye dolmaları kendi hazırlıyor ve müşterilerinin dolmalarını çok farklı bulduğunu söylüyor. Hikmet’in müşterilerini Galatasaray Lisesi öğrencileri, bu liseden mezun olup profesör, doktor, mühendis çıkmış insanlar oluşturuyor. Ünlü müşterilerinin adını vermek istemiyor.

FOÇA RESTORAN

Açılalı dokuz ay oldu

Foça Restaurant, dokuz ay önce açıldı. Hür türlü deniz mahsulü bulunuyor. Midye dolmaları aşçı Nevzat Ekiz hazırlıyor. Kum midyesi ve dolma midye satılıyor, kum midyeler genelde fırın ve tavada kullanılıyor. Dolma midyelerin tanesi 2 YTL. Nevzat Ekiz, midye dolmaları içi kurumadan pişirdikleri için lezzetli olduğunu söylüyor. Midyeler Sarıyer’den günlük olarak alınıyor. Şubesi yok. 12.00-02.00 arası açık. Ünlü müdavimleri arasında Metin Akpınar, İbrahim Üzülmez, Cem Davran, Zuhal Olcay ve Aziz Yıldırım gibi isimler bulunuyor. Turgut Özal Bulvarı No: 111 Sahilyolu, Küçükyalı. Tel: (216) 519 86 86

NESOS RESTORAN

Tüm midye çeşitlerinde iddialı

Mezeleri ve başka yerde rastlanmayan lezzetleri ile tanınan restoranın ünü, özel olarak hazırlanmış midyelerden geliyor. Tereyağı ve şarap soslu ‘akoades’, viski ve şarap soslu ‘shell’ canlı olarak servis ediliyor. Kaşarpeyniri ile fırınlanmış ‘kideniya’, kuşüzümü ve özel baharat çeşitleriyle harmanlanan pirinçle yapılan midye dolma, Ayvalık’ta yetişen özel otların eşliğinde sunulan midye salata, Nesos’un spesiyalleri. Restoran, kış aylarında 08.30-24.00 arası açık. Yaz aylarında 02.00’ye kadar hizmet veriyor. Servis 13.00’te başlıyor. 14 yıllık mekanın işletmecisi Murat Tekinoğlu. Midyeleri kendi eliyle seçiyor. Midye dolmanın porsiyonunda 8 tane bulunuyor ve fiyatı 8 YTL.Yaz aylarında rezervasyon mutlaka gerekli. Mithat Paşa Mah. Sahilboyu No: 19 Cunda Adası - Ayvalık. Tel: (266) 327 17 48 / 327 22 39

SEYYAR ŞAKİR

Kışın İzmir’de yazın Çeşme’de

Mardinli babası Hüseyin Akagündüz’den bayrağı alan Şakir Akagündüz, İzmir’in en tanınmış midyecilerinden. 1969 yılından beri babadan kalma midyeciliği 13 yıldır sürdüren Şakir, kış sezonunda Göztepe Parkı’nda, yaz aylarında ise Çeşme’de çalışıyor. Midyeler Karaburun ve Pınar’ın Çeşme’deki çiftliğinden geliyor. Evde annesi tarafından yapılan midyelere sipariş üzerine kuşüzümü, fıstık ekleniyor. Günde 2 bine yakın midye tepside satılıyor. Fiyatları 20 ile 50 Yeni Kuruş arasında değişiyor. Seyyar ama telefonla ulaşmak mümkün. Tel: (536) 584 16 58.

MERCAN

İstanbul’da yedi şubesi var

Mercan’daki midye dolmalar Tokatlı Ali Usta’nın ellerinden, Mercan’ın sahibi Bülent Tamkaynak’ın 80 yıllık dede formülüyle çıkıyor. Dolmalar genelde tek boy ve tanesi 25 Yeni Kuruş. Beyoğlu Balık Pazarı’nda üç, Kadıköy’de üç, Etiler’de bir şubesi olan Mercan, Etiler Bebek Yokuşu ve Kadıköy’e birer şube daha ekleyecek. Etiler Mercan 1994 yılında açılmış. Midyeleri Sarıyer’den günlük olarak alıyorlar ve kabuklarını ilk Mercan çalışanları açıyor. Bülent Ersoy, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Emre Kınay ve Sezen Aksu gibi isimleri Mercan’da görmek mümkün. Mercan, Etiler Bebek Yokuşu No: 12 Tel: (212) 257 06 90

KEMAL’İN YERİ

Özel sosla servis ediliyor

Alsancak’ta Ersin Özkan, İdris Demirok, Zafer Demirok’un sahibi olduğu Kemal’in Yeri, 60 yıldır müşterilerine midye çeşitleri sunuyor. Mekanda Karaburun’dan çıkarılan midyeler kullanıyor. Özel soslu ızgara midye spesiyalleri arasında. Kendilerine ait özel midye sosları var. İtalyan midyesi, midye dolma, midye pilaki, içli midye, midye şiş çeşitleri var. Bir porsiyon midye dolmanın fiyatı 2.5 YTL. İçinde altı tane midye dolma bulunuyor. Şenol Usta’nın yaptığı dolmalar, reçetesi kendisine ait özel bir sosla servis ediliyor. Gazi Kadınlar Sokağı No: 20/A Alsancak - İzmir. Tel: (232) 422 31 90.

HAYRETTİN BEŞ ŞARKÜTERİ

Denizden kendi dalgıçları çıkarıyor

Hayrettin ve Ahmet Akalan kardeşlerin Karşıyaka Bostanlı semtinde açtıkları Hayrettin Beş Şarküteri, 25 yıldır midye dolma satıyor. Kendi dalgıçları tarafından Karaburun’dan çıkartılan midyelerin en büyük özelliği hijyenik olması. Midye dolmanın malzemesini ise anneleri hazırlıyor. İçinde çam fıstığı, kuşüzümü, karabiber, yenibahar, az tarçın, özel baharatlar yer alıyor. Sipariş üzerine fıstıklı da yapılıyor. Haftaiçi 3, haftasonu ise 5 bin adet midye satıyorlar. Tane fiyatı 15 ve 20 Yeni Kuruş. İzmir’in tanınmış işadamları ve bürokratları müşterileri arasında. Şehitler Bulvarı No: 1 Bostanlı - Karşıyaka. Tel: (232) 336 71 85.

ŞAMPİYON

Sahibinin elinden midye dolma

Midyelerini günlük olarak Kavak’taki midyecisinden alıyor. Midye dolmaların tanesi 40 Yeni Kuruş’tan satılıyor. Lezzet sırlarını açıklamayan Şampiyon’da dolmalar, mekanın sahiplerinden de olan Galip Tokgöz tarafından yapılıyor. Hafta içi saat 10.00’dan gece 23.00’e, haftasonu ise aynı saatten 01.00’e kadar açık. Beyoğlu Balık Pazarı’ndaki merkezi dışında Beşiktaş, Bostancı, Kızıltoprak, Ümraniye’de de şubeleri var. Kadıköy şubesi ise açılmak üzere. Balık Pazarı’ndaki Şampiyon’un ünlü müdavimleri arasında Süheyl ve Behzat Uygur kardeşler, Deniz Pulaş gibi isimler var. Tel: (212) 251 25 11

DENİZ RESTORAN

İyisi değilse midye yok

Yılmaz Çelikkaya’nın sahibi olduğu Deniz Restoran, 25 yıldır 1. Kordon’da hizmet veriyor. Geniş bir midye mönüsüne sahip olan restoranın midyeleri Pınar’ın Çeşme’deki çiftliğinden ve Ayvalık’tan geliyor. Midyeler, uluslararası alanda ödüllere sahip, 47 yıllık aşçıbaşı Hayrettin Meydan tarafından yapılıyor. Ancak midye dolma yemek için gitmeden önce telefon etmenizde fayda var. İyisini bulamazlarsa yapmıyorlar çünkü. İsteğe bağlı olarak, önceden sipariş verilirse de midye dolma yapılıyor. Porsiyon fiyatı 5 YTL. İçinde dört tane midye dolma bulunuyor. Tel: (232) 464 44 99 - 422 06 01. Atatürk Caddesi No: 188/B İzmir.

Gurmelerden, yemek kültürü yazarlarından, gazeteci ve gezginlerden oluşan büyük jüri seçti

Gurme, yazar ve gazeteci: Güngör Uras

Seyahat yazarı, gurme: Mehmet Yaşin

Sinema eleştirmeni ve gurme: Atilla Dorsay

İzmirli gurme: Ahmet Güzelyağdöken

İzmirli Hürriyet yazarı: Ebru Çapa

Tur Rehberleri Birliği Bşk.: Şerif Yenen

Adanalı gurme: Tayyar Zaimoğlu

Yelkenci, teknesiyle sahilleri dolaşıyor: Sedat Zincirkıran

Damak tadı kılavuzlarından, gazeteci : Ali Sirmen

Hürriyet Cumartesi’nin yemek kültürü yazarı: Figen Batur
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!