Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2005 00:00
Anneannem kocaman bakır tencerede kaynatırdı reçeli. Arada sırada tahta kaşıkla köpüğünü alır tencerenin içindeki meyvelerin sertliğini kontrol ederdi.Dünyanın her yerinde reçeli anneanneler mi yapıyor bilinmez ama tatlıyla pek ilgilenmeyen Uzakdoğulularınki hariç hemen bütün yeme-içme kültürlerinde reçelin yeri var. Kahvaltı sofralarının ve tatlıların vazgeçilmez parçası olan reçel ve marmelatlar öyle büyük bir yer kaplıyor ki
yemek kültüründe, örneğin, bir çeşit reçel bulunan sofra biraz fakir bir sofra olarak bile nitelendirilebiliyor. Şeker ve meyveyi birleştirmeyi ilk kez akıl edenler Ortadoğulular olmuş. Dolayısıyla, reçelin ilk kez burada doğmuş olması da hiç şaşırtıcı değil. Ortadoğu’dan nasıl yayılmış peki tüm dünyaya. Bu sorunun cevabı pek de hoş değil aslında. Tüm dünya kültürlerinin reçelle tanışmasına neden olan Haçlı Seferleriymiş. Avrupa ile Ortadoğu arasında gidip gelen Haçlılar Ortadoğu yerlilerinden öğrendikleri reçeli Avrupa ülkelerine götürmüşler. Oradan da tüm dünyaya yayılmış çeşitli meyvelerden yapılan reçel ve marmelatlar. Yeşil zeytinli fokaçyo8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 25 dakikaHamuru için4 su bardağı un 1 yemek kaşığı kuru maya 3 yemek kaşığı sıvıyağ3 yemek kaşığı yoğurt1 tatlı kaşığı tuz alabildiğince su Üzeri için4 yemek kaşığı zeytinyağı 2 adet orta boy kırmızı soğan 1 su bardağı dolusu doğranmış yeşil zeytin (file zeytin diyerek de satın alabilirsiniz) 1 yemek kaşığı kuru kekikUnu derin bir kaba aktarıp, üzerine tuz ve kuru mayayı serpiştirin. Sıvıyağ ve yoğurdu da ilave edip karıştırmaya başlayın. 1 yemek kaşığı su katın. Karıştırmaya devam ederken, yemek kaşığıyla su eklemeyi de sürdürün. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar su ekleme işlemini sürdürün. Hamurun başlangıçta elinize yapışması normaldir. Mayalı hamur dinlendikçe kendini toplayacak, iyice dinlenip kabardığında artık elinize yapışmayacaktır. Yoğurarak toparladığınız hamuru oda sıcaklığında yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirin. Soğanları soyup incecik halkalar halinde doğrayın. Dinlenen hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın. Kopardığınız parçaları parmak uçlarınızı zeytinyağına batırarak pasta tabağı büyüklüğünde açın. Soğan halkalarını ve yeşil zeytini açtığınız hamurların üzerine paylaştırın. Üzerlerine kuru kekik serpişrtirip unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Fokaçyoları tepside 20 dakika daha bekletip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika, kenarları hafifçe sarı-kahverengiye dönüşünceye kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sununIsterseniz, fırından çıkardığınız fokaçyoların üzerine zeytinyağı da sürebilirsiniz. Üzümlü havuçlu dekupe kek8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 50 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)2 su bardağı toz şeker1 su bardağı ılık süt1/2 su bardağı sıvıyağ1 adet orta boy ince havuç2 yemek kaşığı kuru çekirdeksiz üzüm1 paket vanilya1 tatlı kaşığı toz tarçın1 paket kabartma tozu 3 su bardağı unOda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri derin bir kaba aktarın. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika kadar çırpın. Sıcağa yakın haldeki sütü ve sıvıyağı ekleyip 2-3 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, havucu soyup rendenin ince tarafından geçirin. Üzümleri sıcak suyla yıkayıp süzdükten sonra, kağıt havluya koyarak suyunu emdirin. Rendelenmiş havucu ve üzümleri de yumurtalı karışıma ekleyin. Tarçın ve vanilyayı da katıp tahta bir kaşık veya plastik spatula yardımıyla iyice karıştırın. Un ve kabartma tozunu başka bir derin kaba aktarıp elinizle karıştırın. Karışımı, tel süzgeçten geçirerek yavaş yavaş havuçlu karışıma ilave edin. Malzemeleri tekrar karıştırın. Yuvarlak ve ortası delik kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız kek hamurunu kek kalıbına aktarın. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını bekledikten sonra, servis tabağına yerleştirin. Taze üzümle süsleyerek servise sunun.
button