Güncelleme Tarihi:
Biyoteknolojideki gelişmeler sayesinde bugün tadı, rengi, kokusu ve besin gücü geliştirilmiş sebze meyve yiyebiliyoruz. Çok yakında ise ‘‘aşı olmak’’ sözcüğü, yediğimiz sebze ve meyvelerle tarihe karışacak. Çünkü hepatit B, sıtma, verem gibi birçok aşı, yediğimiz sebze ve meyvelerle vücuda aktarılmış olacak.
Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüveyda Başağa ile Doç. Dr. Dilek Çetindamar'ın TÜSİAD için hazırladıkları ‘‘Uluslararası Rekabet Stratejileri: Biyoteknoloji’’ başlıklı raporun bir bölümünde genbilimin gelecek yıllarda bize neler kazandıracağı anlatıldı. Prof. Dr. Başağa, ABD başta olmak birçok ülkede, başdöndürücü hızla ilerleyen biyoteknoloji sayesinde ‘‘hızlı olgunlaşan domatesler, değişik renkli çiçekler, renkli pamuk’’ gibi bazı ürünlerin 1990'lardan beri üretildiğini belirtti. TÜSİAD için hazırlanan raporda önümüzdeki yıllarda, biyoteknoloji sayesinde şu gelişmeler olacak:
VİTAMİN DEPOSU
Yüksek oranda vitamin içeren meyve ve sebzeler yetiştirilecek.
DOĞAL FABRİKA
Mantarlar, vitamin, kanser ilaçları ve endüstride kullanılan kimyasal maddeleri üreten fabrikalara dönüşecek.
KAĞIT AĞACI
Daha kolay kağıda dönüştürülebilen ve daha az klor kullanımı gerektiren çevre dostu ağaçlar geliştirilecek.
KALİTELİ TAHIL
Pişirilme kalitesi daha yüksek buğday, hayvan besiciliği için daha kaliteli ve uygun mısır ve soya fasulyesi yetiştirilecek.
SAĞLIKLI YAĞ
Daha kaliteli ve sağlıklı yağ içeren soya ve ayçiçeği üretilecek.
DOKTOR PATATES
Bağırsak paratizlerinin üremesini engelleyen patatesler olacak.
TEMİZ TOPRAK
Toprak, buğday yetişirken, ağır metaller ve öteki kirleticilerden arındırılacak.
GÜBREYE GEREK YOK
Azotlu gübreye gerek duymayıp kendi azotunu sağlayan buğdayın yetişmesi sağlanacak.
Hayvanlar özel yemle kuduz aşısı olacak
Gen mühendisliği, tarım ve gıda alanının yanı sıra hayvancılık sektöründe de harikalar yaratacak. Büyük ve küçükbaş birçok çiftlik hayvanı hastalıklardan korunabilecek. Evcil hayvanlar doğada aşılanmış yemlerle, kuduz aşısı olacak. Tabii ki genbilim daha kaliteli et, süt ve yün elde etmemizi de sağlayacak. Biyoteknik sayesinde canlı organizma ve onlardan elde edilen ürünler, zararlı atıkların arıtımında ve çevre kirliliğinin önlenmesine de hizmet edecek. Bunlar sadece üzerinde çalışılan ve önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkacak ürünler. Genbilim çocuklarımızın yaşlılığında nelere kadir olacak bilinmez. Kim bilir, çocuklarımız belki de hiç yaşlanmayacaklar.