Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2004 00:00
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için sadece meyve
yemek yetmiyor. Meyve suyu tüketimi de, hem vücudun su dengesini koruyor, hem de bazı kanser türleri ile kronik hastalıklara karşı koruyucu etki yaratıyor.Meyve sularının, vücuda kaybettiÄŸi sıvıyı geri kazandırdığı gibi, vitamin C, karotenoid ve fenolik bileÅŸik içerikleri ile bazı kanser türleri ile kalp ve diÄŸer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin de olduÄŸunu vurgulandı. Hacettepe Ãœniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sevinç Yücecan, ‘1-6 yaşındaki çocuklar için önerilen günlük meyve suyu tüketimi 120-180 gram, 7-18 yaşındaki çocuklar için ise 240-360 gramdır’ açıklamasında bulundu. Yücecan, yüzde 72’si sıvı olan insan vücudunun günde ortalama 2.5 litre sıvı kaybettiÄŸini hatırlatarak, meyve sularının özelliklerini şöyle anlattı:‘Hücrelerin yaÅŸamsal faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücudun su dengesinin korunması ile mümkün. Vücudun su dengesi; solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile kaybedilen sıvının yeniden su, sulu içecekler ve yiyecekler içindeki su ile alınmasıyla saÄŸlanıyor. Özellikle sebze ve meyve suları susuzluÄŸu giderdiÄŸi gibi, saÄŸlığı da olumlu etkiliyor ve bazı kanser türleri ile kalp ve diÄŸer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkileri olabiliyor.’ Elma suyuElma suyu içinde baÅŸta potasyum olmak üzere, kuvvetli antioksidan özellikler gösteren farklı fitokimyasallar da içeriyor. Elma suyunun yüzde 9-34 oranında LDL oksidasyonunu (kötü kolesterol) önleyici, kalp hastalıkları ve bazı kanser risklerini azaltıcı etkisi olduÄŸu belirtiliyor. Portakal suyuC vitamini açısından çok zengindir. Bir bardak portakal suyu 112 kkal içerir. Potasyum, folik asit için iyi kaynaktır. Portakal suyunun oksidatif stresi azaltığını, HDL-kolesterol (iyi kolesterol) konsantrasyonunu yükselttiÄŸi biliniyor. Kayısı nektarı Bir bardak kayısı suyu 117 kkal içerir ve günlük A vitamini gereksiniminin 1/3’ünü karşılar. Yapılan çalışmalar, karotenoidlerin antioksidan özellikler gösterdiÄŸini ve kansere karşı potansiyel koruyucu etkisi olduÄŸunu ortaya koyuyor. Ãœzüm suyuBir bardak üzüm suyu tam olarak 125 kkal içerir. Potasyum, vitamin C, folik asit ve polifenollerden zengindir. Özellikle mor üzüm ve mor üzüm suyunda bulunan polifenollerin kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkilerinin olduÄŸu uzmanlar tarafından onaylanıyor. Â
button