Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2005 00:00
Hava sıcaklıklarının ani değişiklikler göstermesi, ne giyeceğimizi bilemememize ve bu da hastalanmamıza neden olabiliyor.İşte bu geçiş dönemlerinde özellikle enerji veren gıdaların ve C vitamini yönünden zengin besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye ediyor uzmanlar. İnsan vücudunun sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin guruplarına ihtiyacı var. Özellikle vücut direncini arttıran ve C vitamini yönünden zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, portakal, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli. Kış aylarında ise enerji veren tahin, pekmez, kuru üzüm, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli. Ben size ayrıca yurt dışında bile tüketimi hızla artan kayısı, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerden bolca atıştırmanızı öneririm. Bu tür yiyecekleri yaz kış sofranızdan eksik etmeyin. Çünkü hem besin değerleri, çok yüksek, hem de potasyum yönünden çok zenginler. Isırganotlu rizotto6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı rizotto pirinci (ya da baldo pirinç)2 adet orta boy kuru soğanYarım demet ısırganotu 2 çay kaşığı tuz, karabiber1
yemek kaşığı tereyağı3 yemek kaşığı zeytinyağı1 kahve fincanı rendelenmiş permesan veya kaşar peyniri1 paket tavuk suyu tabletIsırganotlarının yapraklarını eldiven kullanarak ayıklayın. Yaprakları 10 dak. haşladıktan sonra, acı suyunu süzüp bekletin. 4 su bardağı suyu ve tavuk suyu tabletini küçük bir tencereye aktarıp kaynatın. Rizotto için, ince doğradığınız kuru soğanları ve tereyağını karıştırarak 2-3 dak. kavurun. Üzerine, pirinç ve zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte karıştırarak 10 dak. kavurun. Kavrulan pirinçlerin üzerine ısırganotunu ekleyip kavurun. 4 dak. sonra tuz ve karabiberi serpiştirip kepçeyle tavuk suyunu ilave edin. Pirinç suyunu çektikçe tavuk suyu ekleyin. Rizottoyu tavuk suyu bitene kadar kısık ateşte, karıştırarak pişirin. Permesan peynirini de ilave edip karıştırmadan birkaç dakika daha pişirip, servise sunun. Not: Rizotto Türk pilavı gibi tane tane olmaz. Hafif lapa bir kıvamı vardır. Taze meyveli kek10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı toz şeker2 adet yumurtaYarım su bardağı sıvıyağ2 su bardağı un1 tatlı kaşığı limon suyu1 paket kabartma tozu1/2 çay kaşığı tuz1 paket vanilya1 su bardağı çekilmiş fındık4 adet kayısı4 adet çilek3 yemek kaşığı pudra şekeri Toz şeker ve yumurtayı derin bir mikser kabında mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın. Sıvıyağ ve limon suyunu ilave ederek 1-2 dakika daha çırpın. Üzerine un, kabartma tozu, vanilya ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Son olarak çekilmiş fındığı da aktarıp 2-3 dakika daha çırpın. Kek karışımını yağlanmış kalıba aktarıp önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dakika pişirin. Pişen kekin ılınmasını ekleyip servis tabağına ters çevirin. Küçük küpler halinde doğradığınız taze meyveleri suyuyla birlikte kekin üzerine yerleştirip pudra şekerini de serpiştirerek buzdolabında 30 dakika bekletin. Dilimleyerek ve yanına meyve koyarak servise sunun.
button