Metabolizmayi bunlar yavaşlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Metabolizmayi bunlar yavaşlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 14:02

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu kilo verememenin en önemli nedenlerinden birini araştırıyor.

Haberin Devamı

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin çoğu samimi ve dikkatlidir. Önerilen yiyeceklerden fazlasını genellikle yemezler.


Bazıları daha azıyla yetinip işi çabuklaştırmak, süreci hızlandırmak bile ister. Ne var ki bu konuda da şansı yaver gitmeyenler var! Onlar “diyet+egzersiz” önerilerine dikkatle uysalar da fazla kilolardan kolay kolay kurtulamazlar. Sebep, sabotajcı genelde aynıdır: Metabolizmanın yavaşlaması. Sorununun nedenini bilirseniz, çözüm için nelerin yapılabileceğini daha kolay anlarsınız.

Metabolik hız, bedeninizin besinlerle kazandığı kaloriyi enerjiye dönüştürme, yani yakma kapasitesini gösterir. Metabolik hızınız yüksekse, yiyip içtiklerinizi kolayca yakar, geride yağ olarak depolanacak bir şey bırakmazsınız. Yok eğer düşükse, bu durumda yakılmayan fazla kaloriler size bacak, kalça ya da uyluklarınızda depolanmış, göğüs, omuz ve sırtınızda birikmiş yağlar olarak geri dönecektir.

İŞTE SEBEPLER

Haberin Devamı

Metabolizmayı yavaşlatan sebeplerin başında yaşın ilerlemesi gelir. Yaşlandıkça metabolik hız da düşer. Daha 30’lu yaşları takiben her 10 yıllık dönemde vücudunuz yüzde 2-4 daha az enerji yakmaya başlar. 40’lı yaşlar sonrasında kadınlarda menopozun devreye girmesi önemli bir metabolizma sabotajcısıdır. Erkeklerde andropoza bağlı metabolizma yavaşlaması ise 55 yaş sonrasında ortaya çıkar.

Eğer vücudunuzdaki yağ-kas oranı büyükse, yani yağlı bir vücudunuz var, kas dokunuz azsa metabolizma hızınız düşük olacaktır. Bu durumun en önemli nedeni, çocukluktan itibaren hareketsiz bir hayat sürmektir.
Bir başka neden de daha önce yapılmış yanlış, hatalı, bilinçsiz diyetlerdir. Özellikle açlık kürleri veya şok diyetlerin kas dokusu kaybına yol açtığı ve yağ-kas oranını bozduğu biliniyor. Yani yaptığınız her hatalı diyet, metabolizmanızı biraz daha zayıf düşürüyor.

Bir başka neden de hormonal faktörler. Tiroid bezi tembelliği, böbrek üstü bezlerinin aşırı hormon üretmesi, hipofiz bezi tembelliği gibi nedenler de metabolizma hızını düşürüyor. Hareketsiz bir hayatın, uzun uykuların, kilo vermede kullanılan bazı ilaçların, bitkisel hapların da metabolik hızı azaltabileceği aklınızda olsun.
Öğün atlamak, uzun süreli açlıklar, su içmeyi ihmal etmek gibi nedenleri de unutmayın. Kısacası metabolizmayı sabote eden nedenler oldukça fazla ve onları ortadan kaldırmadan kilo vermek bazen gerçekten güç olabilir.

Bu zinciri kırın!

Haberin Devamı

Düşük metabolizma hızının yarattığı kilo sorunundan kurtulmanın en kolay yolu, metabolizmayı hızlandırmanın altın anahtarını, yani düzenli bedensel aktiviteyi devreye sokmaktır. Kısacası ilk çözüm, hemen egzersize başlamaktır.
Orta yaşlara adım atarken yaşamınızla ilgili köklü değişiklik yapmayı düşünüyorsanız, hemen düzenli egzersize başlayın. Eğer daha az kilo almak istiyorsanız, daha çok egzersiz yapmalı, daha çok yağsız kas kitlesine sahip olmalı, ortalama metabolik hızınızı artırarak daha fazla kalori yakmalısınız.

Egzersiz bu yönüyle metabolizmanızın en güvenilir arkadaşıdır.

Hangi egzersizler daha çok yağ yakıyor

Metabolizmayı hızlandırıcı egzersizlerin aerobik olması yararlıdır. Çünkü depolanmış yağları yakabilmek için mutlaka oksijene ihtiyacınız var. Hangi egzersizi yaparsanız yapın, o egzersiz süresince rahat soluk alıp verebilmeli, egzersiz arkadaşlarınızla nefes nefese kalmadan sohbet edebilmelisiniz.

Haberin Devamı

Yürümek, bisiklete binmek, golf oynamak, yüzmek... Kalp hızınızı mevcut hızından dakikada ortalama 25-30 civarında artıran bu aerobik aktiviteler, metabolizmanızı hızlandırmanın ve kalori yakmanın en iyi yoludur.
Aerobik egzersizleri ağırlık kaldırma gibi dayanıklılık antrenmanları ile desteklerseniz, daha başarılı olursunuz.
Dayanıklılık antrenmanları ile hem aerobik aktiviteye oranla daha fazla kalori yakarsınız, hem de kas kütlenizi artırarak vücudunuzun enerji tüketen dokusal yapısını çoğaltırsınız. Bu konuda deneyimli bir fitness hocasından yardım alabilirseniz, başarı şansınızı artırırsınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!