Yeliz ÖZ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 00:00
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, 32 yıllık deneyimleriyle hazırladığı "0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ve Merak Ettikleriniz" kitabında annelerin en çok sorduğu 129 soruya cevap verdi. Kitapta, hangi gıdaların hangi sırayla verilmesi gerektiği gibi pek çok soru yanıt buluyor.
Kitabının tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Hilal Mocan, ileriki yaşlara geldiğinde diyabet, tansiyon gibi sorunlarla karşılaşmaması için doğumundan itibaren çocuğun beslenmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Çocuğun zihinsel performansını geliştirmek için gerekli bilgileri kitabında topladığını belirten Prof. Dr. Mocan, anahtar bilgiler diye tabir ettiği püf noktaları şöyle özetledi:
"Çocukların çok fazla karbonhidrat almasını, bir yaşına kadar tuz ve şeker verilmesini istemiyorum. Ek gıdalara geçilmesiyle birlikte, bir yaşına kadar sebze çorbalarının haftada iki kez balıkla hazırlanmasını öneriyorum. Sebze çorbası hazırlanırken doğal, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarmısak kullanılmalı. Besinlerin ateşte ısıtılarak hazırlanmasını istemiyorum. Buharda pişirilmeli. Kahvaltılarda hazır gıdalar yerine taze gıdalar kullanılmalı. Çünkü hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak için yiyeceklere katkı maddeleri ekleniyor. Anneler, yoğurdu ve kahvaltıyı çocuğu için kendisi hazırlamalı."
Aylara göre verilmesi gereken besinlerAlfa Yayınları’ndan çıkan kitapta, aylara göre verilmesi gereken ek besinler de yer alıyor. Bir yaşına kadar bebeğe verilmesi gereken ek besinler şunlar:
0-6 ay bebeğe, sadece anne sütü verilmeli.
6’ncı ayda, anne sütüne ek olarak taze sıkılmış meyve suyu, devam mamaları verilmeye başlanabilir.
7’nci aydan itibaren kahvaltı, meyve püresi, et, sebze püresi veya sebze çorbası öğünlere eklenebilir.
8’inci ayda kıymalı, sebzeli ev yemekleri iyice ezilerek verilebilir. Pilav da öğüne eklenebilir.
9 ve 10’uncu aydan itibaren kahvaltıya yumurta beyazı, şekersiz ev reçeli, tuzu alınmış zeytin katılabilir.
12’nci ayda ise, aile sofrasına oturtup kendi deneyimlerine göre
seçim yapmasına izin verin. Ev yemekleri yemeye başlayabilir. Pastörize inek sütü ve bal ise 12’nci aydan sonra verilmeli.