Güncelleme Tarihi:
Diş Hekimi Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, ağız ve diş sağlığının sürekliliğini sağlamak için ömür boyu etkili ve yeterli bakımın şart olduğunu belirtti. Dr. Kışlaoğlu, kadınlarda ağız diş bakımının, yaşamlarının belli dönemlerinde (menopoz, hamilelik, bebek emzirme ve mensturasyon gibi) ayrıcalık gösterdiğine dikkat çekti.
Toplumumuzda diş hekimi fobisinin oldukça yaygın olduğunu söyleyen Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, menopozda yaşanan psikolojik sorunlar nedeniyle uzunca bir süre profesyonel ağız bakımına ara verilmesinin, ağız sağlığı sorunlarının büyümesine neden olabileceğini vurguladı.
Menopozun fizyolojik etkileri arasında ağız ve diş sağlığının da önemli bir yeri bulunuyor. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu; kadınlara, menopoz öncesi ve menopoz döneminde ağız ve diş sağlığı konusunda neler yapmaları gerektiği konusunda bakın hangi tavsiyelerde bulundu:
Yaşa bağlı ve cerrahi işlem sonrası gelişen menopozla kadın organizmasında pek çok değişiklik olduğunu (aşırı terleme, ciltte gerginlik, sıkıntı, saç dökülmesi, osteoporoz ve kalp damar hastalıkları riskinde artış vs.) kaydeden Dr. Kışlaoğlu, ancak bu süreçte çoğu kere atlanan bir sorunun da ağız bölgesindeki sorunlar olduğunu vurguladı.
Kadınların hayatlarının bu döneminde ağız bölgesinde de çeşitli farklılaşmalar meydana gediğini anlatan Kışlaoğlu; tat değişiklikleri, ağızda yanma hissi, tükürük akışında azalmaya bağlı ağız kuruluğu, sıcak veya soğuk yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet ve en önemlisi çene kemiğinde ve dişi çevreleyen kemikte erimenin, en belirgin değişiklikler olduğunu vurguladı.