Menopozda ağız ve diş sağlığı

Güncelleme Tarihi:

Menopozda ağız ve diş sağlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2005 00:42

Yaşa bağlı veya cerrahi işlem sonrası gelişen menopozla kadın organizmasında pekçok değişiklik oluyor. Aşırı terleme, ciltte gerginlik, sıkıntı, saç dökülmesi, osteoporoz ve kalp damar hastalıkları riskinde artış gibi. Ancak bu süreçte çoğu kere atlanan bir sorun da. Ağız bölgesindeki sorunlar.

l Menopoz döneminde ağız bölgesinde ne gibi rahatsızlıklar olabilir?

Kadın hayatının bu döneminde ağız bölgesinde de çeşitli farklılaşmalar meydana gelir. Tat değişikleri, ağızda yanma hissi, tükürük akışında azalmaya bağlı ağız kuruluğu, sıcak veya soğuk yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet ve en önemlisi çene kemiğinde ve dişi çevreleyen kemikte erime.

l Ağız içindeki bu sorunların nedeni nedir?

Ağızda yanma hissi, dişetlerini ve ağız mukozasını saran dokunun incelmesi ya da yer yer yok olmasından ileri gelir. Tükürük akışındaki azalmayla beraber ağız bağışıklık sisteminde ciddi gerileme olur. Sigara alışkanlığı menopozun zamanını belirleyen ve ağız bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen en önemli dış etken. Sigara kullanımının menopoz yaşını daha erken yaşlara çektiğini de hatırlatalım.

l Menopoz döneminden önce ağız sağlığıyla ilgili ne yapılmasını önerirsiniz?

Ağız bölgesinin bağışılık sistemini etkileyen perimenopozal döneme diş ve dişeti rahatsızları ile girilmemesi dönemin getireceği sıkıntıların hafifletilmesi ya da hiç yaşanmamasında büyük rol oynayacaktır. Diş çürüğünün ve dişeti hastlıklarının mikroplar tarafından yapıldığı unutulmamalı.

Öte yandan toplumda dişhekimi fobisi yaygın. Menopozda yaşanan psikolojik sorunlar da eklendiğinde uzunca bir süre ağızın profesyonel bakımına ara veriliyor. Dolayısıyla sorunların büyümesi genelde menopoz sürecinde oluyor.

l Menopoz döneminde ağızda var olan rahatsızlıklar için nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?

- Kadın hastalıkları uzmanlarının uyguladığı hormon yerine koyma tedavileri menopoz sonrası dönemde tüm vücutta ve ağız içindeki rahatsızlıkların azaltılması veya giderilmesinde büyük rol oynuyor.

- Hormon replasman tedavileri bazı risk faktörlerinin varlandığında uygulanamaz. Bu durumda osteoporoza bağlı kemik erimeleri ağız sağlığını etkileyen en önemli unsur.

- Dişi çevreleyen kemik dokusu görünteleme yöntemleriyle incelenmeli ve gerekliyse dişhekimi-jinekolog konsültasyonuyla kalsiyum takviyeleri önemli. - Ağız kuruluğuna karşı tükürük bezleri uyarılmalı ve bol su tüketilmeli. - Ağız içinde yanma hissi varsa epitelizan ilaçlar kullanılabilir.

Hazırlayan:

Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!