Güncelleme Tarihi:
Kadın sağlığında şok bulgu
Tıp alemi, sarsıcı bir araştırmayı tartışıyor. Uzmanlar, menopoz sonrası östrojen tedavisinin kalp-damar hastalıklarını önlemediği, tersine zarar verdiğini belirtiyorlar. Araştırma, binlerce Amerikalı kadın üzerinde 4 yılda yapıldı.
Kadın sağlığı ile ilgili çok önemli bir araştırma daha sonuçlandı. Özellikle menopoz sonrası kadınlara uygulanan östrejen tedavisinin kolestrol düzeyini düşürmediği, kalp ve damar hastalıklarını önlemediği ortaya çıktı. Amerika'da Cleveland Tıp Merkezi'nde çalışan Türk kardiyoloji uzmanı Murat Tuzcu, 4 yıl boyunca binlerce kadın üzerinde sürdürülen çalışmalardan tıp álemini sarsan çok çarpıcı sonuçların alındığını açıkladı.
Doktor Murat Tuzcu, yakın zamana kadar östrojen veya östrojen progesteron kombinasyonu ilaçların kalp damar hastalığı olan kadınlara, hatta hiç kalp hastalığı olmayanlara korunma amacıyla verildiğine dikkat çekti. Östrojenin bazı bilimsel çalışmalarda yararlı olduğu ileri sürülse de son 4 yılın karşılaştırmalı çalışmalarında farklı sonuçlar elde edildigini belirten Dr. Murat Tuzcu, şunları söyledi:
‘‘Kontrollü randomize denilen bilimsel çalışma metoduyla eşit kuşullarda kura ile saptanan bir grup kadına östrojen veya östrojen progesteron hapı, bir grup kadına da boş hap (plasebo) verildi. Ne hekimler, ne de kadınlar hangi hapın alındığını bilmedi. Bu çalışmanın sonunda ilaçların kalp damar hastalığı olan kadınlara bir fayda sağlamadığı görüldü. Ayrıca kalp damarlarında anjiyo ile belirlenmiş darlık olan 3 bin kadını 3 yıl boyunca takip ettik. Bu süre sonunda yeniden anjiyo yapıldığında damar hastalığı olan kadınlarda, darlıkların aynı şiddetle ilerlediği gözlendi. Araştırma sonunda görüldü ki, kalp damar hastalığı olan kadınlara rutin olarak östrojen vermek, bir yarar sağlamıyor. Östrojenin kalp-damar hastalıkları tedavisinde neredeyse asprin veya kolestrol düşürücü ilaçlar ölçüsünde bir yere sahip olduğu görüldü ve tedavi stratejimiz değişti.’’