OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 29, 2005 00:00
Ana malzemesi yumurta, domates ve yeşil biber. Tercihe göre peynir, sucuk, salam veya tavuk da konuluyor. En fazla 10-15 dakika sonra menemeniniz hazır.Malzemeleri ateşin üzerinde kızmaya başlayan yağın içine atın. Alın elinize kaşığı, biraz çevirin. En fazla 10-15 dakika sonra menemeniniz hazır. Menemen, ‘Ben iyi aşçıyım’ diyenlerle ‘Valla ancak yumurta kırabilirim’ diyenlerin ortak noktası. Hem yapımı kolay, hem de görünüşü bir renk cümbüşü. Üstelik son derece iştah açıcı. Sokak arasındaki esnaf lokantasından 5 yıldızlı otellere kadar her yerde yapılan menemenin iyisi nerede yenir diye sorduk jüri üyelerimize. İşte Türkiye’nin en iyi 10 menemencisi. EN İYİ 101. Lades - İSTANBUL 2. Saray - İSTANBUL3. Bebek Kahve - İSTANBUL4. Elit - İZMİR5. Zeynel Çilli - ANKARA6. Sütiş - İSTANBUL7. Kuki House - ANKARA8. Köy Değirmeni - ANTALYA9. Kaktüs Kafe - ADANA 10. Kale Çay Bahçesi - İSTANBULLADESTam yedi çeşit varBeyoğlu’ndaki Lades, menemeni o kadar lezzetli yapıyor ki, müşterilerin çoğunun tercihi menemen oluyor. Burada peynirli başta olmak üzere, sucuklu, pastırmalı, kıymalı, kavurmalı, tavuklu veya bunların tümünden oluşan karışık menemen yapılıyor. Formülü ise şöyle; ateşin üzerindeki sahana 1 çorba kaşığı katı yağ konuluyor. Yağ kızdıktan sonra içersine kabuğu soyulmuş bir domates veya bir yeşil biber doğranıyor. Biraz karıştırılıp iki yumurta kırılıyor. 1-2 dakika daha karıştırıldıktan sonra her biri 50 gram olarak tartılan sucuk, salam, kavurma, tavuk veya peynirler konuluyor. Biraz piştikten sonra 2 çorba kaşığı sulandırılmış domates salçası ilave ediliyor. 2-3 dakika sonra karıştırılarak servise hazır hale getiriliyor. Yumurtalı, domatesli, biberli, sade menemen 2.5 YTL , beyaz peynirli 3 YTL, diğerleri ise 3.5 YTL. Lades her gün 6.30-01.00 arası açık. Tel: (212) 249 52 08SARAY22 yıldır menemen yapılıyorYaklaşık 22 yıldır Beyoğlu’nda hizmet veren Saray Muhallebicisi çalışanları, iyi menemen yapmanın yolunun özel malzemelerden geçtiğini savunuyor. Bu nedenle yumurtalar ve domatesler özel olarak seçiliyor. Menemen ise kesinlikle tereyağında yapılıyor. Kış aylarında domatesin daha iyi renk vermesi için biraz salça ilave edilirken, pastırmalı menemen yaz aylarında servis edilmiyor. Bunun dışında peynirli, sucuklu, salamlı, tavuklu menemen çeşitleri var. Sade 3.25, peynirli 4, sosisli, sucuklu ve tavuklu 4.25, karışık 4.25 YTL. Saray, her sabah 6.30’da açılıyor, müşterinin durumuna göre 4.30’a kadar hizmet veriyor. Tel (212) 292 34 34 BEBEK KAHVEMutlaka kısık ateşteBoğaz kıyısında oturup menemen yemenin keyfi Bebek Kahve’de bir başka çıkıyor. Çünkü burada menemen mutlaka zeytinyağı ile ve kısık ateşte pişiriliyor. Bebek Kahve’nin aşçıları kısık ateşin bu işin olmazsa olmazı olduğunu söylüyor. Yüksek ateşte yapılan menemende, yumurtanın domates suyunu emerek acılaştığını anlatıyorlar. Bebek Kahve’de sade menemen 4, peynirli 5, sucuklu, peynirli 6 YTL. Her gün 6.00-22.00 arası açık. Tel: (212) 257 54 02 ELİTGruplara devekuşu yumurtasıBeş yılı aşkın süredir İzmir Marla Otel’in altında hizmet veren Elit, zengin kebap, şiş ve ızgara çeşitlerinin yanı sıra menemeniyle de ünlü. Deneyimli aşçı Fazıl Usta’nın yaptığı menemeni
yemek için çevre illerden bile gelen müşteriler var. Menemende kullanılan tüm malzemeler Elit restorana ait çiftlikten taze olarak getiriliyor. Elit’i diÄŸerlerinden ayıran en önemli özelliÄŸi ise kalabalık gruplar için yapılan menemende devekuÅŸu yumurtasının kullanılması. Haftanın yedi günü 24 saat açık. Tel: (0232) 441 36 41ZEYNEL ÇİLLÄ°Domates hormonsuz olmalıMuhallebici olarak 1925 yılında Ä°stanbul Ä°stinye’de açılan Zeynel, Ankara’da 10’uncu ÅŸubesiyle hizmet veriyor. Ä°ÅŸletme sahibi Nizamettin Ä°ren, Ankara’daki ÅŸubelerden sorumlu kiÅŸi ise Mahir TuÄŸutlu. Zeynel Çilli, tatlılarının yanı sıra menemeniyle de iddialı. 1996 yılında Tunus Caddesi’nde açılan mekan, ilk ÅŸubeleri. Burada menemeni Sivas DivriÄŸili usta Ali Bülbül yapıyor. En büyük özelliÄŸi yemeÄŸe zeytinyağı ile beraber tereyağı da ilave etmesi. Domateslerin hormonsuz olmasına çok dikkat ediyorlar. Menemenin sunumu ise bakır kapta yapılıyor. 200 kiÅŸi kapasiteli Zeynel Çilli 7.30-01.00 arası açık. Tel: (312) 466 19 19SUTÄ°ÅžTuristler menemeni burada yiyor BeyoÄŸlu’nda 16 yıldır hizmet veren Sütiş’te, menemen müşterinin isteÄŸine göre zeytinyağında ya da katı yaÄŸla piÅŸiriliyor. YaÄŸ tavaya konulmadan önce yeÅŸil biberler az ateÅŸte kızartılıyor. Daha sonra sipariÅŸe göre peynirli, sucuklu, sosisli, tavuklu veya karışık malzemeler tavanın içine atılıyor. 5 dakika kadar piÅŸiriliyor. En son olarak da 2-3 günde bir Ä°zmit’teki bir köyden getirtilen yumurtalar eklenince enfes menemen servise hazır hale geliyor. Ä°stiklal Caddesi’nde olduÄŸu için çok sayıda turiste hizmet veren Sütiş’te sade mememen 3.50, peynirli 4, sucuklu, salamlı ve tavuklu 4.25, karışık ise 5.25 YTL. Her gün 6.00-02.00 arası açık. Tel: (212) 251 32 05 KUKÄ° HOUSEKöy yumurtası kullanılıyorArjantin Caddesi üzerinde yer alan Kuki House’u Gamze Cizreli Ãœner iÅŸletiyor. Menemen, Bolu Mengenli usta Soner Åžen’in ellerinden servis ediliyor. Menemende kullanılan yumurtaları iÅŸletme müdürü Ferhat Kılıç, Bolu’nun köylerinden özel olarak getirtiyor. Tarla domatesi kullanıyorlar. Kuki’nin menemenini farklı kılan özelliklerinden biri de sunumu. Güveçte getirilen menemenin üzerinde kaÅŸar peyniri eritiliyor ve patates kızartmaları konuluyor. Ayrıca patates cipsi, közlenmiÅŸ biber ve közlenmiÅŸ domateslerle servis ediliyor. Günün her saatinde bulabileceÄŸiniz yemeÄŸin ücreti 8.5 YTL. Her gün 8.00-23.30 arası açık. Tel: (312) 427 14 00.KÖY DEĞİRMENÄ°Malzemeler kendi bahçelerindenKöy DeÄŸirmeni Börek ve Mantı, Antalya’da lezzetli menemenleriyle biliniyor. MesleÄŸinde tecrübeli aşçı ve servis elemanları ile hizmet veren Köy DeÄŸirmeni’nde kullanılan sebzelerin tümü özel olarak üretiliyor. Ä°ÅŸletme Müdürü Atanur Kutsal, kendi bahçelerinde yetiÅŸtirdikleri ürünlerin tamamen hormonsuz olduÄŸunu söylüyor. Restoranda Ä°talyan, Meksika ve geleneksel Türk mutfağından seçkin yemekler müşterilerin beÄŸenisine sunuluyor. Bir porsiyon menemen 3.5 YTL. Her gün 6.45-24.00 arası açık. Tel: (242) 312 55 99KAKTÃœS KAFETereyağı köyden geliyorAdana’da yaklaşık 25 yıldır hizmet veren Kaktüs Nargile Kafe; sade, sucuklu, pastırmalı, salamlı, sosisli, kıymalı, peynirli, mantarlı ve tam karışık olmak üzere toplam 9 çeÅŸit menemen yapıyor. Ä°steÄŸe baÄŸlı tereyağı veya sıvı yaÄŸ kullanılıyor. Kaktüs Nargile Kafe’ye, özellikle öğrenci ve çalışanlar gidiyor. Menemene gösterilen ilginin nedeni ise yumurtaların ve tereyağının günlük olarak çevre köylerden getiriliyor olması. Günün her saatinde servis edilen menemeni yemek için Adana’nın her yerinden müşteri geliyor. Ä°ÅŸletmecisi Nuri Özbakır. Menemen fiyatları 4-6 YTL arasında deÄŸiÅŸiyor. Tel: (322) 228 23 73 KALE ÇAY BAHÇESÄ°Kahvaltıları meÅŸhurRumelihisarı’ndaki Kale Çay Bahçesi, menemen yemek için en iyi adreslerden birisi. Burada her sabah bir kazanın içine soyulmuÅŸ domates ve biberler atılıyor. Ayçiçek yağında biraz piÅŸiriliyor. Bu piÅŸirilen malzeme daha sonra buzdolabında saklanıyor. Müşteriler menemen istediÄŸinde porsiyon olarak dolaptan çıkartılıp üzerine yumurta kılıyor ve istenilen peynir veya sucuk konularak yeniden ateÅŸe veriliyor. Müşteriler menemeni özellikle kahvaltıda tercih ediyor. Çay bahçesinde peynirli, sucuklu menemen 5.50, karışık 6.50 YTL. Her gün 7.00-01.00 arasında açık. Tel: (212) 257 55 78Â
button