Hürriyet Cuma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2005 01:24
Ana malzemesi yumurta, domates ve yeşil biber. Tercihe göre peynir, sucuk, salam veya tavuk da konuluyor. En fazla 10-15 dakika sonra menemeniniz hazır.
Malzemeleri ateşin üzerinde kızmaya başlayan yağın içine atın. Alın elinize kaşığı, biraz çevirin. En fazla 10-15 dakika sonra menemeniniz hazır. Menemen, ‘Ben iyi aşçıyım’ diyenlerle ‘Valla ancak yumurta kırabilirim’ diyenlerin ortak noktası. Hem yapımı kolay, hem de görünüşü bir renk cümbüşü. Üstelik son derece iştah açıcı. Sokak arasındaki esnaf lokantasından 5 yıldızlı otellere kadar her yerde yapılan menemenin iyisi nerede yenir diye sorduk jüri üyelerimize. İşte Türkiye’nin en iyi 10 menemencisi.
EN İYİ 10
1. Lades - İSTANBUL
2. Saray - İSTANBUL
3. Bebek Kahve - İSTANBUL
4. Elit - İZMİR
5. Zeynel Çilli - ANKARA
6. Sütiş - İSTANBUL
7. Kuki House - ANKARA
8. Köy Değirmeni - ANTALYA
9. Kaktüs Kafe - ADANA
10. Kale Çay Bahçesi - İSTANBUL
LADES
Tam yedi çeşit var
Beyoğlu’ndaki Lades, menemeni o kadar lezzetli yapıyor ki, müşterilerin çoğunun tercihi menemen oluyor. Burada peynirli başta olmak üzere, sucuklu, pastırmalı, kıymalı, kavurmalı, tavuklu veya bunların tümünden oluşan karışık menemen yapılıyor. Formülü ise şöyle; ateşin üzerindeki sahana 1 çorba kaşığı katı yağ konuluyor. Yağ kızdıktan sonra içersine kabuğu soyulmuş bir domates veya bir yeşil biber doğranıyor. Biraz karıştırılıp iki yumurta kırılıyor. 1-2 dakika daha karıştırıldıktan sonra her biri 50 gram olarak tartılan sucuk, salam, kavurma, tavuk veya peynirler konuluyor. Biraz piştikten sonra 2 çorba kaşığı sulandırılmış domates salçası ilave ediliyor. 2-3 dakika sonra karıştırılarak servise hazır hale getiriliyor. Yumurtalı, domatesli, biberli, sade menemen 2.5 YTL , beyaz peynirli 3 YTL, diğerleri ise 3.5 YTL. Lades her gün 6.30-01.00 arası açık. Tel: (212) 249 52 08
SARAY
22 yıldır menemen yapılıyor
Yaklaşık 22 yıldır Beyoğlu’nda hizmet veren Saray Muhallebicisi çalışanları, iyi menemen yapmanın yolunun özel malzemelerden geçtiğini savunuyor. Bu nedenle yumurtalar ve domatesler özel olarak seçiliyor. Menemen ise kesinlikle tereyağında yapılıyor. Kış aylarında domatesin daha iyi renk vermesi için biraz salça ilave edilirken, pastırmalı menemen yaz aylarında servis edilmiyor. Bunun dışında peynirli, sucuklu, salamlı, tavuklu menemen çeşitleri var. Sade 3.25, peynirli 4, sosisli, sucuklu ve tavuklu 4.25, karışık 4.25 YTL. Saray, her sabah 6.30’da açılıyor, müşterinin durumuna göre 4.30’a kadar hizmet veriyor. Tel (212) 292 34 34
BEBEK KAHVE
Mutlaka kısık ateşte
Boğaz kıyısında oturup menemen yemenin keyfi Bebek Kahve’de bir başka çıkıyor. Çünkü burada menemen mutlaka zeytinyağı ile ve kısık ateşte pişiriliyor. Bebek Kahve’nin aşçıları kısık ateşin bu işin olmazsa olmazı olduğunu söylüyor. Yüksek ateşte yapılan menemende, yumurtanın domates suyunu emerek acılaştığını anlatıyorlar. Bebek Kahve’de sade menemen 4, peynirli 5, sucuklu, peynirli 6 YTL. Her gün 6.00-22.00 arası açık. Tel: (212) 257 54 02
ELİT
Gruplara devekuşu yumurtası
Beş yılı aşkın süredir İzmir Marla Otel’in altında hizmet veren Elit, zengin kebap, şiş ve ızgara çeşitlerinin yanı sıra menemeniyle de ünlü. Deneyimli aşçı Fazıl Usta’nın yaptığı menemeni yemek için çevre illerden bile gelen müşteriler var. Menemende kullanılan tüm malzemeler Elit restorana ait çiftlikten taze olarak getiriliyor. Elit’i diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise kalabalık gruplar için yapılan menemende devekuşu yumurtasının kullanılması. Haftanın yedi günü 24 saat açık. Tel: (0232) 441 36 41
ZEYNEL ÇİLLİ
Domates hormonsuz olmalı
Muhallebici olarak 1925 yılında İstanbul İstinye’de açılan Zeynel, Ankara’da 10’uncu şubesiyle hizmet veriyor. İşletme sahibi Nizamettin İren, Ankara’daki şubelerden sorumlu kişi ise Mahir Tuğutlu. Zeynel Çilli, tatlılarının yanı sıra menemeniyle de iddialı. 1996 yılında Tunus Caddesi’nde açılan mekan, ilk şubeleri. Burada menemeni Sivas Divriğili usta Ali Bülbül yapıyor. En büyük özelliği yemeğe zeytinyağı ile beraber tereyağı da ilave etmesi. Domateslerin hormonsuz olmasına çok dikkat ediyorlar. Menemenin sunumu ise bakır kapta yapılıyor. 200 kişi kapasiteli Zeynel Çilli 7.30-01.00 arası açık. Tel: (312) 466 19 19
SUTİŞ
Turistler menemeni burada yiyor
Beyoğlu’nda 16 yıldır hizmet veren Sütiş’te, menemen müşterinin isteğine göre zeytinyağında ya da katı yağla pişiriliyor. Yağ tavaya konulmadan önce yeşil biberler az ateşte kızartılıyor. Daha sonra siparişe göre peynirli, sucuklu, sosisli, tavuklu veya karışık malzemeler tavanın içine atılıyor. 5 dakika kadar pişiriliyor. En son olarak da 2-3 günde bir İzmit’teki bir köyden getirtilen yumurtalar eklenince enfes menemen servise hazır hale geliyor. İstiklal Caddesi’nde olduğu için çok sayıda turiste hizmet veren Sütiş’te sade mememen 3.50, peynirli 4, sucuklu, salamlı ve tavuklu 4.25, karışık ise 5.25 YTL. Her gün 6.00-02.00 arası açık. Tel: (212) 251 32 05
KUKİ HOUSE
Köy yumurtası kullanılıyor
Arjantin Caddesi üzerinde yer alan Kuki House’u Gamze Cizreli Üner işletiyor. Menemen, Bolu Mengenli usta Soner Şen’in ellerinden servis ediliyor. Menemende kullanılan yumurtaları işletme müdürü Ferhat Kılıç, Bolu’nun köylerinden özel olarak getirtiyor. Tarla domatesi kullanıyorlar. Kuki’nin menemenini farklı kılan özelliklerinden biri de sunumu. Güveçte getirilen menemenin üzerinde kaşar peyniri eritiliyor ve patates kızartmaları konuluyor. Ayrıca patates cipsi, közlenmiş biber ve közlenmiş domateslerle servis ediliyor. Günün her saatinde bulabileceğiniz yemeğin ücreti 8.5 YTL. Her gün 8.00-23.30 arası açık. Tel: (312) 427 14 00.
KÖY DEĞİRMENİ
Malzemeler kendi bahçelerinden
Köy Değirmeni Börek ve Mantı, Antalya’da lezzetli menemenleriyle biliniyor. Mesleğinde tecrübeli aşçı ve servis elemanları ile hizmet veren Köy Değirmeni’nde kullanılan sebzelerin tümü özel olarak üretiliyor. İşletme Müdürü Atanur Kutsal, kendi bahçelerinde yetiştirdikleri ürünlerin tamamen hormonsuz olduğunu söylüyor. Restoranda İtalyan, Meksika ve geleneksel Türk mutfağından seçkin yemekler müşterilerin beğenisine sunuluyor. Bir porsiyon menemen 3.5 YTL. Her gün 6.45-24.00 arası açık. Tel: (242) 312 55 99
KAKTÜS KAFE
Tereyağı köyden geliyor
Adana’da yaklaşık 25 yıldır hizmet veren Kaktüs Nargile Kafe; sade, sucuklu, pastırmalı, salamlı, sosisli, kıymalı, peynirli, mantarlı ve tam karışık olmak üzere toplam 9 çeşit menemen yapıyor. İsteğe bağlı tereyağı veya sıvı yağ kullanılıyor. Kaktüs Nargile Kafe’ye, özellikle öğrenci ve çalışanlar gidiyor. Menemene gösterilen ilginin nedeni ise yumurtaların ve tereyağının günlük olarak çevre köylerden getiriliyor olması. Günün her saatinde servis edilen menemeni yemek için Adana’nın her yerinden müşteri geliyor. İşletmecisi Nuri Özbakır. Menemen fiyatları 4-6 YTL arasında değişiyor. Tel: (322) 228 23 73
KALE ÇAY BAHÇESİ
Kahvaltıları meşhur
Rumelihisarı’ndaki Kale Çay Bahçesi, menemen yemek için en iyi adreslerden birisi. Burada her sabah bir kazanın içine soyulmuş domates ve biberler atılıyor. Ayçiçek yağında biraz pişiriliyor. Bu pişirilen malzeme daha sonra buzdolabında saklanıyor. Müşteriler menemen istediğinde porsiyon olarak dolaptan çıkartılıp üzerine yumurta kılıyor ve istenilen peynir veya sucuk konularak yeniden ateşe veriliyor. Müşteriler menemeni özellikle kahvaltıda tercih ediyor. Çay bahçesinde peynirli, sucuklu menemen 5.50, karışık 6.50 YTL. Her gün 7.00-01.00 arasında açık. Tel: (212) 257 55 78