Esra KIRDÖK/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2009 11:26
ADANA Özel Acıbadem Hastanesi Meme Kliniği’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Orhan Demircan, meme kanserinin nedenlerinin hormonal yapıdaki değişiklikler ve buna eklenen çevresel faktörler olduğunu söyledi.
En önemli çevresel faktörü radyasyon dozlarının oluşturduğunu kaydeden Prof.Dr. Demircan, “Meme kanserinin en büyük risk faktörü kadın olmaktır. Radyasyonun da buna etkisi büyüktür. Radyasyonu yolda yürürken bile alırsınız. Türkiye’de böyle bir ölçüm anlayışı yok. Gelişmiş ülkeler bunu sürekli ölçüyorlar, tehlikeli boyutta önlemini alıyorlar. Onların yerel yönetimleri bunları çözüyor. Bir de egzersiz yapmak çok önemli. Çünkü düzenli egzersiz yapanlarda meme kanseri daha az görülür” dedi.
22 bin metrekare alanda kurulu bulunan, 120 yataklı Acıbadem Adana Hastanesi’nde Meme Sağlığı Merkezi hizmete açıldı. Merkezde görev yapan Prof. Dr. Orhan Demircan, Türkiye’de her 12 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını, ülkede her yıl 30 bin yeni meme kanseri tanısı konulduğunu söyledi. Hizmete açılan merkezlerinin modern teknolojiyle donatıldığını, böylelikle erken teşhis açısından da gelişme sağlandığını kaydeden Prof. Dr. Demircan, “Bu cihaz sayesinde görüntülemede netlik yüzde 33 oranında artıyor. Erken tanı, meme kanseri sıklığının artmasına karşın ölümlerin azalmasının en önemli nedeni. Öncelikle kadınları meme sağlığı konusunda eğitmek, bilgilendirmek, doğru ve erken tanıyı sağlayarak meme kanserinden ölümlerini azaltmak hedeflenmeli” dedi.
Meme kanserinin nedenlerinin hormonal yapıdaki değişiklikler ve buna eklenen çevresel faktörler olduğunu bildiren Prof. Dr. Demircan, en önemli çevresel faktörün radyasyon olduğunu vurgulayarak, “Meme kanserinde en büyük risk faktörü kadın olmaktır. Radyasyonun da buna etkisi büyüktür. Radyasyonu yolda yürürken bile alırsınız. Çünkü, Türkiye’de radyasyonla ilgili ölçüm anlayışı, takip yok. Gelişmiş ülkeler radyasyonu sürekli ölçüp, çevresel etkiler açısından kontrol ediyorlar, tehlikeli boyutta önlemini alıyorlar. Onların yerel yönetimleri bunları çözüyor. Bir de egzersiz yapmak çok önemli. Çünkü düzenli egzersiz yapanlarda meme kanseri daha az görülür” diye konuştu.